'Uzun mesafenin koruyucu etkisi var'

'Uzun mesafenin koruyucu etkisi var'

Uzun mesafe koşusunun koruyucu etkisi olduğu ileri sürüldü. Uzmanlar ultra maraton koşucularının daha az kas hasarı yaşadığını söyledi.

2013.06.29 13:14 - Son Güncellenme: 2013.06.29 13:14 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
'Uzun mesafenin koruyucu etkisi var'

Profesyonel atletler üzeinde yapılan bir araştırmada uzun mesafe koşusunun aslında koruyucu bir etkisinin olabileceği belirtildi. Yeni yapılan araştırmada 321 km Alp koşusu ile 160 km koşu karşılaştırıldığında Alp koşusunun kazlara zararı enflamasyon ve yorgunluk acısının daha az olduğu kaydedildi.

Plos One dergisinde yayımlanan araştırmada dünyanın en zorlu ultra maraton tecrübesi yaşamış koşucuların bunun yarısı kadar bir mesafe koşucularına göre daha az nöromüsküler yorgunluk, kasa hasarı ve enflamasyona maruz kaldığı görüldü.

İsviçre Lozan Üniversitesi'nden Jonas Saugy ve arkadaşları 321 km'lik Tor des Geants ultra maratonunun tamamlayan koşucuların uyku yoksunluğu, kan ve kas enflamasyon işaretlerinin etkisini test etti. Bu ultra koşuda tıoplam yükseklik değişimi ise 24 bin metre olarak hesaplandı.

Araştırma sonunda kısa, 165 km'lik Alp ultra maratonu Tor des Geants'i tamamlayan diğer koşucularla karşılaştırıldı. Karşılaştırma sonucu mesafe hemen hemen iki kat olmasına rağmen nöromüsküler fonksiyonlarda çok az değişiklik, kas hasar ve enflamasyon seviyesinin daha az olduğu tespit edildi.

Uzmanlar koşunun ilk bölümünde koruyucu volta stratejisinin, ikinci yarıdaki uyku yoksunluğu etkisi ile birleştirildiğinde görece kas koruam sürecinin uyarılabildiğini ileri sürüyor.

Araştırmacılar çalışmayla ilgili yaptıkları değerlendirmede "Bizim bulgularımızda kısa ultra maratonda az nöromüsküler yorgunluk, kas hasarı ve enflamasyon açıklandı. Paradoksal olarak aşırı hareket görece kas koruam sürecini uyardı. Bu da ilk yarıdaki koruyucu ileriye yönelik volta stratejisinden kaynaklanıyor" dedi. 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.06.29 13:14 - Son Güncellenme: 2013.06.29 13:14 - HABER MERKEZİ
A