Utanç davası yasayı değiştirecek

Utanç davası yasayı değiştirecek

Mardin'de 13 yaşındayken 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç.'yle ilgili mahkemenin "rızasıyla birlikte oldu" kararını Yargıtay'ın onaması vicdanları yaraladı.

2011.11.02 09:51 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Utanç davası yasayı değiştirecek

Kararın ardından Bakan Şahin talimat verdi, TCK'nın 103. maddesi yeniden yazılacak.

YARGITAY'ın, 13 yaşında 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç.'nin aleyhine verdiği kararı yurt dışında öğrenerek "Nasıl bu noktaya geldi, ben de öğrenmek istiyorum" diye tepki gösteren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kararı hukukçulara inceletti. Hukukçulardan TCK'da değişiklik yapılması önerisi geldi. Şahin, dün akşam saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, özetle şunları söyledi:

'Yargının görevi korumak'

"Bakanlığımız TCK'nın 103'üncü maddesine bir değişiklik önerisi hazırlamaktadır. Bu değişiklikle maddeye 'çocuğun rızası olup olmadığına bakılmaksızın' ibaresi eklenmesi öngörülmektedir. N.Ç.'nin yaşadıkları, onarılması güç travmalara neden olacak iken, mahkemelerin ve yüksek mahkemenin aldığı kararlar kamu vicdanını yaralamıştır. Yargının öncelikli görevinin mağduru ve cinsel istismara uğrayanın haklarını korumak olduğunu hatırlatmak isterim."

Yargıtay onaylamıştı

Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi, kamuoyunda "utanç davası" olarak bilinen, Mardin'de 9 yıl önce 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç. ile ilgili yerel mahkemenin, küçük kızın kendi rızasıyla birlikte olduğu kararını onamıştı. Yargıtay, hüküm kurarken, yerel mahkeme gibi, küçük kızın, babası yaşındaki kişilerle rızasıyla birlikte olduğu yorumundan hareket etmişti.

N.Ç.'NiN AVUKATI YALÇINDAĞ

AİHM'ye gideceğiz

N.Ç.'nin davasını başından bu yana izleyen avukatlardan Eren Keskin, Diyarbakır'dan avukat Reyhan Yalçındağ'ın, mahkemenin "N.Ç. sanıklarla rızasıyla birlikte oldu" tespitini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacağını belirtti. Avukat Yalçındağ, "13 yaşındaki bir çocuğun cinsel ilişkide rızasının varlığı kabul edilemez. Polise ilk giden çocuğun kendisi. Nasıl rızadan söz edilebilir. Bu karar erkek egemendir. Fuhuşa teşvik ettiği söylenen iki kadın sanık hakkındaki kararın ise iffetsizlik nedeniyle artırılması istenmiştir. İffet kriteri kime göre belirleniyor."
Ömer Çelik Twitter'dan öfkelendi
'N.Ç. kararı insanlık suçu'

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Yargıtay'ın tecavüze uğrayan N.Ç.'ye ilişkin kararına sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden çok sert tepki verdi. "Tecavüze uğrayan 13 yaşındaki çocuğun tecavüzcülerinin aklanmasına yargı kararı denemez. Bu aklama insanlık suçudur. İnsanlıkla bağdaşmaz" diyen Çelik'in tepkisi şöyle: "Yargı, bu kararın altında ebediyen lekeli kalır. 13 yaşında masum bir çocuğu koruyamayan yargı neyi korumaya muktedir olabilir."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2011.11.02 09:51 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A