Yüreğimize ateş düştü! Helikopter faciası: Biri korgeneral, 11 şehit

Yüreğimize ateş düştü! Helikopter faciası: Biri korgeneral, 11 şehit

Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Cougar tipi helikopter dün 14.25'te irtibat kesildikten sonra düştü. 11 asker şehit oldu, 2 asker yaralı. Şehit askerler arasında 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş da var.

2021.03.05 07:06 - Son Güncellenme: 2021.03.05 07:24 - Güncel
A
Yüreğimize ateş düştü! Helikopter faciası: Biri korgeneral, 11 şehit
00:29 Bitlis'te düşen helikopterin enkaz görüntüleri

İLGİLİ VİDEO

Bitlis'te düşen helikopterin enkaz görüntüleri

Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki Fransız - Alman ortak yapımı Cougar tipi helikopter, dün saat 13.55'te Bingöl'den Tatvan'a gitmek için kalktı. Helikopterle saat 14.25'te irtibat kesildi. Bölgeye İHA, CN-235 uçağı ve bir helikopterin yanı sıra komando timleri de sevk edildi. Tatvan'ın Çekmece köyü yakınlarında helikoptere ulaşıldığında 9 askerin şehit olduğu tespit edildi. 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş da kazada şehit oldu. 4 asker yaralandı. Yaralı askerlerden ikisi tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Binbaşı Alptekin Köprülü ile Yüzbaşı Ender Uzunçakmak'ın tedavileri ise sürüyor.

AKAR: HAVA ŞARTLARI

Milli Savunma Bakanlığı "Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edilmiştir" açıklaması yaptı. Elazığ'a giderek 8. Kolordu Komutanlığı'nda bilgi alan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gece yaptığı açıklamada "İlk bilgilere ve görgü tanıkları ifadelerine göre kazanın ani değişim gösteren olumsuz hava şartları nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmektedir" dedi. Helikopter kazasıyla ilgili kaza kırım raporunun hazırlanması oldukça uzun sürebilir. Kaza kırım heyetinin ön tespitinde arazi yapısı, sis ve yoğun kar yağışı gibi hava şartları ile pilotların kullandığı rota dahil birçok unsurun yer alabileceği belirtildi. Teknik boyutta da ayrıntılı bir çalışma yapılacağı ifade ediliyor. Kaza yerine ilk ulaşan köylüler, bölgede 2 gündür yoğun kar yağışı ve kaza anında sis olduğunu belirtti. Köylülerden Davut Bikeç, olay sırasında bir motor sesi duyduğunu belirterek "Yaralı askerin yanına gittim. Ceketimi çıkararak üşümemesi için üzerine serdim. İki yaralıyı kendi çabalarımızla kurtardık" dedi.

ŞEHİTLERİMİZİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

- Jandarma İstihbarat Kurmay Albay Şentürk Aydınyer (49)
- Kurmay Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş (36)
- Yüzbaşı Salih Sarıoğlu (34)
- Kurmay Pilot Yüzbaşı Gökhan Uysal
- Astsubay Kıdemli Başçavuş Mehmet Demir
- Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Ömer Umulu (40)
- Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Nazmi Yılmaz
- Teknisyen Kıdemli Çavuş Şükrü Karadirek (29)
- Piyade Uzman Çavuş Hakan Gül (45)
- Piyade Uzman Çavuş Tolga Demirci

ŞEHİT ATEŞİ AMASYA'YA DÜŞTÜ

Şehitlerden Piyade Uzman Çavuş Hakan Gül'ün Amasya nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.

Evli olan Gül'ün acı haberi, memleketi Amasya'nın merkeze bağlı Doğantepe köyündeki ailesine ulaştı. Şehidin cenazesinin Amasya'da toprağa verileceği belirtildi. 

KIDEMLİ BAŞÇAVUŞ ŞÜKRÜ KARADİREK ŞEHİT OLDU

Bitlis'in Tatvan ilçesinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Cougar tipi askeri helikopterin kaza kırıma uğraması sonucu şehit olan askerlerden Teknisyen Kıdemli Çavuş Şükrü Karadirek'in acı haberi Afyonkarahisar'da yaşayan ailesine ulaştı. Şehidin babası İbrahim Karadirek, annesi Şerife Karadirek ile eşi Elif Karadirek (24) acı haberi Uydukent Osmangazi Mahallesi'ndeki evlerinde aldı. Şehidin ailesinin evine Türk bayrakları asılırken, haberi duyan komşuları ve diğer yakınları eve akın etti.

Öte yandan, Şükrü ve Elif Karadirek'in 7 Eylül 2019 tarihinde evlendikleri ve çiftin 3 aylık İbrahim Aras adında erkek çocukları olduğu öğrenildi.

KURMAY PİLOT YÜZBAŞI TAYFUN KUREŞ ŞEHİT OLDU 

Bitlis'in Tatvan ilçesinde kaza kırıma uğrayan helikopterde şehit olan Kurmay Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş'in (36) Trabzon'un Of ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi. Kurmay Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş'in Trabzon'un Of ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi. Evli ve 1 erkek çocuk babası olan Kureş'in acı haberi memleketi Trabzon'u hüzne boğdu. Şehit Yüzbaşı Kureş'in naaşının ailesinin yaşadığı Ankara'da toprağa verileceği belirtildi.

