Uludere Kaymakamı yaşadıklarını anlattı

Uludere Kaymakamı yaşadıklarını anlattı

Irak sınırındaki olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye ziyaretinde bulunduğu sırada darp edilen Uludere Kaymakamı Naif Yavuz, sınırdaki olayın ardından cenaze sahipleri ile beraber olduklarını belirterek, "Otopsilerine bizzat katıldım. Oradaki insanlarla beraber kucaklaştık. Oturduk, beraber ağladık" dedi.

2012.01.01 12:27 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Güncel
A
Uludere Kaymakamı yaşadıklarını anlattı

Şırnak Asker Hastanesi'nde tedavisi süren 3 çocuk babası Kaymakam Naif Yavuz, yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıldır Şırnak'ın Uludere ilçesinde görev yaptığını söyledi.

"Uludere halkımın vefat eden 35 insanımıza baş sağlığı diliyorum. Bunlar küçükten büyüğe kadar hepsi benim kardeşlerim, hepsi benim yavrularımdı" diyerek sözlerine başlayan Yavuz, olaydan 2 gün önce Gülyazı Köyü'nde bulunduğunu ve cenazesi olan insanlarla beraber halı saha açılışını yaptıklarını anlattı.

Yavuz, "Irak sınırındaki olayın kendilerini ciddi anlamda üzüntüye boğduğunu, eşiyle beraber iki gün boyunca ağladıklarını" dile getirerek, şunları söyledi:
"İki gün boyunca gözümüze uyku girmedi. Bu üzüntümüzden dolayı biz ekmek, yemek yiyemedik. Olay olduktan sonra biz cenaze sahipleri ile beraber olduk. Otopsilerine bizzat katıldım. Oradaki insanlarla beraber kucaklaştık. Oturduk, beraber ağladık. Onlar bizi bağırlarına bastı. Cenazeler defnedildi.
Bugün uygun olması ve sayın bakanlarımızın da geleceğini bildiğimiz için hep beraber gitme kararı aldık. Gittik, sağ olsunlar cenaze sahipleri bizi canı gönülden kucakladılar. Bizi bağırlarına bastılar. Çünkü hepsiyle tanışıyoruz. Hepsi, devletin yanında ve bizlerin yanında olan insanlar. Kimsenin bunu başka bir yere çekmeye haddi ve hakkı yoktur. O insanların hepsini çok iyi tanıyoruz, çok iyi biliyoruz ve bütün Uludere halkı çok iyi biliyor."

"O çocukların hepsi ile fotoğrafım vardır"

Naif Yavuz, taziye evinde oturduklarını ve yakınlarını kaybedenlerin acısını paylaştıklarını ifade ederek, "Biz gittik taziye evinde oturduk. Basında, 'Kaymakam gelir gelmez saldırıya uğradı' şeklinde haber var. Maalesef orada olmalarına rağmen çok üzülerek söylüyorum, bizim içerde olduğumuzu görerek artık art niyetle mi yapıyorlar, yoksa başka bir şekilde mi bilmiyorum, ben o taziye evinde cenaze sahipleri ile bir saate yakın durdum. Vatandaşımla beraber oturdum, duamızı yaptık" dedi.

Yavuz, değişik yerlerden provokatörlerin geldiği haberlerini aldıklarını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:
"Vatandaşımız zaten mağdur, herhangi bir olay olduğunda mağdur olacak olan yine cenaze sahipleri, yine suçsuz olan insanlar. Bu vesileyle bakanlarımızın beraber buraya gelmesinin uygun olmadığını düşündük ve oradaki insanlarla, bir grup ileri gelenleriyle konuşarak o insanları alıp başka bir yerde sayın bakanlarımızla görüştürmek istedik. Ailelerin ileri gelenleri bunu kabul ettiler. Bize öncülük ettiler. 'Sayın Kaymakamım buyurun gidelim' dediler."
Bu durumun bazılarını rahatsız ettiğini, basının yanında bağıranlar olduğunu, kendisini arayıp "Sakın buraya gelmeyin, burada işiniz yok" denildiğini belirten Kaymakam Yavuz, "Ben onlara da söyledim, 'bu cenaze benim cenazemdir'. Benim cenazeme hiç kimse 'gelme' veya 'şu saatte gel veya gelme' deme haddine ve hakkına sahip değildir. Ben istediğim zaman, isteğim cenazeme, istediğim zaman giderim. Çünkü o benim evladım. O çocukların hepsi ile fotoğrafım vardır. Aileleriyle hepsini tanıyorum. Onlarda beni çok iyi tanıyor."

