Türkiye Sultan Alparslan'ın kabrini arıyor

Türkiye Sultan Alparslan'ın kabrini arıyor

Türkmenistan'ın tarihi Merv bölgesinde olduğu düşünülen Sultan Alparslan'ın kabrini TİKA arıyor.

2013.05.09 13:42 - Son Güncellenme: 2013.05.09 13:42 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Türkiye Sultan Alparslan'ın kabrini arıyor

Türkiye, Anadolu'nun kapılarını Türklere açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan'ın mezar yerinin bulunması için başlattığı çalışmalara hız verdi...

Türkmenistan'ın tarihi Merv bölgesinde olduğu tahmin edilen mezar yeri için Türkiye ile Türkmenistan arasında yapılacak protokolde son aşamaya gelindi. Saha çalışmasına ise üç ay içerisinde başlanacak.

TİKA ÇALIŞMALARINI YOĞUNLAŞTIRDI
Sultan Alparslan'ın mezar yerinin bulunması konusu, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un 29 Şubat 2012'deki Türkiye ziyareti sırasında gündeme gelmiş, Türkmenistan tarafından konuyla ilgili ortak çalışma yapılması yönünde talep iletilmişti. Bu talebin ardından harekete geçen Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), mezar yerinin bulunması için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

TALEP BERDİMUHAMEDOV'DAN GELDİ
Konu hakkında AA muhabirinin sorularını cevaplayan TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanı Ali Özgün Öztürk, TİKA'nın Türkmenistan'da farklı bölgelerde restorasyon çalışmaları yaptığını ve çalışmalarda büyük başarı sağladıklarını söyledi.

Sultan Sencer Türbesi'nin restorasyonunu yaptıkları zaman Berdimuhamedov'un da restorasyon heyetinde olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Türkiye'nin restorasyon konusundaki başarısını yakinen gördüğü için cumhurbaşkanı olduktan sonra da sayın cumhurbaşkanımızdan Sultan Alparslan'ın mezar yeriyle ilgili talepleri oldu" dedi.

PROTOKOL HAZIRLANDI
TİKA Başkanı Serdar Çam'ın Türkmenistan ziyareti sırasında, Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile yaptığı görüşmede de konunun yeniden gündeme geldiğini belirten Öztürk, görüşmenin ardından protokol hazırladıklarını ve bu yöndeki çalışmalara hız verdiklerini bildirdi.

YERALTINI GÖRÜNTÜLEYEN TEKNOLOJİK İMKANLARDAN YARARLANILACAK
Protokolün imza aşamasına geldiğini dile getiren Öztürk, Türkmenistan tarafının da protokolle ilgili son çalışmalarını yaptığını belirtti. Çalışmada önceliklerinin mezar yerini tespit etmek olduğunu belirten Öztürk, her iki tarafın da arkeolog, tarihçi ve mimarlardan oluşan 3 ya da 4 kişilik birer ekip kuracağını ve bu heyetin çalışmalarına çok yakın bir zamanda başlayacağını açıkladı.

EŞYALAR SİNYAL VERECEK
Kazılar öncesi yeraltını görüntüleyen teknolojik imkanlardan yararlanacaklarını bildiren Öztürk, "Tarihi Merv bölgesinde bilim adamlarının yer belirlemesinin ardından kazılar başlayacak. Selçuklu tarihinde hükümdarların bir takım eşyalarla gömüldüğünü biliyoruz. Bu eşyalar da kazı sırasında sinyal verecek ve işimizi kolaylaştıracak. Saha çalışmalarına önümüzdeki 3 ay içinde başlamasını bekliyoruz" diye konuştu.

ARANACAK YER BÜYÜK BİR ARAZİ DEĞİL
Çalışmaları Büyük Selçuklu Devleti'nin başkenti ve İpek Yolu güzergahında bulunan tarihi Merv bölgesinde yoğunlaştıracaklarını ifade eden Öztürk, mezar yerinin aranacağı alanın çok büyük bir arazi olmadığına işaret etti.

TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Dairesi Başkanı Ali Özgün Öztürk, mezar yerinin bulunmasının ardından Sultan Alparslan için bir de anıt mezar yaptırmak istediklerini, mezar yeri dışında bölgede bulunan diğer tarihi eserleri de gün yüzüne çıkarmak istediklerini vurguladı.

Öztürk, Sultan Alparslan'ın mezarının bulunmasının, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için büyük bir fırsat olacağını sözlerine ekledi.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.05.09 13:42 - Son Güncellenme: 2013.05.09 13:42 - HABER MERKEZİ
A