YÜZBAŞI SALİH SARIOĞLU ŞEHİT OLDU

Şehitlerden Yüzbaşı Salih Sarıoğlu'nun Samsun'un Bafra ilçesi nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi. Evli olan Sarıoğlu'nun cenazesinin Ankara'da toprağa verileceği belirtildi.

JANDARMA İSTİHBARAT KURMAY ALBAY ŞENTÜRK AYDINYER ŞEHİT OLDU 

Jandarma İstihbarat Kurmay Albay Şentürk Aydınyer'in acı haberi, Ankara'nın Çankaya ilçesindeki evi ile Yenimahalle ilçesindeki baba evine ulaştı. Sağlık ekipleri eşliğinde eve gelen askeri yetkililerden şehadet haberini alan ailesi gözyaşlarına boğuldu. Şehidin evinin bulunduğu bina ile baba evi komşuları tarafından Türk bayraklarıyla donatıldı.

Şehit Kurmay Albay Şentürk Aydınyer ve eşi Semra Aydınyer'in (49), 20 ve 16 yaşlarında iki kızının olduğu öğrenildi. Kars nüfusuna kayıtlı olan ve 20 senedir Ankara'da yaşadığı belirtilen Şehit Aydınyer'in cenazesinin yarın Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilmesi bekleniyor.

KAHRAMANMARAŞ'A ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ 

Bitlis'te düşen helikopterde şehit olan Topçu Astsubay Üstçavuş Nazmi Yılmaz'ın (28) Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki baba ocağına ateş düştü.

Kuşkayası Mahallesi'nde yaşayan Tayfur ve Elif Yılmaz çiftine acı haberi Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ile askeri yetkililer verdi. Yılmaz, çifti çocuklarının şehadet haberi ile gözyaşlarına boğuldu. Eve ve evin bulunduğu sokağa Türk bayrakları asılırken, haberi duyan şehidin yakınları ve komşuları taziye ziyaretine geldi.

1'i polis 3 kardeşi bulunan ve 2 yıl önce de Gizem Yılmaz ile hayatını birleştiren şehit Nazmi Yılmaz'ın 1 yaşında Tayfur adına oğlu olduğu belirtildi.

TSK'ya ​2014'te giren Yılmaz'ın, Afşin'de düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

ASTSUBAY KIDEMLİ ÜST ÇAVUŞ ÖMER UMULU ŞEHİT OLDU

Bitlis'in Tatvan ilçesinde askeri helikopterin kaza kırıma uğraması sonucu şehit olan Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Ömer Umulu'nun (40) şehadet haberi, memleketi Kırıkkale'deki evine ulaştı.

Bingöl'den Tatvan'a giderken kaza kırıma uğrayan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Cougar tipi helikopterde şehit olan 11 askerden Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Ömer Umulu'nun, şehadet haberi, Kırıkkale'deki ailesine askeri yetkililerce iletildi. Acı haberi alan ailesi gözyaşlarına boğuldu. Şehit evinin bulunduğu sokağa Türk bayrakları asılırken, taziyeye gelen yakınları şehit evi önünde bekledi. 

Evli ve 3 çocuk babası Şehit Astsubay Kıdemli Üst Çavuş Umulu'nun cenazesi, yarın kılınacak cenaze namazının ardından Kırıkkale'de toprağa verilecek. 

Yozgat Yerköylü olan Korgeneral Erbaş, son YAŞ kararı ile Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı'na atanmıştı. Korgeneral Erbaş beraberindeki askeri heyetle Bitlis'teki komando tugayını denetlemeye gidiyordu.

Samsun Bafralı Yüzbaşı Salih Sarıoğlu (34) ardında çok sevdiği eşini bıraktı.

ERDOĞAN, ŞEHİT GENERALİN OĞLUYLA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan bilgi aldı, taziyelerini iletti. Erdoğan, şehit Korgeneral Osman Erbaş'ın oğlu Yiğitalp Erbaş ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede, ülkeye ve millete önemli hizmetlerde bulunan Korgeneral Erbaş'ın elim bir kazada hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, şehit komutana Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da taziye mesajları yayınladı. 

ŞİMDİYE KADAR 37 ŞEHİT

1996 yılından bu yana TSK envanterinde yer alan Cougar tipi helikopterlerin düşmesi sonucu bugüne kadar 37 asker şehit oldu. 31 Mayıs 2017'de Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan Cougar, aralarında Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın da bulunduğu askeri taşıyordu. Helikopter kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak düştü. Kazada Tümgeneral Aydın'ın yanı sıra 2'si albay olmak üzere toplam 13 asker şehit oldu. Cougar tipi helikopter 4 Haziran 1997 yılında ise terör örgütü PKK'nın güdümlü füze ile gerçekleştirdiği saldırının hedefi oldu. Saldırıda 11 asker şehit düştü.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2021.03.05 07:06 - Son Güncellenme: 2021.03.05 07:24 - Gülcan Tekin
A