Yaş çayı bekleyen tehlike

Yaş çayı bekleyen tehlike

DOĞU Karadeniz Bölgesi'nde 774 bin dekar alanda tarımı yapılan yaş çaya zarar veren 'Ricania simulans' adlı kelebek türü böceğin çay bitkisinin suyunu emerek kurumasına neden olacağı bildirildi.

2013.04.17 17:14 - Son Güncellenme: 2013.04.17 17:15 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Yaş çayı bekleyen tehlike

 


Rize Tarım İl Müdürlüğü'nün koordinesinde Gürcistan'ın Batum kentindeki Shota Rustaveli Üniversitesi ile Bozok Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından, çay tarımına zarar verdiği belirlenen, 'Ricania simulans' adlı böcekle mücadele için çalıştay düzenledi. Rize Ticaret Borsası salonunda düzenlenen çalıştayda konuşan Rize Tarım İl Müdürü Şafak Bulut, bitki örtüsünü etkisi altına alan zararlı kelebeklerin bölgede 2007 yılından itibaren görülmeye başladığını söyledi.

'ÇAYDA VERİM DÜŞECEK'

Çalıştayda konuşan Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Güçlü, vücutları genellikle açık gri renkte olan kelebeklerin rahatsız edildiklerinde hızlı bir şekilde zıplayabildiklerini belirterek, "Özellikle sebze ve yabancı otlardan beslenerek kurumalarına neden olur. Eğer bu kelebeklerle mücadele edemezsek çay bitkisindeki suyun emilip kurumasından dolayı çayda kalite ve verim düşecek. Bu zararlı kelebekler üreticinin, sanayicinin ve ülke ekonomisinin zarar etmesine neden olacak" dedi.

İki gün sürecek çalıştayda zararlı kelebek türü ile mücadelede alınacak önlemler belirlenecek.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.04.17 17:14 - Son Güncellenme: 2013.04.17 17:15 - HABER MERKEZİ
A