YENİ Parti Mekke Anlaşması'na "hayır" diyecek

YENİ Parti Mekke Anlaşması'na "hayır" diyecek

YENİ Parti, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'na karşı çıktı. Anlaşmanın TBMM'de onaylanmadan yürürlüğe girmiş gibi uygulanmasını eleştiren parti kurmayları, düzenlemenin Türkiye'nin güvenliğini riske attığını ve 10 yıl boyunca anlaşmadan çıkış imkânı tanımadığını savundu.

2026.10.27 13:41 - Son Güncellenme: 2026.10.27 13:41 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
YENİ Parti Mekke Anlaşması'na "hayır" diyecek

YENİ Parti Genel Merkezi'nde dün Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında, partinin dış politika kurmaylarının katıldığı bir toplantı gerçekleşti.

Toplantıda, bugün TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşülecek Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın uygun bulunduğuna dair kanun teklifi ele alındı.

7 Ağustos'ta Türkiye-Pakistan ve Suudi Arabistan arasında imzalanan 16 maddelik anlaşmaya ilişkin konuşan parti kurmayları, "Anlaşma süreci en başından itibaren sorunlu şekilde yürütüldü. TBMM'ye gelecek ama bakanlar toplandı, genel sekreter atandı, bazı tavizler verildi. Bu, Meclis'i yok saymaktır. Tarihte örnekleri görülmüştür. Daha Meclis'te onaylanmamış bir anlaşma, yürürlükte gibi davranmak gayrımeşrudur, Anayasa'ya ve yasalara aykırıdır" dedi.

"Mehmetçik riske atılıyor"

Anlaşmanın içeriği itibarıyla Türkiye için güvenlik riski doğurduğunu belirten kurmaylar, "Bölgede savaş durumu var. Bu gibi anlaşmalar barış durumunda yapılır. Bir ülkeye 'Sana saldırırlarsa bana saldırılmış sayacağım' diyoruz. O ülkelerin güvenlik riski başka bizimki başka. O riskleri, o tehditleri yüklenmiş oluyoruz. Bu ortama girmek, Türkiye'yi riske sokmak, Mehmetçik'in hayatını tehlikeye atmak demektir. Amacın Suudi Arabistan'ın maddi gücünden, Pakistan'ın nükleer teknolojisinden faydalanmak olduğu söyleniyor. Oysa nükleer bilgi transferi uluslararası anlaşmalara tabidir. Yok yere yük yükleniyoruz. Böyle bir riski üstlenmek akıllıca değil" dedi.

"10 yıl ipotek altına alıyor"

Anlaşmanın süre kısıtlaması bakımından sorunlu olduğunu vurgulayan kurmaylar, "Önümüzdeki 10 yılı ipotek altına alıyor. Anlaşmadan 10 yıl boyunca çıkış yok. Bu örneği görülmemiş bir şey. Türkiye'de seçimle gelen bir iktidarın süresi beş yıl. Yarın iktidar değişse anlaşma 10 yıl daha yürürlükte kalacak. Üstelik bu Mehmetçik'in canını, Türkiye'nin güvenliğini ilgilendiren bir konu. Bu anlaşmayı desteklememiz mümkün değil" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2026.10.27 13:41 - Son Güncellenme: 2026.10.27 13:41 - HABER MERKEZİ
A