Yenişehir bezelyesi Avrupa'yı dolaşıyor (ÖZEL HABER)

Yenişehir bezelyesi Avrupa'yı dolaşıyor (ÖZEL HABER)

Bursa'nın tarımıyla ünlü ilçesi Yenişehir'de ilk hasat bezelyeyle başladı. MHP Yenişehir İlçe Başkanı Arif Eren, üreticinin emeğinin hakkını alamadığını açıkladı. Tüccar Salih Özdemir ise Avrupa'nın birçok ülkesinde Yenişehir bezelyesinin yeneceğini söylerken, ilçe ürünlerinin markalaşması için ziraat odasını göreve çağırdı.

2020.06.12 08:55 - Son Güncellenme: 2020.06.12 09:48 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Yenişehir bezelyesi Avrupa'yı dolaşıyor (ÖZEL HABER)

HABER MERKEZİ / BURSADA BUGÜN

Çiftçilikle uğraşan, MHP Yenişehir İlçe Başkanı Arif Eren, Bursa'nın Yenişehir ilçesinde bezelye hasadının başladığını dile getirdi. İlçede yaklaşık 3 bin dönüm şoklama olarak tasvir edilen, 2 bin dönüm de fabrikalara taahhütlü bezelye bulunduğunu vurgulayan Eren, "5 bin dönüm bezelye ekimi yapılmıştı. Hasadı da haziran sonuna kadar bitecek. Yenişehir'de toplamda bu yıl 7 bin ton civarında bezelye çıkması planlanıyor. Bezelyenin yerini biber, fasulye karnabahar ve pırasa alacak" dedi.

CORONAVİRÜS YÜZÜNDEN ÜRÜN TARLADA KALABİLİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı Davut Aydın'a teşekkürlerini ileten Arif Eren, "Coronavirüs'ün etkisini gösterdiği 1 ay önce korkuyorduk. Mevsimlik işçileri nasıl geleceğini düşünüyorduk. İşçiler 20 gün çalışıp başka bölgeye gidiyor. Sağlık kontrolleri konusu çok önem arz ediyordu. Eğer mevsimlik işçilerle ilgili bir engel ya da bir karantina olsaydı bu ürün tarlada kalacaktı. İşçilerin hepsine test yapıldı ve sonuçlar negatif çıktı. Belediyemiz de çadır kentlerde hem kontrolleri yapıyor, hem de eksiklerini gideriyor" ifadelerini kullandı.

İLÇENİN SEMBOLÜ BİBERDİR

Yenişehir'in sembolünün ise biber olduğunu açıklayan Eren, "Her yıl burada biber şenlikleri düzenleniyor. Yenişehir biberi, ülkedeki muadillerinden daha kaliteli, verimli ve dayanıklıdır. 2-3 aylık bir süreçte Yenişehir Ovası, Türkiye'yi besliyor. Ayrıca dünyanın birçok noktasına da ihraç ediliyor. Bu topraklardan 3 ürün alınabiliyor. Yenişehir çiftçileri de üretim konusunda çok çalışkan" dedi.

ÜRETİCİ DEĞİL, HAL VEYA PAZARCI KAZANIYOR

Tüm olumlu adımlara rağmen çiftçilerin sorunlarının da bulunduğuna işaret eden Arif Eren, "Üretim konusunda sorun yaşamıyoruz. Çiftçilerimiz çalışıyor ve üretimin kalitesi üst seviyeye çıkarılıyor. En büyük sıkıntımız ise satış noktasında yaşanıyor. Çiftçi ürettiğinin karşılığını alamıyor. İğneyi de kendimize batırmamız gerekirse kooperatif oluşumunu da gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bizim ürünümüzü alan ikinci el de zarar ediyor. İstanbul'da hal ya da pazarda rakam yükseliyor" dedi.