"Cenaze salipleri arayıp, üzüntülerini bildirdiler"

"Vatandaşların beni bağırlarına basması, başkalarını rahatsız etmiştir" diyen Naif Yavuz, başkalarının devletin köye gelmesine ve protesto edilmemesine inanamadıklarını belirterek, "Bu gerçekleşmedi. Cenaze sahipleri beni bağrına bastı. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Bana saldıranlar asla ve asla cenaze
sahipleri değildir. Hatta, cenaze sahiplerinden bana bir haber geldi, 'Kaymakama
yapılan bu saldırı, bir önceki saldırıdan daha çok bizi rencide etmiştir. Çok daha üzmüştür' diye. Cenaze sahipleri beni aradılar, üzüntülerini dile getirdiler. Beni orada koruyan da köylünün kendisidir. Bana vuranların hiçbiri Uludereli değildir. Dışardan gelen provokatörlerdir" diye konuştu.

"İstediklerine ulaşamadılar"

Uludere Kaymakamı Naif Yavuz, "Cenaze sahiplerine göstermiş oldukları
metanetten, insanlıklarından ötürü" teşekkür ettiğini belirterek, "Şahsım
adına şükranlarımı arz ediyorum. Büyüklük gösterip bağırlarına basmışlardır bizleri" dedi.
Yavuz, "Onlarla oturup ağladım. Eşimle birlikte ağladım. Bütün Uludere bizi çok iyi bilir. Sağlık açısından Allah'ıma çok şükür istediklerine ulaşamadılar. Çok iyiyim. Allah çocuklarıma bağışlamış. Bu olay nedeniyle başka bir yere tayinim söz konusu oldu ama kabul etmedim. Uludere'deki hizmetlerimizi tamamlayıp öyle ayrılacağım. İkinci yılıma girmek üzereyim" diye konuştu.

"4 kilometre yolu yürümenin ne demek olduğunu çok iyi bilirim"

Yaptıkları hizmetlerin belli olduğunu dile getiren Naif Yavuz, yaptıkları tüm hizmetlerin, gençlerin daha kaliteli eğitim görmeleri için oluğunu, Uludere'deki okulların, fiziki olarak Türkiye standartlarının üstünde olduğunu ifade etti.
Yavuz, son bir yıldır Uludere'de en ufak bir toplumsal olayın gerçekleşmediğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Bizim kim olduğumuzu çok iyi biliyorlar. Uludere'ye 20 milyon liralık hizmet gelmiştir. Uludere halkını ve çocuklarını kendim gibi görmüşüm. Çünkü ben Muşluyum. Muş'un köylerinde okumuşum. 4 kilometre yolu yürümenin ne demek olduğunu çok iyi bilen bir insanım. Buna katlanmasınlar diye her köye bir öğretmen lojmanı yaptık. 'Öğretmenlerimiz bizim gençlerimize sahip çıksın, orada kalsın' diye. Valimiz Vahdettin Özkan'ın büyük katkısıyla mobilyasına varana kadar biz temin ediyoruz. Çok şükür şu anda öğretmenlerimiz oraya yerleşmeye başladı."

Başbakan Erdoğan aradı

Naif Yavuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile askeri yetkililerin kendisini aradığını söyledi.
Kaymakam Yavuz, "Çok şükür iyiyim. Çok kısa sürede de Uludere'ye gidip, hizmetlerime devam edeceğim. Beni bu yoldan hiç kimse alıkoyamaz. Bunu herkes çok iyi bilmeli" dedi.
Türk İdareciler Derneği tarafından "Yılın İdarecisi" seçildiğini ve "Şehit Kaymakam Ersin Ateş Ödülü"ne layık görüldüğünü hatırlatan Yavuz, yaşanan olayların her şeyi unutturduğunu dile getirerek, "Üzüntümüz çok büyük" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2012.01.01 12:27 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Zeynep Çelik
A