Yunanistan savaş tazminatı istiyor
İflasın eşiğindeki Yunanistan, krizden çıkış yolunu Almanya'dan savaş tazminatı istemekte buldu.
2013.04.08 20:45 - Son Güncellenme: 2013.04.09 08:56 - Dünya - HABER MERKEZİ
Krizden çıkış yolunu Almanya'dan savaş tazminatı istemekte buldu
"To Vima" adlı Yunan gazetesinin internet sitesi Berlin'in, Nazi Almanyası'nın İkinci Dünya Savaşı'nda Yunanistan'a verdiği zarar nedeniyle 162 milyar Euro tazminat ödemesi gerektiğini yazdı.
Bu miktarın 108 milyar Euro'sunun çatışmalarda meydana gelen yıkımları, geriye kalan 54 milyarın ise Yunanistan'ın Nazi Almanyası tarafından vermek zorunda bırakıldığı kredilerden kaynaklandığı açıklandı.
Gazete haberi, Yunanistan Maliye Bakanlığı'na bağlı uzmanlar komitesinin hazırladığı ve gizli kalması gereken bir rapora dayandırıyor.
Şimdilik Merkel hükümetinin tazminatı vereceğine dair herhangi bir belirti yok. Ödeseler bile bu miktarın, iflasın eşiğindeki Yunanistan'a krizden çıkış için pek bir faydası dokunmaz.
Öte yandan tazminat isteği, Alman hükümetine sık sık "Nazi benzetmesi" yapan Yunan halkını ne kadar mutlu eder bilinmez.
190 BİN SAYFALIK ARŞİV TARANDI
Raporda Yunanistan'ın şimdiye kadar Almanya'dan hiç tazminat almadığı, işgal sebebiyle Almanya'dan alınmak zorunda kalınan borç ile Nazi işgali döneminde yapılan yıkımın tazmin edilmediğinin altı çiziliyor. Rapor, 761 ciltlik anlaşma, hukuki belge ve mahkeme kararlarından oluşan arşiv dosyası ile destekleniyor. Komisyon Başkanı Panayotis Karakusis, uzmanların kamu binalarının bodrumlarında bulunan 190 bin sayfadan oluşan arşiv belgesini mercek altına aldığını açıkladı. Tazminatın Almanya'nın Yunanistan'ın tahrip edilen altyapısının inşa masrafları için 108 milyar Euro'yu ve Nazi işgali sebebiyle bu ülkeden alınmak zorunda kalınan 54 milyar Euro'luk krediyi kapsadığı ifade ediliyor. Toplam 162 milyar Euro'nun Yunanistan'ın GSMH'sının yüzde 80'ine denk geldiği belirliyor. Bunun tahsil edilmesi durumunda Yunanistan'ın kamu borcunun büyük bölümünün ödenebileceği vurgulanıyor.
Komisyonun hazırladığı rapor, mart ayı başında Maliye Bakan Vekili Hristos Staykuras'a teslim edilmişti. Geçtiğimiz günlerde rapora ilişkin parlamentoya bilgi veren Staykuras, "Çalışmanın gizli olduğunu" söylemişti. Staykuras, hukuki ve diğer girişimlerin hedefinin savaş tazminatı ve işgal sebebiyle alınmak zorunda kalınan borç karşılığında Almanya'nın faizi hariç toplam 162 milyar Euro'luk tazminatın ödenmesi olduğunu açıkladı. Hazırlanan rapor, uluslararası girişimlerde bulunması için Dışişleri Bakanlığı'na teslim edildi.
Kısa bir süre önce bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı, "Almanya'nın savaş tazminatı olarak Yunanistan'a ödeme yapmasının sözkonusu olmadığını" öne sürmüştü. Almanya, 1960 yılında Yunanistan'a 115 milyon Mark tazminat ödemesi yapıldığını savunuyor.
Yunanistan'da Almanya'nın savaş tazminatı ödemesi gerektiğine ilişkin tartışmalar, 1980'li yıllardan bu yana sürüyor. Ekonomik krizle boğuşan ülkede Almanya'ya karşı oluşan tepkiye bağlı olarak son yıllarda bu ülkenin tazminat ödemesi gerektiğine ilişkin çok sayıda kitap ve çalışma yayınlanmış