SOĞUK HAVA DEPOSU YAPACAĞIZ

Geçtiğimiz yıl dolmalık biberi pazarda 1 liradan sattığını ancak İstanbul'daki vatandaşların aynı biberi 7 liradan yediğini hatırlatan MHP İlçe Başkanı Eren, "Bu noktada aracılarla fiyat yükseliyor. Biberde birkaç elde toplarsan kara geçebilirsin. Ama benim 1 liraya sattığım ürünü, İstanbullu 7 liradan yiyorsa burada sıkıntı var. Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın'ın da seçim beyannamesinde yer alan bir soğuk hava deposu projemiz var. Marketleri de buraya çekmek istiyoruz. Bunlar hayata geçirilirse çiftçiler ürünlerini daha fazla fiyata satarak, emeğinin de karşılığını alabilecek" açıklamasını yaptı.

ÇİFTÇİNİN SİGORTASI TOHUMLUK MISIR

Yenişehir tarımında yeni ürünlerin de ekilmeye başlandığını açıklayan Arif Eren, "O kademe kademe artırılıyor. Standart biberlerin ardından şu an hibrit biberler ekiliyor. Dönümünde daha fazla tnoaj alabiliyorsunuz. Tohumluk mısır olayı Yenişehir'de yaygınlaştı. Bu da bir yerde çiftçinin sigortasıdır. Eskiden şeker pancarı ve buğday, çiftçinin sigortası olarak görülürdü. Tohumluk mısırın, belli bir getirisi var. Ürünü alan firmalar da sağlam olduğunu için kimsenin parası kalmıyor" diye konuştu.

İlçede eskiden daha çok kişinin tarımla uğraştığını söyleyen Eren, "Bu konuda ciddi kayıplar yaşandı. Üründen istediği geliri elde edemeyince, Tarım Kooperatif ya da bankalara borçlar ödenemedi. Bunun ardından da tarlasını satmak zorunda kaldı birçok çiftçi. Bu tarlaları da Yenişehir'in dışından kişilerin aldığı söyleniyor. Bu yüzden göçü de aslında tetikliyoruz. 20-30 sene önce bir tarla satılırken, komşular birbirleriyle yarışırdı. Şu an ise satan kişi kimseye haber vermeden tarlayı elden çıkarıyor. Çocuklar da tarım ve hayvancılıkla geçinemeyince bu sonuç kaçınılmaz oluyor" ifadelerini kullandı.

YURTDIŞINDA YENİŞEHİR BEZELYESİ YENİYOR

Bezelyenin Yenişehir'den iç piyasaya dağıldığını aktaran Özdemirler Tarım'ın sahibi Tüccar Salih Özdemir de ürünlerin İstanbul, Ankara ve İzmir'deki hallere gittiğini vurguladı. İhracat konusunda da başta biber olmak üzere karnabahar ve fasulyenin de ihraç edildiğin söyleyen Özdemir, "Almanya, İsviçre ve Hollanda'ya çok ticaret yapılıyor. Hollanda, bu işin öncülerinden" diye konuştu.

SEZON KAPANIŞI KIRMIZI KELEM

Yaklaşık 30 dönümlük bir tarlada 250 çalışan olduğunu söyleyen Salih Özdemir, 10 gün içinde tamamlanacak bezelye hasadının ardından işçilerin Afyon ve Isparta'ya geçeceklerini aktarırken, "Bezelye sonrası taze fasulye başlayacak. Biber hasadımıza 1 ay var. Peşine de karnabahar ve kelem gelecek. Kırmızı kelemle de sezon kapanışı gerçekleştirilecek" açıklamasını yaptı.

YENİŞEHİR ÜRÜNÜNÜ YERLİSİ PAZARLAMIYOR

Tarımda Yenişehir markasının Avrupa'da bilinirliği konusunda çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini aktaran Özdemir, "İlçe Ziraat Odası'nın tanıtım konusuna biraz daha el atması lazım. Kendi malımızı kendimiz daha iyi pazarlamalıyız. Almanya ve Hollanda'ya bu malı pazarlayan kişiler yerli Yenişehirli değil. Burada kurulan bir Antalya firması bu ülkelere Yenişehir ürünlerini götürüyor" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.06.12 08:55 - Son Güncellenme: 2020.06.12 09:48 - HABER MERKEZİ
A