Türkiye şehitlerine ağlıyor! Enkaza ulaşan köylüler anlattı

Türkiye şehitlerine ağlıyor! Enkaza ulaşan köylüler anlattı

Son dakika haberlere göre, Bingöl'den dün saat 13.55'te havalanan Kara Kuvvetleri'ne ait Cougar tipi askeri helikopterle saat 14.25'te irtibat kesildi. Başlatılan arama çalışmalarında helikopterin kaza kırıma uğradığı belirlendi. Ağır hava şartlarının hakim olduğu dağlık bir bölgede düşen helikopterde bulunan 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş ile 10 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı. Kazanın meydana geldiği bölgeye yaklaşık 800 metre uzaklıktaki Çekmece köyünden vatandaşlar, bölgeye giderek yaralılara ilk müdahaleyi yaptı. Kaza yerine ilk ulaşan köylülerden Davut Bikeç, bölgede 2 gündür yoğun kar yağışı ve kaza anında sis olduğunu belirtti. Şehit olan 11 askeri personelin naaşı Elazığ'a getirildi.

2021.03.05 07:47 - Son Güncellenme: 2021.03.05 08:34 - Güncel
A
Türkiye şehitlerine ağlıyor! Enkaza ulaşan köylüler anlattı
00:29 Bitlis'te düşen helikopterin enkaz görüntüleri

İLGİLİ VİDEO

Bitlis'te düşen helikopterin enkaz görüntüleri

Bingöl'den Bitlis Tatvan'a gitmek üzere havalanan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Cougar tipi askeri helikopterin düşmesi sonucu aralarında 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş'ın bulunduğu 11 asker şehit oldu, 2 asker de yaralandı. Helikopterin Tatvan Çekmece köyü yakınlarında dağlık araziye düştüğü, bölgede hava şartlarının sisli ve karlı olduğu kaydedildi. Olayın ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK Komuta kademesi bölgeye gitti.

Türkiye, dün Bitlis'ten gelen acı haberle sarsıldı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bingöl'den Tatvan'a gitmek üzere dün saat 13.55'te kalkış yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Cougar tipi askeri helikopter ile saat 14.25'te irtibat kesildi. Bölgede insansız hava aracı (İHA), CN-235 uçağı ve bir helikopter ile arama çalışmalarına derhal başlandı.

Kolordu komutanı şehit 

Bakanlıktan yapılan ilk açıklamada, "Arama çalışmaları sonucunda helikopterin kaza kırıma uğradığı tespit edilmiştir. Söz konusu elim kaza neticesinde; helikopterde bulunan kahraman silah arkadaşlarımızdan 9'unun şehit olduğu, 4 kahraman silah arkadaşımızın ise yaralandığı belirlenmiştir.

Yaralı personelimizin hastaneye sevk edilmelerine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu elim olayda şehit olan kahraman silah arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, değerli ailelerine, yakınlarına, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimize acil şifalar diliyoruz" denildi.

Ancak daha sonra yapılan yeni açıklamada, hastaneye kaldırılan yaralı askerlerden ikisinin daha kurtarılamayarak şehit olduğu bildirildi. Böylece olayda şehit şehit sayısı 11'e yükseldi. 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş'ın da şehitler arasında olduğu belirtildi.

"Ceketimi çıkararak üşümemesi için üzerine serdim"

Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Çekmece köyü sakinleri, kırsal alanda kaza kırıma uğrayan helikopterdeki yaralı askerlerin yardımına koştu. Yaralılara ilk müdahaleyi yaptığını belirten köylülerden Davut Bikeç, "Gittiğimizde şehitlerimiz vardı. 4 kişi sağdı. Hemen 2 kişiye yöneldim ben 2'si yan yana duruyordu. Birisinin ağzında kar vardı. Karı temizledim, nefes alması için. Öbür askere yöneldim. Üzerimdeki ceketi çıkarıp, onun üzerine attım. Birisinin kolu sıkışmıştı, kolunu çıkardım. Üzgünüz, keşke olmasaydı." diye konuştu.

Köylülerden Davut Bikeç, helikopter düştüğü haberini alır almaz diğer köylülerle bölgeye giderek yaralılara yardımcı olmaya çalıştıkları anları anlattı.

Yaralılara ilk müdahaleyi yaptığını belirten köylülerden Davut Bikeç, şunları söyledi:

"Olay takriben 14.30 sıralarında oldu. Biz farkına varamadık, motor sesi gibi sanki motor arızası gibi helikopterden bir ses geliyordu. Sonra çocuklarım, 'Baba galiba helikopter düşmüş' dedi. Hemen olay yerine intikal ettik.

Gittiğimizde şehitlerimiz vardı. 4 kişi sağdı. Hemen 2 kişiye yöneldim ben 2'si yan yana duruyordu. Birisinin ağzında kar vardı. Karı temizledim, nefes alması için 'İyi misin ağabey?' dedim. Biraz nefes aldı ardından 'İyiyim' dedi. Ondan sonra öbür askere yöneldim. Üzerimdeki ceketi çıkarıp, onun üzerine attım. Birisinin kolu sıkışmıştı, kolunu çıkardım. Üzgünüz, keşke olmasaydı."

