Yatırımcıyı üzdü tüketiciyi güldürdü

Yatırımcıyı üzdü tüketiciyi güldürdü

Altına fiyatlarında yaşanan sert düşüş büyük yatırım fonlarının canını sıkarken, tüketici düşen fiyatları fırsat bildi.

2013.04.17 09:07 - Son Güncellenme: 2013.04.17 09:08 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Yatırımcıyı üzdü tüketiciyi güldürdü

Altında yaşanan sert hareketler sadece yatırımcısını değil pek çok alanda büyük yankı uyandırdı. Son birkaç yılda altın madenciliği ile uğraşan şirketlerin hisseleri de yatırımcının yankın takibindeydi. Geçtiğimiz hafta başlayan dalgalanma ile son iki yılın en düşük seviyelere gelinirken 30 yılın en sert düşüşünün yaşanması sonrasında bu hisseler de yatırımcı için tedirginlik yaratmaya başladı.


Son dönemde çok ekici olan bu hisseler ile ilgili yaşanan tedirginlik ile bu tarafta da satışların netleştiği gözlendi.

5.7 milyar dolarlık Madenleri ETF pazarında yeni günde yüzde 0.69 geri çekilirken, pazartesi günü yüzde 9.9, yıl genelinde bakıldığında ise yüzde 38'lik düştü.
Bu hareketliliğe rağmen bazı yatırım fonları da altına olan ilgisinden vazgeçmeye niyetli olmadığını gösterdi. Büyük yatırımcılar piyasalarda yıl genelinde yüzde 10'luk bir ralli beklentisini dile getiriyorlar. Piyasada yaşana volatilitenin normal olduğunu belirten uzmanlar, uzun vadeli bakılması gerektiği noktasında görüş belirtiyorlar.

Büyük yatırımcıların yanı sıra küçük yatırımcı da altına olan ilgilisini kaybetmiş değil. Düşen fiyatlar ile özellikle fiziki altın tarafında gelen alım artarken, bu noktada yatırımcı ve tüketicinin ayrı gezenlerden olduğu yorumu yapılıyor.

Yaşanan hızlı düşüş ile hem Türkiye hem de Asya'da tüketicilerin altına olan sadakatlerini gösterdikleri gözlendi. Türkiye'de Kapalıçarşı'da gün içinde çeyrek altın tükenirken Asya'da başta düğün sezonu öncesinde Hindistan'da alımların hızlandığı haberleri geldi. Hindistan'ın yanı sıra Çin'de de mücavher alımlarının hızlandığı kaydedildi.  

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.17 09:07 - Son Güncellenme: 2013.04.17 09:08 - HABER MERKEZİ
A