Türkiye'nin en obez ili belli oldu! Uzmanların 'spor yapın' uyarısına 'şehir uygun değil' dediler

Türkiye'nin en obez ili belli oldu! Uzmanların 'spor yapın' uyarısına 'şehir uygun değil' dediler

Türkiye'nin her bölgesinde ayrı güzel lezzetler var. Her yörenin kendine göre bir damak tadı ve meşhur yemeği bulunuyor. Bu illerden Adana diğer illeri bir konuda geride bıraktı. Akıllara ilk önce gece yemeği ve sokak lezzetleri gelse de Adana'nın diğer illeri geride bıraktığı konu obezite. Türkiye'de ilk sırayı kimseye kaptırmayan Adana'da uzmanlar vatandaşları 'spor yapın' diyerek uyardı ancak karşılığında hastalardan 'diyet için uygun bir şehir değil' karşılığını aldı.

2024.03.04 11:24 - Son Güncellenme: 2024.03.04 11:26 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Türkiye'nin en obez ili belli oldu! Uzmanların 'spor yapın' uyarısına 'şehir uygun değil' dediler

Yemek birçoğumuz için önemli bir yer tutuyor. Sadece karnımızı doyurmak için yemediğimiz gibi günün her saatinde de yemek yiyebiliyoruz. Her bölgesinde ayrı bir lezzet bulunan ülkemizde damaklarımız bu yemekler karşısında çaresiz kalabiliyor.

Ancak çok yemek de birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bunların başında da obezite geliyor. Tek başına riskli bir hastalık olan obezite kendi yetmezmiş gibi başka hastalıkları da beraberinde getiriyor.

Gece yemek kültürünün yaygın olduğu Adana, Türkiye'nin en obez ili olurken, uzmanlar vatandaşları spor yapmaları konusunda uyardı. Vatandaşlar ise Adana'nın diyet yapmak için uygun bir şehir olmadığını söyledi.

BİRÇOK HASTALIĞIN TETİKLEYİCİSİ

Dünyada 1 milyardan fazla insanın mücadele ettiği obezitede Türkiye, 200 ülke arasında kadınlarda 42'nci, erkeklerde ise 60'ıncı sırada. Obezite, kalp hastalığı, Tip 2 diyabet ve bazı kanserler dahil birçok ciddi sağlık sorununun oluşma riskini arttırıyor.

AVRUPA'DA İLK SIRADAYIZ

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, yüzde 66.8 ile Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Türkiye'yi yüzde 63.7 ile İngiltere, yüzde 62.3 ile Yunanistan, yüzde 61.6 ile İspanya ve yüzde 59.5 ile Fransa takip ediyor.

EN OBEZ ADANA EN FİT ERZURUM

Türkiye Obezite Araştırma Derneği'nin (TOAD) verilerine göre ise en obez il Adana olurken, en fit il ise Erzurum. Birbirinden lezzetli yemeklerin olduğu, gece yemek kültürünün yaygın olduğu Adana'da ise uzmanlar vatandaşları spor yapmaları konusunda uyardı.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2024.03.04 11:24 - Son Güncellenme: 2024.03.04 11:26 - HABER MERKEZİ
A