Vadeli Elektrik Piyasası ve Yeşil Sertifika devrede!

Vadeli Elektrik Piyasası ve Yeşil Sertifika devrede!

EPDK mevzuatını hazırladığı Vadeli Elektrik Piyasası (VEP) ve Yeşil Sertifika (YEK-G) Sistemi 1 Haziran'da devreye girdi.

2021.09.08 17:31 - Son Güncellenme: 2021.09.08 17:33 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Vadeli Elektrik Piyasası ve Yeşil Sertifika devrede!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu mevzuat sektör paydaşlarıyla yapılan görüşmelerle şekillendirildi. Buna göre, VEP, piyasa katılımcısına gelecekte yapmayı planladığı ticaretin hacmini bizzat kendisi tarafından belirleme imkânını sunacak.

AVM'ler, OSB'ler, sanayiciler gibi büyük tüketiciler, gelecek dönemlerin elektriğini bugünden alarak fiyat değişimlerinden kendilerini koruyabilecek. Üreticiler de elektriğini önceden satarak fiyat değişimlerinden etkilenmemiş olacak. Böylece, ilgili işlemlerde gelir öngörülebilirliği de artmış olacak. Tüm bu imkânlarla maliyetlerin azaltılması sağlanırken, istihdama da olumlu katkıda bulunacak. Öte yandan, devreye alınan YEK-G sistemi ile tüketiciler kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini sertifikayla garanti edebilecek. Yeşil sertifika olarak da adlandırılan sistemle yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen her megavatsaat elektrik sertifikalandırılacak. EPİAŞ, oluşturduğu piyasa üzerinden talep eden üreticiler adına elektronik YEK-G belgesi düzenleyecek ve piyasada bu belgelerin ticareti yapılarak fiyatlar serbestçe belirlenebilecek.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2021.09.08 17:31 - Son Güncellenme: 2021.09.08 17:33 - HABER MERKEZİ
A