Unutulan yerli tohumlar Bursa'da tekrar üretiliyor! (ÖZEL HABER)

Unutulan yerli tohumlar Bursa'da tekrar üretiliyor! (ÖZEL HABER)

Bursa'daki Nilüfer Kent Bostanları'nda yürütülen çalışmalar ile Türkiye'ye özgü olan ve unutulmaya yüz tutmuş birçok bitki yeniden çoğaltılıp, köylülere dağıtılıyor.

2020.01.21 09:09 - Son Güncellenme: 2020.01.21 09:31 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Unutulan yerli tohumlar Bursa'da tekrar üretiliyor! (ÖZEL HABER)
05:38 Unutulan yerli tohumlar Bursa'da tekrar üretiliyor! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Unutulan yerli tohumlar Bursa'da tekrar üretiliyor! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden toplanan yerli tohumları test ettikten sonra üretim aşamasına sokan Nilüfer Kent Bostanları, tohum değişim etkinlikleri düzenleyerek çiftçilere yerli tohumları ücretsiz dağıtıyor. Amaçlarının biyolojik çeşitliliği artırmak ve atalık tohumları canlandırmak olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Arca Atay önemli bilgiler paylaştı.

TARIM KİMYASALI KULLANILMIYOR

Kent Bostanları'nın Nilüfer Belediyesi tarafından, 2016 yılında işletmeye açıldığını belirten Arca Atay, "Burada çeşitli ürünlerin denemelerini yapıyoruz, tohum üretimlerini yapıyoruz ve buranın en önemli özelliği hiçbir şekilde tarım kimyasalı kullanılmaz, ticari gübre kullanılmaz, sadece organik hayvan gübresi kullanılıyor özelliğimiz budur. Burada herhangi bir satış yapmıyoruz sadece tohum üretiyoruz. Burada enteresan çeşitler oluyor. Bazen onları bu çevrede tarım yapılan yerlere gösteriyoruz. Enteresan lahana çeşitleri var, bunları onlara da denettiriyoruz ve tahmin ediyorum bölge çiftçisi için de bir takım alternatif ürünler buradan çıkacak. Yaptığımız denemeler başarılı sonuçlar veriyor; sadece sebzeler, baklagiller, tahıllar değil ayrıca tıbbi aromatik bitkileri de yaklaşık 3-4 yıldır burada deniyoruz. Bundan önceki mekânlarda da bunları denemiştik, tıbbi aromatik bitkiler bugün Türkiye için yükselen bir değer. Yağ çıkarma denemeleri yaptık, Konaklı'da Nilüfer Belediyesinin bir projesi var, orada mesela Bursa'da olmayan tıbbi aromatik bitkiler merkezini kurmayı planladık. Orada da çeşitli üretimler olacak ve esas önemlisi ürettiğiniz ürünlerin suyunu ve yağını çıkartmak için destinasyon makinelerimiz olacak, hem oradaki ürünlerin yağı çıkacak hem de bu alternatif ürünleri önerdiğimiz çiftçilerin ürettiklerini de orada çıkartabileceğiz" dedi.

"KİŞİSEL ATIKLARI TOPRAĞA DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ"

Arca Atay, "Güneş panellerimiz var ofis binamızın üzerinde, buranın elektrik ihtiyacının çok büyük bir bölümünü oradan elde ediyoruz. Açıkçası burada çok fazla elektrik harcamamız yok. Evet, çok enteresan mesajlarım var. Bundan bir ay kadar önce, proje kapsamında BEBKA'ya bir kompost projesi yazdık. Bu kabul gördü ve maliyetin büyük bir kısmı BEBKA tarafından karşılanarak, büyük bir kompost makinesi aldık. Biz günde yaklaşık 200 litre bitkisel organik atığı bir ay içinde, 800-850 kilogram kadar kompost elde ettik. Pazarlarda çok büyük bitkisel atıklar oluyor, sitelerin çok büyük budama atıkları ya da parklarımızda, bahçelerimizde çim atıkları falan oluyor ve hepsi çöpe gidiyor ama aslında bizim günlük olarak kişi başına bir kilogramlık atığımızın yüzde 50-60'ını organik maddeler kapsıyor. Bunları çöpe atmadan toprağa dönüştürebiliriz, işte bizim amacımız bu. Büyük siteler, büyük yemek sanayileri veya büyük otellerin yemek atıkları oluyor, bunlar çöpe gitmesin diye bunun yöntemlerini ve makinesini kullanarak, toprağa çok yararlı bir materyal elde ediyoruz. Gelip görsünler burada neler yaptığımızı, zaten çıkan ürünü gördükleri zaman hakikaten bize yardım edeceklerdir, eminim" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.01.21 09:09 - Son Güncellenme: 2020.01.21 09:31 - HABER MERKEZİ
A