Yaşlılar bilgisayar oyunları oynamalı mı?

Yaşlılar bilgisayar oyunları oynamalı mı?

İnsanlar yaşlandıkça, hafızaları da zayıflıyor. Çoğu kişi eskisi kadar hızlı düşünememekten yakınıyor. Doktorlar, bu sorunlara karşı bir önlem olarak bir dizi beyin egzersizi öneriyor. Yeni bir araştırma da bilgisayar oyunlarının yaşlıların beyin fonksiyonlarını güçlendirebileceği müjdesi veriyor

2013.10.14 11:11 - Son Güncellenme: 2013.10.14 11:12 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Yaşlılar bilgisayar oyunları oynamalı mı?

 Gençlerin tercih ettiği bu otomobil yarışında hızlı davranan, yol durumuna ve trafik tabelalarına en çabuk riayet eden bitiş çizgisine gelebiliyor. Bu nedenle aynı anda hem düşünüp hem de hareket etmek gerekiyor.

İlerleyen yaşına rağmen Ann Linsey de bu oyunu oynuyor: "Kendimle, aynı anda birçok işi yapabildiğim için hep gurur duyardım. Sonra yavaş yavaş bu becerimi kaybetmeye başladım. Ne yaptığımı, nereye gittiğimi unutur oldum."  

Adam Gazzaley, San Francisco'daki California Üniversitesi'nde nöroloji üzerine çalışıyor. 65 yaş ve üzerindeki 16 gönüllü ile yapılan bir araştırma yürüten Gazzaley, beynin insan yaşamı boyunca geliştirilebileceğini söylüyor: "Beynin bulunduğu ortama göre kendini yenilemesi, şekillendirmesi belli bir noktada durmuyor, aksine yaşam boyu devam ediyor. Eğer bizim bu araştırmada yaptığımız gibi belirli bir hedefle de çalışırsanız, hafıza üzerinde büyük bir etkisi olur."

Çocuklar bilgisayar oyunları öğrenebiliyorsa, aynısını 70 veya 80 yaşındaki biri de yapabilir mi? Araştırmada, oyun güçleştikçe, beyin faaliyetlerini kaydetmek için oyuncuların başlarına bir kask takılıyor. Araştırmacı Joaquin Anguera, oyunun katılımcıların aynı anda birkaç işi yapabilme yeteneklerini güçlendirdiğini söylüyor: "Oyun sayesinde araştırmaya katılanların dikkatlerini toplama, hafızalarını kullanma, aynı anda birkaç işi birden yapma yetenekleri arttı. Başlarına taktığımız kasklar sayesinde bu yetiler güçlendikçe beyin faaliyetlerinin hızlandığını gördük.         

Bu olumlu sonuçlara rağmen, uzmanlar, yaşlıların beyin faaliyetlerini güçlendirme yolları üzerinde daha kapsamlı çalışma yapılması gerektiği görüşünde.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.10.14 11:11 - Son Güncellenme: 2013.10.14 11:12 - HABER MERKEZİ
A