Uluslararası Uzay İstasyonu'nda alkol krizi
Rusya, mart başında SpaceX firmasına ait Dragon-2 uzay gemisi geldikten sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) oluşan alkol kokusunu NASA'ya şikâyet etti. Kötü koku, hava temizleme sistemi yardımıyla giderildi.
2019.05.10 16:48 - Son Güncellenme: 2019.05.10 16:49 - Dünya - HABER MERKEZİ
Sputnik'e konuşan Rusya Kozmonot Yetiştirme Merkezi Başkanı Pavel Vlasov, olayın mart başında yaşandığını ancak daha yeni öğrendiklerini belirtti.
"Hava analistleri, UUİ atmosferinde yoğunluğu metreküp başına yaklaşık 6 miligram olan izopropil alkol içeriğinin arttığını tespit etti" diyen Vlasov, Rusya'nın konuyla ilgili şikâyetlerini ve sorularını NASA'ya yönelttiğini kaydetti.
Mürettebatın hava temizleme sistemini çalıştırdığını ve bu sayede yoğunluğun metreküp başına 2 miligrama kadar düştüğünü anlatan Vlasov, Dragon-2'nin UUİ'ye bağlanmasından önce bu oranın miligramın onda biri olduğunun altını çizdi.
Vlasov, özel Amerikan uzay gemileriyle ilgili tüm konuları SpaceX'e doğrudan değil, NASA üzerinden ilettiklerini sözlerine ekledi.