Yerli otomobili üretmek kolay, satmak zor

Yerli otomobili üretmek kolay, satmak zor

Toyota Genel Müdürü Orhan Özer, Türkiye'nin yerli otomobil konusundaki girişimlerini olumlu gördüklerini belirterek, "Otomobili üretmek kolay. Ama aracın toplum tarafından benimsenmesi ve satılması lazım. Bu kolay bir iş değil" dedi.

2011.12.05 14:27 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Yerli otomobili üretmek kolay, satmak zor

Uludağ Üniversitesi İşletme Topluluğu tarafından düzenlenen "7. Sektörler Buluşması"na katılan Toyota Genel Müdürü Orhan Özer, yerli otomobil hakkında bilgi verdi. Toyota olarak ihracat odaklı bir şirket olduklarını ifade eden Özer, "Biz üretimimizin yüzde 90'ını ihraç ediyoruz. İhracat odaklı bir şirketiz. 2001 yılına kadar sadece iç pazara üretim yaptık. Bu tarihten sonra Toyota olarak ihracat konusunda önemli mesafe katettik. Yatırım tutarımız 1,2 milyar dolara çıktı. Üretimimiz 170 bine ulaştı. 2006
yılında Türkiye'de ihracat lideri olduk. Bugüne kadar 14 milyar dolarlık ihracat gelirini ülkemize kazandırdık. Global ekonomik kriz sebebiyle üretimimiz son 4 senedir oldukça düşük sevide. Bir yükselme trendi yakaladık" diye konuştu.

"SATIŞLARIMIZ BU YIL DÜŞECEK"
Dünya genelinde 2010 yılında 8 milyon 500 Toyota marka aracın satıldığını kaydeden Özer, Japonya'daki tsunami ve Tayland'daki sel felaketinin kendilerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Özer, "Türkiye'de 2011 yılında 2 milyar dolar ciro yapmayı hedefliyoruz. Bu yıl satışlarda düşüş olacak. Hayatın başka gerçekleri var. Tsunami felaketi bizi ciddi vurdu. Fabrikalara zarar gelmedi. Ama yan sanayimiz zarar gördü. Tayland'da da sel felaketi üretimimizi etkiledi" şeklinde konuştu.
2023 yılı için hükümetin ciddi hedeflerinin olduğunu kaydeden Özer, iktidarın yerli otomobil konusunda çabalarını olumlu karşıladığını ifade etti. Araç üretmenin kolay bir iş olmadığını söyleyen Özer, "Dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmek isteyen bir ülke, yeni bir markaya sahip olmak için çalışıyor. Ben haksız olduklarını düşünmüyorum. Doğru düşünüyorlar. Ama aracı yapmakla bitmez. Bunun satışı önemli. Kolay bir iş değil. Teknik kısmı en kolay. Motor gibi her türlü iş yapılır. Zor olan kısmı, bunun
benimsenip satılabilmesi. Ama devlet ve hükümet ciddi bir güçtür. Bizler mikro bazda düşünürüz, onlar makro bazda düşünür. Bu sebeple o konuda bildikleri bir şey vardır. Ben bu çabaya olumlu bakıyorum" ifadelerini kullandı. 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2011.12.05 14:27 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A