Yapay suç dünyasının yeni kavramı: 'Siber zorbalık' (ÖZEL HABER)

Yapay suç dünyasının yeni kavramı: 'Siber zorbalık' (ÖZEL HABER)

İnternetin bize sunmuş olduğu sınırsız etkileşim alanın birçok yararı var, fakat tanımadığımız, amacını bilmediğimiz kişi ve gruplarla kolayca iletişime geçtiğimiz için dikkatli olmamız gerekiyor. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Abdullah Işıklar ile siber zorbalığı ve bu zorbalıktan nasıl korunabileceğimizi konuştuk.

2020.01.28 08:56 - Son Güncellenme: 2020.01.28 09:37 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Yapay suç dünyasının yeni kavramı: 'Siber zorbalık' (ÖZEL HABER)
05:16 Yapay suç dünyasının yeni kavramı: 'Siber zorbalık' (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Yapay suç dünyasının yeni kavramı: 'Siber zorbalık' (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

İnternetle birlikte yeni yeni ortaya çıkan kavramlar var bunlardan en tehlikelisi ise siber zorbalık. Bir birey veya grubun bilgi ve iletişim teknolojilerini diğer bireylere zarar vermek amacıyla, kötü niyetli olarak kullanmasına siber zorbalık deniyor. Siber zorbalığa yaşıtlarımız tarafından maruz kalabileceğimiz gibi bizden yaşça farklı gruplardan insanlar tarafından da maruz bırakılabiliriz. Önemli olan yaşadığımız durumun siber zorbalık olduğu fark edip önlem almak. Siber zorbalığın belirtileri ise şunlar: Karşımızdaki kişi tarafından aşağılanmak, tehdit edilmek, iftiraya uğramak, dışlanmak ve utandırılmak.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Abdullah Işıklar, siber zorbalıkla ilgili olarak, "Sanal yaşamın bu kadar gelişmesiyle birlikte çocuk ve ergenlerde hatta yetişkinlerde, yeni baskı türleri ortaya çıktı, bu baskıya çocuklarda daha önceleri akran zorbalığı diyorduk, çocuklar okulda ya da farklı sosyal ortamlarda arkadaşları tarafından sözlü olarak aşağılanıyordu ya da fiziksel olarak şiddet görüyordu. Gelişen teknolojiyle bu zorbalık şekil değiştirdi, daha teknik, daha dijital yöntemlerle yapılıyor. Örneğin sahte hesap açarak o kişi gibi bilgi paylaşmak, kişinin fotoğraflarını olumsuz biçimde montajlayıp yayınlamak, kişinin kişisel bilgilerini ele geçirip onları yayınlamak, kişisel bilgileri ele geçirip paylaşılması. Sosyal ağlarda herhangi bir dedikoduyu üretip yaymak çok kolay ve çok hızlı, hakkında dedikodu yayınlanan bireylerin konu hakkında bilgi sahibi olup kendini savunmaları oldukça zor" dedi.

YAPAY BİR SUÇ DÜNYASI VAR

Artık yeni bir alan olan, yapay bir suç dünyası var diyen Işıklar, "Bu yapay suç dünyasında sanıklar çok ortada değil, bu suça maruz kaldığınızda çoğu zaman çaresiz kalıyorsunuz, birisi sizin yüzünüzü alıp çıplak bir görüntüye montajladığında ve bunu yaydığında, o kişiyi bulmak oldukça zor çünkü bulunmamak için geliştirdikleri yöntemler var. Yurtdışında şu anda 'unutulma hakkı' konuşuluyor. Düşünün ki yıllar önce asılsız bir olaya maruz kalmışsınız, ve internet ortamında kendinizi aradığınızda o asılsız olay karşınıza geliyor. Çok kötü ve çözülmesi zor bir durum" şeklinde konuştu.

"ÖNCELİKLE KİŞİ KENDİNİ KORUYACAK"

Işıklar, internet kullanıcılarını uyardı: "Türk Ceza Kanunu'nda bunların suç ve ceza karşılıkları var ama bazı zamanlarda kontrol etmeniz imkansız hale geliyor, o kadar fazla suç olabilecek unsur var ki, bunlarla uğraşmak oldukça zor, kişinin kendini koruması gerekiyor, fotoğraflarına dikkat etmeli, yaptığı paylaşımlara dikkat etmeli, hesaplarına karmaşık şifreler koymalı ki kolay çalınmasın, takip ettiği yerlere dikkat edecek, kişisel bilgilerini verdiği sitelere dikkat edecek."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.01.28 08:56 - Son Güncellenme: 2020.01.28 09:37 - HABER MERKEZİ
A