Yellen için bugün büyük gün

Yellen için bugün büyük gün

Ben Bernanke'nin yerine kimin geçeceğine dair tartışmalar sürerken, Lawrence Summers'ın Eylül ayında adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla bulanıklık giderilmişti. Janet Yellen için Senato süreci bugün başlıyor ve bu sürecin rahat ve sorunsuz bir şekilde geçmesi bekleniyor.

2013.11.14 07:54 - Son Güncellenme: 2013.11.14 07:54 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Yellen için bugün büyük gün

 

Ohio senato üyesi Sherrod Brown gibi Summers'ın adaylığından oldukça şikayetçi olan liberal Demokratlar Yellen'ı destekleyebilir. Öte yandan Yellen kendisinin güvercin olduğu kanısında olan Cumhuriyetçilerden daha sert bir sorgulama gelmesini bekliyor. Uzmanlara göre Yellen'ın önceliği şu anki ekonomik görünüme
zarar vermemek olmalı.

Son gelen pozitif verilerle birlikte Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımını azaltmaya önümüzdeki ay veya Ocak'ta başlayacağına dair beklentiler artmıştı. CNN Money ekonomistleri Yellen'ın yüzleşmesi gereken önemli soruların altını çizdi.

Akla yatkın şekilde hedeflenebilecek en düşük işsizlik oranı ne olabilir?

Fed'in belirlediği iki amacı var. Bunlardan ilki olabildiğince çok Amerikalıya istihdam sağlayacak kadar ekonomik büyümeyi sağlamak, ikincisi ise bunu hızlı fiyat artışına maruz kalmadan gerçekleştirebilmek.

Sıfır işsizlik rasyonel bir şey değil. 1990'ların sonunda 2000'lerin başında işsizlik oranı yüzde 4-5 aralığında gerçekleşiyordu. Şu anda Amerika'da işsizlik oranı ise yüzde 7'nin üstünde gerçekleşiyor.

Ekonomistler bu oranın tekrar yüzde 5'e indirilebilip indirilemeyeceği sorusunu soruyorlar. Ekim ayıyla birlikte ard arda 6 aydır 4 milyon Amerikalı işsiz olarak kaydediliyor. Bununla beraber 16 yaşının üzerindeki Amerikalıların yüzde 37'si iş gücüne katılmamaya karar verdiğini belirtti. Bu, 1978'den bu yana olan en yüksek oran.

Fed'in teşvikleri başarısız olursa B planı ne olacak?

Fed 2008'den bu yana piyasaya yaklaşık olarak 3 trilyon dolar para pompaladı. Fed'in bu politikası ve düşük faiz stratejisine rağmen işsizlik oranı hala yüzde 7,3 olarak gerçekleşiyor ve Amerikan ekonomisi ancak yüzde 3 civarında büyüyebiliyor.

FAO Economics baş ekonomisti ve eski New York Fed ekonomisti ''Bu para politikasının istihdam için doğru yol olmadığını anladığında ne yapacaksın? Hangi verilere bakıyorsun?'' diyor.

Emlak piyasasındaki iyileşme engellenmeden teşviklerden nasıl vazgeçeceksin?

Fed aylık 85 milyon tutarındaki tahvil alımını azalttığında, faiz oranları yukarıya çıkacak. Dolayısıyla mortgage faizlerinin artmasının gayri menkul piyasası üzerinde olumsuz bir etki yaratmasından endişe ediliyor.

Enflasyon ne zaman artacak?

Fed bankacılık sistemine trilyonlarca dolar pompaladı, bunun büyük miktarı hala banka kasalarında duruyor. Ekonomi canlanırsa ve bankalar bu parayı dışarıya borç vermeye başlarlarsa ne olacak? Yüksek enflasyonun doğurabileceği sorunların üstesinden nasıl gelinecek?
 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.11.14 07:54 - Son Güncellenme: 2013.11.14 07:54 - HABER MERKEZİ
A