Yunanistan'da istifa kaosu

Yunanistan'da istifa kaosu

Yunanistan'da devam eden ekonomik çöküşe, son alınan referandum kararı sonrası siyasi çalkantılar da eklendi. İngiliz yayın organı BBC, 14.30'da Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun 30 dakika içinde istifasını sunacağı haberini geçti. Reuters haber ajansının saat 15.00'te geçtiği ve Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberde ise Papandreu'nun istifa etmediği bildirildi.

2011.11.03 14:57 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya
A
Yunanistan'da istifa kaosu

BBC'nin önce geçtiği haberinde, Papandreu acil olarak bir araya gelen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias ile görüşeceği ve Yunanistan Merkez Bankası'nın önceki başkanı Lucas Papademos'un liderliğinde bir koalisyon hükümeti kurulmasını önereceği bildirilmişti. BBC haberinde, Papandreu'nun yeni koalisyonda liderliği almama olasılığınada dikkat çekmişti.

Ancak daha sonra belirtilen sürenin sona ermesinden sonra Reuters, Başbakanlıktan bir kaynağa dayandırdığı haberde Yunanistan Başbakanının istifa etmediğini bildirdi.

Reuters'a konuşan yetkili, "Başbakan tarafından sunulmuş bir istifa yok. Planlandığı gibi Perşembe öğleden sonra Parlamento'da konuşma gerçekleştirecek. Kabine tarafında da istifa yok" dedi.

PARTİ İÇİ MUHALEFET YÜKSELDİ

Papandreu'nun başında bulunduğu iktidardaki PASOK milletvekilleri, son alınan referandum kararı sonrası Başbakan'ın istifası için seslerini yükseltmeye başlamıştı. Bu gelişmelerin ardından Papandreu'nun istifa edeceği söylentisi yayıldı. Hükümete yakın kaynaklar haberi ilk anda doğrulamadı.

Ancak, Papandreu'nun Bakanlar Kurulu'ndan sonra Cumurbaşkanına çıkacağı yönündeki haberler istifa olasılığını kuvvetlendirdi.

PASOK içerisinde Papandreu'ya karşı sesini yükseltenlerin arasına katılan Dimitris Lintzeris, parlamento dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Başbakan, yumuşak siyasi gelişmeler için anayasal süreci ve parti kurallarını uygulamalı. O (Papandreu) tarih oldu" dedi.

Papandreu'nun PASOK milletvekillerini acilen toplaması gerektiğini söyleyen Lintzeris, daha önce ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısı yapmıştı. Lintzeris'in, yarın parlamentoda yapılacak güvenoylamasında güvenoyu verip vermeyeceği açık değil.

REFERANDUMA KARŞI

PASOK milletvekili Costas Gitonas da MEGA TV'ye referandumun yapılmaması gerektiğini söyleyerek, "Hayır, katiyen yapılmamalı" diye konuştu.

Yine PASOK milletvekili Nikos Salayannis devlet radyosuna, "Referandum öldü" açıklamasını yaptı.

PASOK milletvekillerinin Papandreu'ya isyan bayrağını çekmesi ve iktidar partisi milletvekili Eva Kayli'nin hükümete güvenoyu vermeyeceği açıklaması, yarın Yunan parlamentosunda Papandreu hükümetinin güvenoyu alacağına ilişkin şüpheleri de artırdı.

PASOK'un güçlü simalarından Maliye Bakanı Evangelos Venizelos da, Alman ve Fransız liderlerin dün, Yunan halkının 130 milyar euroluk kurtarma paketine hayır demesi halinde Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkmakla karşı karşıya kalacağını açıkça ifade etmeleri üzerine referandum konusunda Papandreu ile fikir ayrılığına düştü.

Venizelos, "Yunanistan'ın euro bölgesindeki varlığının referanduma bağlı olamayacağını" açıkladı.

Papandreu hükümetinin yarınki güvenoyu oylamasını kazanması için 300 sandalyeli parlamentoda 151 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.11.03 14:57 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Zeynep Çelik
A