'Uçağı ABD indirtmedi'

'Uçağı ABD indirtmedi'

Kuzey Irak'ta petrol ve doğal gaz sektörüne yatırım yapmayı amaçlayan Türkiye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki anlaşma son aşamasına geldi. Ancak Irak yönetimi ve ABD bu anlaşmaya karşı ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın uçağının geri döndürülmesinin nedeni de bu.

2012.12.13 11:11 - Son Güncellenme: 2012.12.13 11:11 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
'Uçağı ABD indirtmedi'

Financial Times'ın haberine göre birçok uzman, Kuzey Irak'ın anlaşma ile birlikte ekonomik ve siyasi bağımsızlığa erişiminin kolaylaşacağını belirtiyor. Ancak ABD Irak hükümetinin onayı olmadan petrol ihracatına karşı çıkıyor. ABD'li diplomatlara göre böyle bir anlaşma Irak'ın bölünmesini hızlandırabilir.

Eğer anlaşma sağlanırsa yeni bir enerji koridoru yaratılacak ve 10 yıl içinde bu bölgeden Türkiye'ye günde 3 milyon varil petrol ve yılda 10 milyar metreküp doğal gaz gönderilecek. Bu da bölgeyi büyük oranda dönüştürebilir.
Görüşmelere yakın olan kişilerin verdiği bilgilere göre anlaşma sonucunda Türkiye kontrolündeki petrol ve gaz şirketleri tarafından kontrol edilecek yeni bir şirket kurulacak. Bu şirket Irak Kürt bölgesindeki 5 bölge için keşif haklarını satın alacak. Bu beş bölgenin bazılarının geçen sene ExxconMobil tarafından satın alındığı da belirtildi. Bir Kürt yetkiliye göre söz konusu anlaşma sayesinde tüm Irak için finansal avantaj sağlayacak.
Taner Yıldız'ın uçağının geri döndürülme sebebi

ABD'li Washington Post gazetesine göre de Taner Yıldız'ın 4 Aralık tarihinde Erbil'e giderken uçağının geri döndürülmesi de bu konu ile bağlantılı. Gazetede çıkan habere göre ABD'nin Irak'ın bütünlüğünü tehlikeye atacak olası bir anlaşmadan çekinmesi nedeniyle Yıldız'ın uçağı yön değiştirerek Erbil yerine Kayseri'ye indi. Yıldız, Erbil'e bir petrol anlaşması yapma amacıyla gidiyordu.

 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2012.12.13 11:11 - Son Güncellenme: 2012.12.13 11:11 - HABER MERKEZİ
A