"Uzaydan gelmiş gibiyim"

"Uzaydan gelmiş gibiyim"

Türkiye'de en uzun cezaevinde kalan isim... 32 yıl sonra dışarı çıktığında devir öyle değişmişti ki 'uzaydan gelmiş gibiyim' diye anlatıyor.

2013.05.02 17:47 - Son Güncellenme: 2013.05.02 17:47 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
"Uzaydan gelmiş gibiyim"

A Haber'de Duygu Leloğlu'nun sunduğu Satır Arası programı Türkiye'nin en uzun süre cezaevinde yatan mahkumlarından olan ve önceki gün tahliye edilen Tahir Canan'ı konuk etti.

32 yıl cezaevinde kalan Tahir Canan çıkınca gördüğü teknoloji karşısında şoke olmuş. Durumunu 'uzaydan gelmiş gibiyim, herşey yabancı" diyerek anlatıyor.

Türkiye'nin en uzun süre cezaevinde yatan mahkumlarından TDKP üyesi Tahir Canan 32 yıl sonra 30 Nisan'da tahliye oldu. Dışarıya çıktığında bambaşka bir Türkiye bulan Tahir Canan gördüklerine hala alışamamış.

"Hapiste bilgisayarı sadece uzaktan gördüğünü" söyleyen Tahir Canan, hapisten çıktıktan sonra yaşadığı şaşkınlığı şöyle anlatıyor;

UZAYDAN GELMİŞ GİBİYİM...

"Uzaydan gelmiş gibiyim, her şey boşlukta, her şey yabancı. Elini attığın her şeyde önüne bir engel çıkıyor. İçeride kullandığı şeylerle, dışarıdakiler çok farklıdır. İçeride kullandığın yarısı kesik bir çatal bir bıçak vardır. Kaşık vardır, naylon tabaklar vardır, bir de su ısıtıcısı vardır. Senin hayatını onlar şekillendiriyor. Demir kapı, demir pencere, demir ranza, demir kapı. Camlar bile dışarıda otomatiğe bağlı. Gardiyanlar açarsa açılıyor, kapanırsa kapanıyor. Kapını sen kendini açamazsın. Kapını bir başkası gelip açıyor, bir başkası gelip kapatıyor.

BİLGİSAYARI SADECE UZAKTAN GÖRDÜM

Bilgisayarı sadece uzaktan gördüm. Yakından görmedim. Mesela ekranda görüyorum. Elime alıp kullanmışlığım yok. Çocuklarımdan torunlarımdan öğrenmeye çalışıyorum. Hayata yeniden başlıyoruz.

 

O İÇERİ GİRDİĞİNDE CEP TELEFONU YOKTU

Aslında durumunu düşünecek olursanız haksız da değil.

O cezaevine girdiğinde cep telefonu henüz bir hayaldi. Türkiye'nin cep telefonu ile tanışması 1994 yılında oldu.

BİLGİSAYAR HAYALDİ

Bilgisiyar ise o hapse girdiğinde sadece uzay dizilerinde gördüğümüz bir tasarımdı. 32 yıl sonra çıktığında ise bırakın masa bilgisayarlarını cep telefonları bile birer mini bilgisayar halini almıştı.

Teknolojinin geldiği nokta düşünülecek olursa Tahir Canan'ın kendini "uzaydan gelmiş gibi" hissetmesi normal.

32.5 yıl sonra ailesine kavuştu

İLGİLİ GALERİ

32.5 yıl sonra ailesine kavuştu

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.02 17:47 - Son Güncellenme: 2013.05.02 17:47 - HABER MERKEZİ
A