Ünlü Youtuber Mel Thompson hayatını kaybetti

Ünlü Youtuber Mel Thompson hayatını kaybetti

4 çocuk annesi ünlü Youtuber Mel Thompson 35 yaşında hayatını kaybetti.

2021.09.28 13:24 - Son Güncellenme: 2021.09.28 13:28 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Ünlü Youtuber Mel Thompson hayatını kaybetti

4 çocuk annesi Youtube fenomeni Mel Thompson'ın hayatını kaybettiği bildirildi.

Acı haberi, Thompson'ın eşi Puffin Thompson verdi.

Instagram'dan bir açıklama yapsan Thompson eşinin ölüm nedenini açıklamadı.

Ancak ünlü Youtuber'ın Ehlers-Danlos sendromu dahil birçok sağlık sorunuyla boğuştuğu biliniyordu.

"Güzel bir insanı kaybettik. Onun sadece güldüğü fotoğrafları paylaşıyorum. Ne kadar sevildiğini görmek güzel" diye yazan Puffin Thompson, "O herkesi sevdi, onu sevmeye ve sonsuza kadar özlemeye devam edeceğim. Ailemiz için her şeydi" diye yazdı.

Ehlers-Danlos sendromu nedir?

Ehlers-Danlos sendromu (EDS) bir grup kalıtsal bağ doku bozukluğudur. Özellikle cildi, eklemleri ve kan damarlarını etkiler. Ehlers-Danlos sendromunun 14 alt türü vardır. Hipermobil EDS (hEDS) türü hariç diğer EDS türlerinin genleri bulunmuştur. 

Bu sendrom 1898 ve 1908 yıllarında, Danimarkalı dermatolog Edvard Lauritz Ehlers ve Fransız doktor Henri-Alexandre Danlos'un bağ doku gevşekliğinin eklem hipermobilitisine ve cildin fazla uzayabilmesine yol açtığını iki farklı vaka çalışmasında bulmuşlardır. Hipermobil Ehlers-Danlos sendromu, diğer alt türlerine göre en sık görülenidir. Teşhis için tıbbi geçmiş değerlendirmesi ve klinik gözlem yapılması gerekir. hEDS için Beighton skoru kullanılarak eklem hipermobilitesi derecesi ölçülür. Genel olarak doktorların EDS hakkında bilgisi az olduğundan nadir hastalıktan ziyade nadir teşhis konulan bir sendromdur.

1988 yılında Berlin sınıflandırmasına göre, 11 tür Ehlers Danlos vardı ve bunlar romen rakamları ile gösteriliyordu. 1998 yılındaki Villafranche sınıflandırmasına göre, bu sendromun altı alt türü vardı. 2017 yılında Ehlers-Danlos Society tarafından oluşturulan bir grup doktor, genetik bulgularla fizyolojik bulguları birleştirerek yeni bir sınıflandırma yarattı. Bu 2017 uluslararası Ehlers-Danlos sendromu sınıflandırmasına göre eski isimler korunup, tüm tiplerin teşhis kriterlerini özellikle hipermobil EDS'nun katılaştırdılar. Ehlers-Danlos sendromu sadece hatalı kolajen proteini sentezi değil, ADAMTS2, Tenascin XB gibi proteinlerde etkilenebiliyor. En sık klasik Ehlers-Danlos, vasküler Ehlers-Danlos ve hipermobil Ehlers-Danlos görülüyor.

Ehlers-Danlos sendromunun çözümü yoktur ancak semptomatik tedavi uygulanır. Kardiyovasküler sisteminin yakından takip edilmesi, fizik tedavi, ortopedik aletlerle (tekerlekli sandalye, korse, atel, vb.) hasta rahat ettirilir.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.09.28 13:24 - Son Güncellenme: 2021.09.28 13:28 - HABER MERKEZİ
A