'Ülkeyi geren davalar'

'Ülkeyi geren davalar'

FT'den çarpıcı Turgut Özal yorumu

2013.04.17 08:42 - Son Güncellenme: 2013.04.17 08:44 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
'Ülkeyi geren davalar'

Financial Times gazetesi, Türkiye'de cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili soruşturmada Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'e dava açılmasıyla ilgili bir haber yoruma yer veriyor.
"Türkiye ekonomisini dışa açan cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ani bir kalp krizi nedeniyle olduğu belirtilen ölümünden 20 yıl sonra bir mahkeme, emekli bir subaya karşı cinayet suçlamasıyla dava açtı." diyen gazete, mahkemenin bu kararı, soruşturmada dava açmak için zaman aşımının dolmasından hemen önce aldığını yazıyor.

Haberde, iddialarla ilgili geçen yıl yapılan bir soruşturmada, Özal'ın doğal nedenlerle ölmüş olabileceği sonucuna varıldığının ve fazla kilolu olan cumhurbaşkanının ölümünden hemen önce Orta Asya'daki zorlu bir geziden dönmüş olduğunun da altı çiziliyor.

Geçen yıl Özal'ın mezarı açılarak yapılan incelemede cumhurbaşkanının kesin ölüm sebebi tespit edilememişti.

"Kuvvetli şüpheler"

Gazete, iddiaların öldüğü gün tıbbi ekibinin Özal'ın yanında olmamasından ve kalp krizine içtiği bir limonatanın yol açmış olabileceği söylentisinden beslendiğini de vurguluyor.
Financial Times, bir savcının bu ay vardığı sonuçta, "Özal'ın organize bir şekilde işlenen bir cinayete kurban gittiği yönünde kuvvetli şüpheler bulunmaktadır" dediğini ve Ergenekon davası sanığı olarak cezaevinde bulunan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz için ömür boyu hapis istediğini de aktarıyor.

Yazıda, bu tür soruşturmaların ülke içinde yarattığı gerilimin bir örneğinin, geçen hafta Ergenekon davası duruşması sırasında göstericilerle polis arasında yaşanan çatışmada görüldüğü de belirtiliyor.

Financial Times, "Ilımlı İslamcı grup, Gülen hareketinin Türk toplumunun birçok yerinde nüfuzlu yerlere sahip olan üyeleri, bu tür davaların en önemli destekçileri konumunda" diyor.

Geçen hafta Silivri'deki göstericileri, bağımsız yargıçları yıldırmaya çalışmakla suçlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Ergenekon ve benzeri davaların süresi ve çaplarıyla ilgili sabırsızlığını da ifade etmişti, habere göre.

Gazete son olarak Türkiye'nin önemli bir kısmının, Özal'ın Kürt militanlarla kanlı çatışmaları sona erdirmek isterken öldürüldüğüne inanmış durumda olduğunu belirtip, Kürt bir muhasebeci olarak tanıttıkları Hasan adlı bir kişinin, "Özal Kürt sorununu çözmek istediği için öldürüldü. Erdoğan'ın bu sorunu çözmesine izin vermeyecekler" dediğini aktarıyor.
(BBCTÜRKÇE)

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.17 08:42 - Son Güncellenme: 2013.04.17 08:44 - HABER MERKEZİ
A