Yağ fiyatları daha da artar mı? (ÖZEL HABER)

Yağ fiyatları daha da artar mı? (ÖZEL HABER)

Gıda sektöründeki en büyük artışlarından biri de yağ fiyatlarında oldu. Yeme içme sektörü başta olmak üzere her evin temel ihtiyacı olan yağ, lük tüketim ürünü olmaya başlıyor. Fiyatların artış sebepleri hakkında açıklamalarda bulunan ve bir yağ firmasında Satış ve Pazarlama Koordinatörü olan Erol İleri, ''Özünde iş, insanların maliyetleri ve girdileriyle bağlantılıdır. Geçen yıl 4 bin 200 lira olan çekirdeğin ham madde fiyatı bu yıl, 5 bin lirayı aştı. Hem doların artması, hem de Türkiye'deki kurların artması fiyatlara yansıyor. Kurlarda bir oynama olur, yurt dışında çiçek fiyatları artarsa yağ fiyatları da artmaya devam edecektir'' dedi.

2021.10.08 08:37 - Son Güncellenme: 2021.10.08 09:08 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Yağ fiyatları daha da artar mı? (ÖZEL HABER)
04:38 Yağ fiyatları daha da artar mı? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Yağ fiyatları daha da artar mı? (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ  / BURSADA BUGÜN

Bu yıl beklenilen oranda yağmurun yağmaması ekilen ayçiçeği hasadını büyük ölçüde etkilerken, kurak geçen dönemin sonucu raf fiyatlarına da yansıyor.

''ŞU AN TÜRKİYE'DE 1 MİLYON 350 BİN TON CİVARINDA YILLIK ÜRÜN VAR''

Bir yağ firmasında Satış ve Pazarlama Koordinatörü olan Erol İleri, "Bütün gıda ürünlerinin fiyatlarında artış yaşanıyor. Bu konuda sanayici ve üreticinin bir suçu yok. Özünde iş, insanların maliyetleri ve girdileriyle bağlantılıdır. Geçen yıl 4 bin 200 lira olan çekirdeğin ham madde fiyatı bu yıl, 5 bin lirayı aştı. Hatta 6 bin liraları gördü. Yaşanan artışı da fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz. Sanayici ham madde girdisi alıyorsa, olanı da yansıtmakla yükümlüdür. Dolayısıyla son dönemdeki artışların tamamı girdi fiyatlarına bağlı olarak değişti. Şu an Türkiye'de 1 milyon 350 bin ton civarında yıllık ürün var. Bu hasat şimdilerde bitme aşamasında. Bu bitince dolar bazlı ithalata yöneleceğiz, çünkü yetmiyor. Hem doların artması, hem de Türkiye'deki kurların artması fiyatlara yansıyor. Burada bir yeri suçlamayı çok doğru bulmuyoruz. Bizim mal sattığımız noktalar, sadece yağ konusunda değil birçok gıda ürününde durumun böyle olduğunu söylüyor. Marketlerdeki raf fiyatları konuşuluyor, ama bunun çok doğru olduğunu düşünmüyorum. İnsanlar aldıkları malın üzerine kar koyup, maliyetine göre satmak zorunda. Şube de açsanız, kooperatif de kursanız büyük bir gölde damla gibi kalırsınız. Düzgün tarım politikaları ve düzenli üretimin olması gerekiyor. Yoksa pahalıya ürün almak devam edecektir. Raflardaki satışlara göre malın kilosunda da değişimler oldu. Mesela bir firma 5 litre mal üretiminden, 3 litre üretime döndü'' dedi.

''KÜÇÜK AMBALAJLARIN MALİYETİ HER ZAMAN İÇİN DAHA YÜKSEKTİR''

İleri, ''Çok doğru olmasa da insanlar parayı ufaltmak zorunda kaldı. Aslında vatandaş böyle daha az para verdiğini düşünse de verilen ambalaj parasıdır. Küçük ambalajların maliyeti her zaman için daha yüksektir. Kurlarda bir oynama olur, yurt dışında çiçek fiyatları artarsa yağ fiyatları da artmaya devam edecektir. Örneğin Rusya kendi tonajlarını korumak adına yüksek vergi dilimleriyle dış ülkelere satış sağlıyor. Haliyle düşme söz konusu değil. Aksine her şey yukarıya doğru gidiyor.  İnşallah yağ fiyatları düşer. Böylece biz de ucuz maliyetle daha uygun fiyata satış yapabiliriz. 1 litre yağın bizden çıkış fiyatı 17 lira, raf fiyatlandırması ise 22 liradır. Bu fiyatlar müşterinin üzerine koyduğu maliyet ücretine göre değişiklik gösterebiliyor'' şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.10.08 08:37 - Son Güncellenme: 2021.10.08 09:08 - HABER MERKEZİ
A