YÖK'ten üniversite personeline nakil fırsatı! Karşılıklı atama takvimi açıklandı

YÖK'ten üniversite personeline nakil fırsatı! Karşılıklı atama takvimi açıklandı

Devlet üniversitelerinde görev yapan idari personelin uzun süredir beklediği karşılıklı naklen atanma sürecinde yeni takvim belli oldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tüm devlet üniversitelerine gönderdiği yazıyla, memur kadrolarında görev yapan idari personelin karşılıklı nakil başvurularına ilişkin usul ve esasları duyurdu. Buna göre, şartları taşıyan personel 5-21 Ağustos tarihleri arasında tercih işlemlerini tamamlayabilecek.

2026.08.01 01:12 - Son Güncellenme: 2026.08.01 01:12 - Güncel - AA
A
YÖK'ten üniversite personeline nakil fırsatı! Karşılıklı atama takvimi açıklandı

Karşılıklı naklen atanma uygulaması sayesinde farklı devlet üniversitelerinde görev yapan ve gerekli şartları sağlayan idari personel, belirlenen kurallar çerçevesinde görev yerlerini karşılıklı olarak değiştirebilecek.

Karşılıklı Naklen Atama Başvuruları 5 Ağustos'ta Başlıyor

YÖK tarafından üniversitelere gönderilen resmi yazıya göre, devlet yükseköğretim kurumlarında memur kadrosunda çalışan idari personelden, naklen atanma yasağı kapsamında bulunmayanlar, karşılıklı naklen atanma sistemine başvurabilecek.

Başvuru süreci 5 Ağustos'ta başlayacak ve 21 Ağustos'ta sona erecek. Bu tarihler arasında tercih işlemlerini tamamlamayan personel, ilgili dönem için değerlendirmeye alınmayacak.

Uygulama, farklı üniversitelerde aynı unvanda görev yapan personelin karşılıklı olarak görev yerlerini değiştirmesine imkan tanırken, işlemler tamamen dijital ortam üzerinden yürütülecek.

Tercihler Personel Bilgi Sistemi Üzerinden Yapılacak

Karşılıklı naklen atanma başvurularında tüm işlemler Personel Bilgi Sistemi (PBS) aracılığıyla gerçekleştirilecek. Başvuru yapmak isteyen personelin sisteme e-Devlet kimlik doğrulama yöntemiyle giriş yapması gerekecek.

Sisteme girişin ardından kullanıcılar, "Bireysel İşlemler" menüsünde yer alan "Karşılıklı Naklen Atanma İşlemleri" sekmesini kullanarak tercihlerini oluşturabilecek.

Başvuruların eksiksiz tamamlanabilmesi için sistemde yer alan personel bilgilerinin güncel olması büyük önem taşıyor. Bu nedenle üniversitelerin Personel Daire Başkanlıklarının kadro ve öğrenim bilgilerinin doğru şekilde sisteme işlenmesini sağlaması gerekiyor.

İdari Personel En Fazla Üç Tercihte Bulunabilecek

Yeni uygulama kapsamında başvuru yapacak personel için tercih sayısına da sınır getirildi. Karşılıklı naklen atanmak isteyen memurlar en fazla üç farklı tercih oluşturabilecek.

Tercihler değerlendirilirken görev yapılan kadro unvanı, öğrenim bilgisi ve sistemde kayıtlı personel verileri esas alınacak. Bu nedenle eksik ya da güncel olmayan bilgiler, başvurunun değerlendirme sürecini doğrudan etkileyebilecek.

YÖK, üniversitelerin sistemde yer alan bilgileri eksiksiz şekilde güncellemesinin sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından önem taşıdığını vurguladı.

Aynı İldeki Üniversiteler İçin Önemli Kural

Karşılıklı naklen atanma uygulamasında dikkat çeken düzenlemelerden biri de tercih yapılabilecek üniversitelerle ilgili oldu.

Buna göre İstanbul dışındaki illerde görev yapan idari personel, görev yaptığı il sınırları içerisinde bulunan başka bir devlet üniversitesini karşılıklı naklen atanmak amacıyla tercih edemeyecek. Böylece sistem, farklı iller arasında görev yeri değişikliğini esas alacak şekilde uygulanacak.

Bu kuralın, başvuru yapmayı planlayan personelin tercihlerini oluştururken dikkate alması gereken en önemli hususlar arasında yer aldığı belirtiliyor.

Üniversitelerde Veri Giriş Süreci Yeni Sistemden Yürütülecek

YÖK'ün duyurusuyla birlikte üniversitelerin kullanacağı teknik altyapıda da değişikliğe gidildi.

Daha önce farklı bir platform üzerinden yürütülen veri giriş işlemleri artık Personel Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. Üniversiteler, personel bilgilerinin sisteme aktarılması ve güncellenmesi işlemlerini bu platformdaki ilgili menü aracılığıyla yapacak.

Söz konusu işlemlere yalnızca "Üniversite İdari Personel (İGPS)" rolüne sahip yetkili kullanıcılar erişebilecek. Böylece veri giriş ve güncelleme süreçleri yetkilendirilmiş personel tarafından yürütülecek.

Atanmaktan Vazgeçenlere Yeni Dönemde Kısıtlama Uygulanacak

YÖK'ün açıkladığı esaslarda, eşleşme sonrasında görev değişikliğinden vazgeçen personeli ilgilendiren önemli bir düzenleme de yer aldı.

Buna göre karşılıklı eşleşmeye hak kazandığı ya da atama hakkı elde ettiği halde görev değişikliğinden vazgeçen personelin, bir sonraki karşılıklı naklen atanma döneminde tercih hakkı bulunmayacak.

Bu uygulamayla birlikte eşleşme süreçlerinde yaşanabilecek iptallerin azaltılması ve sistemin daha etkin şekilde işletilmesi hedefleniyor.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2026.08.01 01:12 - Son Güncellenme: 2026.08.01 01:12 - AA
A