Yasak kömürü devlet dağıtıyor

Yasak kömürü devlet dağıtıyor

CHP Milletvekili Tayan, yasak konulan kalitesiz yerli kömürün Sosyal yardımlaşma Fonu'nca dağıtılmasını ve doğalgaz zamlarını Başbakan Erdoğan'a sordu.

2013.01.10 10:57 - Son Güncellenme: 2013.01.10 10:59 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Yasak kömürü devlet dağıtıyor

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, doğalgaza yapılan aşırı zamlar nedeniyle vatandaşın evindeki doğalgazı kullanamaması ve Sosyal Yardımlaşma Fonu'ndan dağıtılan kalitesiz kömüre rağbet ederek havanın kirlenmesine yol açmasını TBMM gündemine taşıyarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konuyla ilgili soru önergesi verdi.
Tayan verdiği önergede, Bursa merkez ilçeleri ve İnegöl'ün hava kirliliğinin yoğun olduğu yerleşim yerlerinden olduğunu, ısınmada doğalgaza gelen aşırı zamlar nedeniyle vatandaşın var olan doğalgazı kullanamadığını dile getirdi. Yüksek doğalgaz faturalarının el yaktığını ifade eden Tayan, "Vatandaş, Sosyal Yardımlaşma Fonu'ndan dağıtılan kömüre rağbet etmektedir. Yardımlaşma Fonu, kükürt oranı yüksek, kalorisi düşük kalitesiz kömür dağıtmaktadır. İşte ne oluyorsa bu noktadan sonra olmakta, ortaya çıkan hava kirliliği kentin üzerine kâbus gibi çökmekte, kent yaşanmaz hale gelmektedir. Lodos rüzgârı yoğun olan Bursa merkezi ve İnegöl gibi bazı ilçelerinde soba zehirlenmesinden doğan ölümler olmaktadır" diye konuştu.
SAKINCALI KÖMÜR ÖLÜM GETİRİYOR
Tayan mahrukatçı esnafının satmasına yasak konulan yerli kalitesiz kömürün Sosyal Yardımlaşma Fonu tarafından dağıtıldığına işaret ederken bu durumu da "İzahı olmayan bir çelişkidir" diyerek yorumladı. Bursa Milletvekili, Başbakan Erdoğan'a verdiği önergede şu soruları yöneltti: "Bursa merkez ve ilçelerinin son 5 yıllık hava kirlilik oranları analiz edilmiş midir? Bu kirlilikle beraber ortaya çıkan zehirlenme olaylarındaki artış ne ölçüdedir? Kaç kişi ölmüştür? Yoksul vatandaşlara yardımlaşma fonundan düşük kalorili ve kükürt oranı yüksek yerli kömür yerine ithal kömür dağıtmayı düşünüyor musunuz?
DOĞALGAZ ÖDEMELERİNE DESTEK GEREK
Doğalgazı olan yoksul vatandaşın doğalgaz faturalarının ödenmesinde belli oranda destek vermeyi düşünüyor musunuz? Artan hava kirliliğinin sebep olduğu kanserle mücadelede devletin üstlendiği maddi yük dikkate alınırsa, yukarıda önerdiğimiz alternatif çözümleri nasıl değerlendirirsiniz?"

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.01.10 10:57 - Son Güncellenme: 2013.01.10 10:59 - HABER MERKEZİ
A