Unutulmaya yüz tutan sedefkarlık, Bursa'da Fidanhan'da yaşatılıyor (ÖZEL HABER)

Unutulmaya yüz tutan sedefkarlık, Bursa'da Fidanhan'da yaşatılıyor (ÖZEL HABER)

Bursalı ney ustası ve neyzen Mümin Orhan, aynı zamanda Osmanlı Geleneksel El Sanatlarından olan sedefkarlığın günümüzdeki sayılı temsilcilerinden. Bursa'da Uzun Çarşı Fidanhan'da bulunan atölyesinden dünyaya açılan Orhan, sedefkarlığı ve yaptığı işleri Bursada Bugün'e anlattı. Mümin Orhan aynı zamanda, "Sedefkarlık unutulmaya yüz tutan bir meslek, ben dahil ülkemizdeki ustaların sayısı iki elin parmağını geçmez. Bir mesleğin kaybolmasını istemiyorsak o mesleğe destek vermemiz gerekiyor" dedi.

2020.12.01 09:07 - Son Güncellenme: 2020.12.01 10:58 - Bursa Bölge
A
Unutulmaya yüz tutan sedefkarlık, Bursa'da Fidanhan'da yaşatılıyor (ÖZEL HABER)
05:31 Unutulmaya yüz tutan sedefkarlık, Bursa'da Fidanhan'da yaşatılıyor (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Unutulmaya yüz tutan sedefkarlık, Bursa'da Fidanhan'da yaşatılıyor (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Bursalı sedefkar Mümin Orhan aynı zamanda ney ustası ve neyzen. Ney yaparken hangi süsleme yöntemini kullanabilirim diye araştıran ve sedefe aşık olup sedefkar olan Mümin Orhan ile unutulmaya yüz tutan sedefkarlık mesleğini konuştuk. Orhan, ülkemizdeki sayısı git gide azalan sedefkarların neler yaptığı, sedefi işleme aşamaları ve mesleğe olan ilgi hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Mümin Orhan, "Osmanlı'da sedefkar, caminin minaresinden hanımefendinin takunyasına kadar işleyen kişi olarak tanımlanır" dedi.

"SEDEFKAR, CAMİNİN MİNARESİNDEN HANIMEFENDİNİN TAKUNYASINA KADAR İŞLEYEN KİŞİDİR"

20 yıldır geleneksel el sanatlarıyla ilgilendiğini ifade eden Orhan, sedefkarlığın, topraklarımızda yapılmaya başlanmasını şöyle anlattı: "Sedefkarlık, Osmanlı döneminde zirve yapmış bir meslek. Yavuz Sultan Selim'in, Tebriz Seferi'nden sonra İstanbul'a geleneksel el sanatları ustalarını getirmesiyle sedefkarlık altın çağını yaşıyor. Aslında o zamanlar sedefkarlık mesleği var ama farklı tekniklerle yapılıyor, İstanbul'a hat, tesvip, marangoz ustalarının gelmesiyle tüm meslekler birleşiyor ve Eser-i İstanbul dediğimiz sedefkari bir iş ortaya çıkıyor. Sedefkar ustaları Osmanlı'da 'caminin minaresinden hanımefendinin takunyasına kadar işleyen kişi' olarak tarif edilir. Biz süsleme olarak aklınıza gelen her şeyi yapıyoruz. Kapı kanatları, terlik, kutu süsleri, kolyeler, küpeler, saat kadranları özel olarak koleksiyon yapabileceğiniz her şeyi işleyebiliyoruz."

NASIL YAPILIYOR?

Orhan, her aşamasında el emeği olan bu ürünlerin nasıl ortaya çıktığına ise, "Sedef dediğimiz madde aslında istiridye kabuğu. İstiridye kabuğunun dış kısmındaki tabakayı temizliyoruz, elimizde düz olacak malzemeler elde etmek için, malzemeyi keserek kare haline getiriyoruz, çeşitli sulu makinalarda zımpara yapmak suretiyle incelttiğimiz malzemeye tasarımımızı elle yapıyoruz. Sonrasında fotokopi çekip bunu sedefin üzerine yapıştırarak delip kıl testeresi ile kesiyoruz. Ardından tüm malzemenin şekillendirilmesi yapılıp, cilalanarak el emeği ile son aşamaya getiriyoruz" diyerek cevap verdi.

OSMANLI'DAKİ NEY SÜSLEMELERİNİ YAPAN TEK USTA; MÜMİN ORHAN

Mümin Orhan, sedefkarlığa nasıl başladığını ve Osmanlı'daki süsleme işlerini Türkiye'de yapan tek kişi olduğunu şu sözlerle ifade etti: "Sedefkarlıktan önce ney üflüyordum, ney üflemek sedefkar olmama vesile oldu. Ney derslerine giderken ustam Selahattin Gürzel'le birlikte ney yapmaya başladım. Bu dönem içinde neyi nasıl süsleyebilirim diye araştırmaya başladım. Süsleme için tanıştığım ustanın yanına gidip gelirken sedefe aşık oldum ve bu beni sedefkarlığa yönlendirdi. Şu anda yapılamayan Osmanlı'daki süsleme işlerini Türkiye'de yalnızca ben yapıyorum."

"KAYBOLMASINI İSTEMİYORSAK DESTEK VERMEMİZ GEREKİYOR"

Yeni usta yetişmemesi ve insanların ilgi göstermemesi halinde el sanatlarının unutulma tehlikesinde olduğunu vurgulayan Orhan, "Sedefkarlık unutulmaya yüz tutan bir meslek. Türkiye'de bu işi yapan usta sayısı iki elin parmaklarını geçmez. Bildiğim kadarıyla talebelerle 25-30 kişi bu işle uğraşıyor. Geleneksel el sanatları aslında unutulmaz. Bu mesleğe ne kadar çok talep olursa, usta yaşayacaktır. Bir mesleğin kaybolmasını istemiyorsak o mesleğe destek vermemiz gerekiyor. Bursalıların sedefe olan ilgisi güzel, biz şehir içine şehir dışına ve yurt dışına çalışıyoruz. Her bütçeye göre sedef ürün var. 50 liradan başlar sınırı olmayan yerlere kadar çıkabilir" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.12.01 09:07 - Son Güncellenme: 2020.12.01 10:58 - Sema Üstüntaş-pasif
A