Twitter kullanıcıların dikkatine!

Twitter kullanıcıların dikkatine!

Sosyal medya provokasyona karşı güvensiz. İşte hesabınızı nasıl koruyacağınıza dair bazı ipuçları...

2013.06.21 10:34 - Son Güncellenme: 2013.06.21 10:34 - Teknoloji - HABER MERKEZİ
A
Twitter kullanıcıların dikkatine!

Gezi Parkı protestolarının kısa sürede vandalizme dönüşmesinde, sosyal medyadan yayılan yalan haberlerin rolü, 'güvenlik' konusunu tartışmaya açtı.

Birçok yalan haberin, 'takipçi satın alma' bahanesiyle ajansların ele geçirdiği Twitter hesaplarından yayıldığı belirlendi. '@genclikbirligi' isimli hesaptan atılan binlerce 'tweet'in ele geçirilen hesaplardan retweet'lendiği ortaya çıktı. Hesabından, isteği dışında provokatif tweetler atıldığını belirten A.Ö., "Twitter hesabımı kapatmak zorunda kaldım." dedi.

Twitter kullanıcıların dikketine!

Sosyal medya hesaplarını ele geçirmek isteyen kişiler, daha çok banka reklamları, 'ünlü GSM markalarından cep telefonu müzik indirme, profilime kimler baktı ve kimler takip etmeyi bıraktı' gibi temaları kullanılıyor. Kullanıcılar uygulamayı indirdiğinde kendi hesabından tweet ve retweet yapma izinlerini de vermiş oluyor. Güven kazanabilmek için 'twitter.com' olan adrese yakın olarak 'tweetter.com' gibi adresleri kullanıp sosyal medya meraklılarını yönlendiren siteler de bulunuyor. İzin seçeneği ile ele geçirilen tweet hesapları 'köle hesap' olarak adlandırılıyor ve istem dışı ileti yapılabiliyor. İncelemelere göre Gezi Parkı olayları hakkında provokatif tweet ve retweet'ler takipçi satın alma adı altında ele geçirilen sosyal medya hesaplarından yapıldı.

Türkiye'de günlük ortalama 10 milyon tweet atılırken, olayların başladığı 1 Haziran'da 27 milyon 300 bin tweet atıldı. Sosyal medya uzmanı Yasin Kesen, "İnternette 'hemen tıkla, ücretsiz bin takipçi' gibi sitelere tıklayanlar, Twitter hesabının kullanım hakkını da bu kişilere veriyor. Twitter hesapları illegal eylemlerde kullanılan kişilerin, başta buna onay verdiği için sorumlular hakkında dava açması zor. Türkiye'de 15 milyona yakın Twitter hesabı bulunuyor. Bunun 8 milyonu gerçek kişilere ait. Geri kalanlar ise takipçi satan kişilerin elinde." diye konuştu.

Twitter sebebiyle gözaltılar başlayınca dondurulan hesaplardan @sondakika_haber adlı hesabın süreç boyunca binlerce provokatif tweet attığı belirlendi. Hesap daha sonra ismini 'Politico News' olarak değiştirmiş. Kusursuz bir İngilizce ile provokatif tweet'ler atmaya devam eden hesaptan Huffington Post, CNN, Le Monde ve NYT gibi ünlü Amerikan medya kuruluşlarına mentionlar atıldığı görülüyor. Öte yandan, Başbakanlık kaynaklarına göre ciddi manipülasyon yapıldığı belirlenen tweet adresleri mercek altına alındı.

Hesabınızı nasıl korumaya alırsınız?

Twitter hesaplarından istem dışı ileti atılmasını engellemek için ayarlar bölümünde bulunan uygulamalar seçeneği tıklanıyor. Burada izin verilen sahte retweet yapan uygulamaları kaldırmak için 'erişimi kaldır' butonuna tıklanıyor. Uygulama sadece bilgisayar üzerinden yapılabiliyor. Cep telefonlarında böyle bir seçenek yok.

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2013.06.21 10:34 - Son Güncellenme: 2013.06.21 10:34 - HABER MERKEZİ
A