"CEKETİMİ ÇIKARARAK ÜŞÜMEMESİ İÇİN ÜZERİNE SERDİM"

Daha sonra diğer yaralının yanına gittiğini aktaran Bikeç, "Ceketimi çıkararak üşümemesi için üzerine serdim. Kolu sıkışmıştı. Onu bulunduğu yerden çıkardık. Sonra sağlık ekipleri geldi. İki yaralıyı kendi çabalarımızla kurtardık." dedi.

Denetlemeye gidiyordu 

Edinilen bilgiye göre, içinde üst düzey askerlerin de bulunduğu helikopter, Tatvan 10. Komando Tugayı'na bir denetleme için gidiyordu. Helikopterin Tatvan Çekmece köyü yakınlarındaki düştüğü alanın dağlık bir bölge olduğu belirtildi.

Bölgede hava şartlarının ağır olduğu, yoğun sis, kuvvetli rüzgar ve karlı bir havanın hakim olduğu bildirildi. Helikopterin Tatvan'daki tugaya yaklaşırken, bölgedeki bazı tepelere sisin de etkisiyle çarpmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. TSK'ya ait kaza kırım ekibi olay yerine giderek bir ön rapor hazırlayacak.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olayla ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan bilgi aldı. Kazanın duyulduğu ilk andan itibaren arama kurtarma çalışmalarını yakından takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne başsağlığı diledi, yaralı askerlere şifa temennisinde bulundu.

Dördüncü kazası

Bitlis'te meydana gelen acı haberin ardından gözler Türkiye'de daha önce yaşanan Cougar kazalarına çevrildi. Fransız-Alman ortak tasarımı AS532 Cougar helikopterlerinin Türkiye'de daha önce karıştığı 2 kaza, 1 saldırıda, 28 asker şehit olmuştu. Dünkü kaza ile birlikte bu sayı 39'a yükseldi. TSK envanterine 1996'da giren Cougar tipi helikopter ile ilk can kaybı 4 Haziran 1997'de yaşandı.

Kuzey Irak´taki operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap Bölgesi´nde bölücü terör örgütü tarafından atılan füze ile vuruldu. 11 asker şehit oldu. İkinci kaza, Isparta´nın Eğirdir İlçesi´nde 29 Nisan 2003´te oldu. Eğitim uçuşundaki AS532 Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 4 asker şehit oldu.

Bir asker de ağır yaralandı. Üçüncü kaza ise 31 Mayıs 2017'de Şırnak Şenoba bölgesinde meydana geldi. Düşen helikopterde Tümgeneral Aydoğan Aydın, 2'si Albay, 1'i yarbay olmak üzere 13 asker şehit oldu. Helikopter, kalkıştan üç dakika sonra yüksek gerilim hatlarına takılarak kaza kırıma uğramıştı.

21 kişi taşıyabiliyor 

Genel maksat helikopteri Cougar, personel ve teçhizat taşımanın yanı sıra arama kurtarma faaliyetlerinde aktif olarak kullanılıyor. Eurocopter'ın 1977'den üretmeye başladığı çift motorlu helikopter, 15'den fazla ülkede kullanılıyor. Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougar'lar, 842 kilometre menzilli. Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor. Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri aktif olarak kullanılan helikopterden TSK envanterinde 40'dan fazla olduğu biliniyor.

Görev süresi uzatılmıştı 

Düşen helikopterde en yüksek rütbeli olarak 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş bulunuyordu. Tümgeneral rütbesiyle 2016 yılında 6. Mekanize Piyade Tümen Komutanı olarak görev yapan Erbaş, 2017 yılında korgeneral rütbesi ile 8. Kolordu Komutanlığı'na atandı. 5 yıldır bu görevi yürüten Korgeneral Erbaş, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı gibi kritik görevde bulundu.

Erbaş, 2019 ve 2020'de orgeneralliğe terfi edecek askerler arasında bulunuyordu. Ancak her iki yılda da orgeneralliğe terfi ettirilmedi. Erbaş'ın görev süresi 2020 Yüksek Askeri Şura'da bir yıl daha uzatılmıştı. 3. Ordu'ya bağlı 8. Kolordu Komutanlığı'nın karargahı Elazığ'da bulunuyor.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olan polis Aytekin Kuru ve Sevda Güngör ile Piyade Uzman Çavuş Halit Yaşar Mine için Adana'da Sabancı Merkez Camii'ndeki cenaze törenine katılan Osman Erbaş, "Türk askeri katil olmaz. Katil Türk askeri değildir. Onlar Türk askeri değil katiller" demişti. Şehit ailelerine sarılıp "Ağlamayın" diyerek teselli eden Erbaş, "Türk askeri vatandaşını öldürmez vatandaşına kurşun sıkmaz" ifadesini kullanmıştı.

'Direnişi örgütledi' 

AK Parti eski Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar, şehit Korgeneral Erbaş'ın, 15 Temmuz darbe girişimine karşı orduda direnişi örgütleyen komutanlardan olduğunu belirterek, "FETÖ'cü Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Soysal için vur emri çıkardı. 15 Temmuz sonrası atandığı İstihbarat Başkanlığı'nda tarih yazdı. Makamı cennette yüce olsun" dedi.

 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2021.03.05 07:47 - Son Güncellenme: 2021.03.05 08:34 - Gülcan Tekin
A