X hastalığı nedir?

X hastalığı nedir?

Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın gerekli olduğunu söylemişti. Peki "X hastalığı" nedir

2024.01.25 11:36 - Son Güncellenme: 2024.01.25 11:37 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
X hastalığı nedir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını sırasında meydana gelen yıkımı, sağlık sistemlerinin çöküşünü, küresel ekonomideki kayıpları yeniden yaşamamak için hazırlık yapmanın önemini daha önce de vurgulamıştı. Peki "X hastalığı" nedir

X hastalığı gerçek bir hastalık değil.

BBCTürkçe'nin haberine göre, Bu, bir salgına veya birden fazla ülkeye veya kıtaya yayılması halinde pandemiye neden olabilecek, şu anda bilinmeyen bulaşıcı hastalıklara atıfta bulunmak için WHO tarafından benimsenen varsayımsal bir terim.

X hastalığı terimi Covid-19'dan önce ortaya çıkmış ve WHO tarafından 2018 yılında yayımlanan öncelikli hastalıklar listesinde yer almıştı.

R&D Blueprint (Araştırma ve Geliştirme Yol Haritası) adlı plan ise WHO'nun bir araya getirdiği uzmanlardan oluşan bir koalisyonun geliştirdiği ve salgın hastalıklar sırasında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin hızlı bir şekilde etkinleştirilmesine olanak tanıyan hazırlık planlarını içeren küresel bir strateji.

Bu planın amacı hayat kurtarmak ve büyük ölçekli bir krizi önlemek için kullanılabilecek etkili testlere, aşılara ve ilaçlara erişimi hızlandırmak.

Son yıllarda SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu), domuz gribi, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu), Ebola ve Covid-19 gibi bir dizi küresel hastalık salgını gördük.

Sağlık uzmanları bir sonraki büyük pandeminin yakında gerçekleşebileceğinden ve bunun Covid-19'dan daha ciddi olabileceğinden endişeleniyor.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.01.25 11:36 - Son Güncellenme: 2024.01.25 11:37 - HABER MERKEZİ
A