YALÇIN'DAN LİBYA YORUMU

YALÇIN'DAN LİBYA YORUMU

AK Parti hükümetinin başarılı bir dış politika yürüttüğünü belirten Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Türkiye'nin çevre ülkeler tarafından rol model kabul edildiğini söyledi.

2011.02.24 20:34 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
YALÇIN'DAN LİBYA YORUMU

Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan son gelişmeleri değerlendiren AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Türkiye'nin dış politika anlayışının değiştiğini dile getirerek, "Biz artık içine kapalı bir ülke değiliz. Artık küresel bir aktör olduk" dedi.
Türkiye'yi rol model alan çevre ülke halkalarının diktatör yönetimlere karşı ayaklandığını kaydeden Yalçın, şöyle konuştu:
"Yüzde 99'u Müslüman olan Türkiye hem Müslüman hem de demokratik bir ülke olabileceğini tüm dünyaya kanıtlamıştır. En son Libya'da yaşananlar ise Türkiye'nin bölgesindeki gücünü göstermiştir. Libya'da sadece 178 vatandaşı bulunan İngiltere tahliye işlemine başlayamadı bile. Bugünkü İngiliz gazetelerinin tamamında manşet Türkiye... Türkiye tahliye konusunda dünya birincisi oldu. 7 bin vatandaşımızı tahliye ettik ve yakın ülkeler üzerinden eve dönüş operasyonu sürüyor. Bu arada, 21 ülke de Türkiye'den yardım istedi, 'Libya'daki vatandaşlarımızı kurtarın' diye. Bunların içinde Amerika Birleşik Devletleri de var."
Türkiye'nin bölgesinde önemli bir küresel güç olduğunun altını çizen İl Başkanı Yalçın, şöyle devam etti:
"Bunlar çok önemli şeyler, eskiden hiç duymadığımız şeyler. Bizim yetiştiğimiz yıllarda Türkiye'nin dünya politikasında, dünya siyasetinde hiçbir zaman verimli olamayacağı önyargısı hakimdi... Türkiye korka korka adımlarını atardı. Bu da toplumda müthiş bir özgüven eksikliğine sebep oluyordu. Şimdi başka bir Türkiye var. Bir kere artık bizim düşmanlarımız yok. Türk dış politikasında artık iki kavram üzerinde duruluyor. Birincisi dostlarımız, ikincisi potansiyel dostlarımız. Mesela Ermenistan, Sırbistan, Yunanistan bizim potansiyel dostlarımız. Onlar da her an gerçek dostlarımız olabilir. Çünkü geçmişte barış içinde yaşamayı başarmışız. Şimdi neden başaramayalım?"
Kafkaslar'da, Balkanlar'da, Ortadoğu'da pek çok Türk vatandaşı olduğunu ve Türkiye'nin de o bölgelerden çok sayıda göç aldığını hatırlatan Yalçın, şunları söyledi:
"Biz insanımızı hiçbir zaman devletimize tehdit olarak görmedik, görmüyoruz ve bundan sonra da görmeyeceğiz. Bunan altında da 'iç tehdit yoktur' felsefesi yatıyor. Böyle düşünmeyenler bu ülkeye en büyük kötülüğü yaptı bugüne kadar. Doğu ve güneydoğuda köylere kadar ulaşan yatırımlar bu anlayışın göstergesidir. Su götürdük, yol götürdük, hastane götürdük... O bölgenin insanı da devletin hizmeti ayaklarına götürdüğünün farkında ve önemli mesafeler kat ettik. Bizim için iç tehdit yok ise dış tehdit de olmamalıydı. Kafkaslar'da, Balkanlar'da, Ortadoğu'da pek çok Türk vatandaşı var ve Türkiye de o bölgelerden çok sayıda göç aldı. Artık orada yaşanan her mesele bizim için bir dış tehdit değil, içimizde yaşanan bir sorundur."
AK Parti hükümetinin komşu ülkelerle 'sıfır problem' anlayışını benimsediğini aktaran Başkan Sedat Yalçın, vizesiz alan oluşturmayı hedeflediklerini belirtip, şunları kaydetti:
"Avrupa Birliği'nin oluşturduğu vizesiz alanı Türkiye de pek çok ülke ile sağlamaya çalışıyor. Vatandaşlarımız bazı ülkelere hem vizesiz, hem de pasaportlarını kullanmadan sadece nüfus cüzdanlarıyla girebilecekler. Bu müthiş bir ticari potansiyel doğuracak. Aynı zamanda kültürel birliktelik ve yeni bir güç alanı da oluşturacak. 'Komşularımızla yüksek düzeyli stratejik işbirliği yapacağız' demiştik. İşte... Örneğin, Suriye ve Yunanistan ile ortak bakanlar kurulu toplantıları gerçekleştiriyoruz. Mesela Yunanistan ile Türkiye, Cumhuriyet döneminden bu yana sadece 35 anlaşma imzalamış ama bizim yaptığımız tek bir ortak bakanlar kurulu toplantısında, günde 25 anlaşma imzalandı. Bu toplantıların ardından Suriye ile çok önemli çok büyük projelerin birlikte yürütülmesi kararı alındı. Sadece çevremizde değil, Afrika'da, Kızıldeniz'de hatta Pasifik de bile temsilcilerimiz olacak, ticari ilişkilerimiz olacak. Avrupa Birliği artık dünya ekonomisi ve dünya siyasetindeki ağırlığını kaybediyor. AB ile ilişkilerimiz çok farklı bir boyuta geldi. Bundan sonra karşılıklı çıkar ilişkileri üzerine ilerleyecek." 

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2011.02.24 20:34 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A