Türkiye'nin ilk tekstil müzesi Bursa'da açılıyor

Türkiye'nin ilk tekstil müzesi Bursa'da açılıyor

Bursa'da, 1938'de Atatürk'ün açılışını yaptığı Merinos Yünlü Sanayi İşletmesi'nden kalan eşyalar, Türkiye'nin ilk tekstil sanayi müzesinde sergilenecek.

2011.10.11 17:03 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Türkiye'nin ilk tekstil müzesi Bursa'da açılıyor

 

TÜRKİYE'NİN İLK TEKSTİL MÜZESİ/FOTO GALERİ...

Dört bölümden oluşan müzenin birinci bölümünde, Merinos'un tarihi ve yünün çeşitli safhalarda nasıl işlemden geçtiği öğrenilirken, ikinci bölümde yünün çekilerek iplik haline getirilme işlemleri, Merinos Fabrikası'nda kullanılan yemek takımları, itfaiye araçları, sinema makinesi ve tablolar bulunuyor. Merinos'un tam teşekküllü fizik ve kimya laboratuvarı ile ipliğin kumaş haline gelişinin görülebileceği üçüncü bölümde Atatürk'e ait bir oda dizayn edilirken, fabrikanın açılışında kullanılan orijinal kürsü
ve hatıra defteri de bu odada yer aldı. Boyahane ve kumaşın paketlenmesine ait eşyaların sergilendiği dördüncü bölümde de dikimhane ve Merinos Kumaş Mağazası'nın aslına uygun bir örneği yer alıyor. Fabrikaya ait kuyruklu piyanonun de sergilendiği bu bölümde, 1950'de fabrikada çalışan 'Boyacı Apo' lakaplı Abdurrahman adlı kişiye ait boyacı sandığı bulunuyor.
Müzenin tanıtımını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Merinos fabrikasının Türk sanayisinde önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, "Merinos, tekslit sanayisinde bir dünya markası. İngiliz markaları kumaşlarının üretimini burada yaptırdı. Merinos ile birlikte bütünleşen her şey bu sergide yer alacak" dedi.
Başkan Altepe, fabrikanın şehrin kimliği olduğunu belirterek, "Bursa'da birikim çok fazla. Bursa'nın sanayi şehri kimliğini, çok eski yıllara dayanan birikimini burada sergileriz. Bu müzeyi gezenler hayretler içinde kalacak. Merinos sosyal ve kültürel hayatına da renk katan bir fabrika. Bursa için önemli bir merkez. Buradaki sosyal faaliyetlere yönelik argümanlar burada sergileniyor. Eskiden düğün salonu Merinos'ta idi. Burada insanlar çok şey görecek. Bursalılar hatıraları ile yüz yüze gelecek" şeklinde konuştu.

AVRUPA STANDARTLARINDA MÜZE
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez de Türkiye'de ilk defa tekstil sanayi müzesinin kurulacağını ifade etti. Türkiye'de tekstil ve sanayi üzerine müzelerin kurulduğunu, Merinos'taki müzenin kendi alanında önemli bir misyona sahip olduğunu söyleyen Erdönmez, "Yaklaşık 7 bin metrekarelik alana sahip müze, Avrupa standartları açısından da önemli bir yerde. Bu müze, toplama eşyalarla oluşturulmadı. Buranın bir tarihi özelliği var. Müze geçmişiyle 300 bin
kişiye hitap ediyor. Müze, Türkiye'yi yönetenlerin ekonomik ufkunu da ortaya koyuyor. Üretim ömrünü tamamlayan eşyalar, artık kültüre hizmet edecek. Makinelerin yanı sıra sosyal bölümleri de çok güçlü. Merinos koyunun üzerinden alınan yün bu bölümlerden geçerek üzerimize elbise haline geliyor. Bu serüvende yünün temizlenmesi, iplik haline gelmesi, dokunması ve dikilerek elbise haline gelmesine burayı gezenler şahit olacak" ifadelerini kullandı.
İsmet İnönü tarafından temeli atılan ve 1938'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılan müzede Atatürk odasının olduğuna dikkat çeken Erdönmez, "Girişte kapının üzerinde de belgesi var. Atatürk odası oluşturuldu. Odadaki eşyalar o günden kalma. Eşyaların hepsi koleksiyon değerindedir" dedi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2011.10.11 17:03 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A