Yusuf bebek için kötü haber

Yusuf bebek için kötü haber

Lenf damarlarındaki çatlaktan sızan suyun birikmesi nedeniyle vücudu her geçen gün şişen 5.5 aylık Yusuf Turan bebeğin tedavisi için, uzun uğraşlar sonucu bulunduğu bildirilen maddenin ihtiyacı olan Dextran olmadığı ortaya çıktı.

2013.06.29 15:03 - Son Güncellenme: 2013.06.29 15:03 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Yusuf bebek için kötü haber

AYDIN'ın Karpuzlu İlçesi'ne bağlı Hatipkışla Köyü'nde, lenf damarlarındaki çatlaktan sızan suyun birikmesi nedeniyle vücudu her geçen gün şişen 5.5 aylık Yusuf Turan bebeğin tedavisi için, uzun uğraşlar sonucu bulunduğu bildirilen maddenin ihtiyacı olan Dextran olmadığı ortaya çıktı. Bu nedenle tedavisi yapılamayan Yusuf bebeğin babası Aydın Turan boş yere umutlandıklarını, kendileri için gönderilen radyoaktif maddenin de kullanılmasına gerek görülmediğini belirtip, "Çaresizce beklemekten başka yapacak bir şeyimiz kalmadı" dedi.

Karpuzlu İlçesi'ne bağlı Hatipkışla Köyü'nün imamı 39 yaşındaki Aydın Turan ve 35 yaşındaki eşi Nahide Turan'ın, 5.5 ay önce 3 kız çocuğunun ardından 4'üncü ve tek erkek bebekleri Yusuf dünyaya geldi. İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya gelen Yusuf bebeğin vücudunda su biriktiğini tespit eden doktorlar, toplam 550 ayrı test yaptı, ancak bir sonuç alamadı. Lenf damarlarında oluşan çatlak nedeniyle vücudunun ürettiği suyu böbreklerin emip, dışkı yoluyla dışarı atamadığı belirlenen Yusuf bebeğin yaşaması için Nükleer Tıp'ta kullanılan Dextran maddesinin gerektiği belirtildi. Ancak, Sağlık Bakanlığı tarafından ihalesi her yıl Ağustos ve Aralık aylarında yapılan Dextran maddesi Türkiye'de şu an yok. Bu nedenle Yusuf bebeğin ailesine ihalenin yapılacağı Ağustos ayına kadar beklenmesi gerektiği bildirildi.

Yusuf bebeğin durumunun gazete ve televizyonlarda haber olmasının ardından İlaç ve Eczacılık Kurumu Başkanlığı'nın tedavi için gerekli olan Dextran maddesini temin edip, Hacettepe Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı'na teslim ettiği geçen 14 Haziran'da ailesine bildirildi. 3 gün sonra da aile umutla Ankara'ya gitti.

GELEN MADDE DEXTRAN DEĞİL

Yusuf bebeğin hastanenin Bebek Servisi'ndeki 38 nolu bölüme yatırıldığını ancak hiçbir tedavi uygulanmadığını belirten babası Aydın Turan, "Getirilen maddenin Dextran olmadığını öğrendik. Oğlum Yusuf, hastanede acılar içinde kıvranırken, Hacettepe Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eser Ergün'ün bana, "Ben 1.5 aydır bu maddenin peşindeyim. Elde etmek için kimleri kimleri devreye soktum yine de elde edemedim. Yusuf'a yazık değil mi? Radyoaktif maddelere maruz bırakıyorsun' dedi. Dextran maddesinin muadili olduğunu öğrendiğim oğlumuz için getirilen madde maalesef kullanılmadı. Kullanılması için 345/2013 evrak kayıt numarası ile bir dilekçede yazarak resmi istekte bulundum. Yine de cevap alamadım, bilgi dahi vermediler. Madem gerek yoktu, Mart ayından beri bizi neden umutlandırdılar? Bizim hayallerimizle neden oynadılar? Çocuğuma yine tanı konulmadan, tedavi olmadan taburcu edildik. Çaresizce beklemekten başka yapacak bir şeyimiz kalmadı" diye konuştu.

Yusuf bebek için getirtilen Dextran maddesinin muadili olan maddenin kullanılmaması kafasını karıştırdığını anlatan Turan, "Sağlık Bakanlığı'nın müfettiş görevlendirip bu durumu incelemesi gerekir" diye konuştu. 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.06.29 15:03 - Son Güncellenme: 2013.06.29 15:03 - HABER MERKEZİ
A