"Türkiye'nin başarısını bu riskler gölgeler"
ABD Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü Direktörü Prof. Jeffrey D. Sachs, Türkiye ekonomisinde son 10 yılda yaşanan iyileşmeye gölge düşürebilecek risklere dikkat çekti.
2013.05.28 12:28 - Son Güncellenme: 2013.05.28 12:28 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
ABD Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü Direktörü Prof. Jeffrey D. Sachs, Türkiye'ye yaptığı son ziyaretine ilişkin gözlemlerini paylaştığı yazısında, son 10 yılda Türkiye ekonomisinin başarısına değindi. Ekonominin hızla geliştiğini kaydeden Sachs, eşitsizlik düşerken, innovasyonun artışta olduğunu belirtti.
Türkiye'nin komşularına bakıldığında ekonomik başarısının öne çıktığını vurgulayan Sachs, batısındaki Kıbrıs ile Yunanistan'ın Euro krizinin merkezindeki ülkeler olduğunu dile getirdi. Güneydoğusunda çatışmanın hakim olduğu Suriye, dousunda Irak ile İran ve kuzeydoğusunda Ermenistan ile Gürcistan'ın buunduğunu hatırlatan Sachs, dünyada bundan daha fazla karışık komşuluk ilişkisinin bulunmadığını ifade etti.
1999-2001 yılları arasındaki ekonomide yaşanan keskin düşüşün ardından 2002 ile 2012 yılları arasında ekonominin yıllık ortalamada yüzde 5 oranında büyüdüğüne dikkat çeken Sachs, bölgesel savaşlara rağmen ülkenin barış içinde kaldığını dile getirdi.
''TÜRKİYE, BAŞARISINI EKONOMİ YÖNETİMİNE BORÇLU''
2000-2001 krizinden aldığı dersler neticesinde Türk bankacılık sektörünün son 10 yılda ani yükseliş-çöküş döngüsünü engellediğini savunan Sachs, hükümetin üç seçimden de oylarını artararak başarıyla çıktığının altını çizdi.
Sachs, Türkiye'nin komşularının petrol ve gaz kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu fakat bu alandaki eksikliğini sanayi ve hizmetler sektörü ile kompanse ettiğini yazdı. 2012 yılında turizm sektörünün 36 milyon üzerinde turist çektiğine değinen Sachs, bu durumun Türkiye'yi ana destinasyon merkezlerinden biri durumuna getirdiğini dile getirdi.
Havaalanları, ana caddeler ve altyapının birinci sınıf olduğunu kaydeden Sachs, hızlı tren ağının Ankara ile diğer şehirleri birbirine bağladığını ifade etti.
Eğitim alanındaki gelişmeler de değinen Sachs, üniversite sayısındaki artışa dikkat çekerek pek çok bölgeden öğrenci çeken bir eğitim merkezi haline gelmeye başladığını söyledi.
Türkiye'nin ekonomik başarısını Başbakan Erdoğan ve Babacan önderliğindeki ekonomi yönetimine bağlayan Sachs, Erdoğan ile Babacan'ın stratejisi ile bankacılık sektörünün yeniden yapılandırıldığını, bütçenin kontrol altına alındığını, altyapı, eğitim, sağlık ve teknoloji alanına yatırım yapıldığını söyledi.
Diplomasinin de bu sürece destek olduğunun altını çizen Sachs, Türkiye'nin bölgenin ılımlı sesi olduğunu belirtti.
''KRİZ İSTİKRARSIZLIK GETİRİR''
Fakat Türkiye'nin hızlı büyüme yörüngesini devam ettirmesinin belirsiz olduğunu bildiren Sachs, Euro Bölgesi, Suriye, Iran, İran ya da dünyada petrol fiyatları kaynaklı yaşanabilecek herhangi bir krizin istikrarsızlık yaratabileceğini savundu.
Olası küresel bir finansal krizin kısa dönemli sermaye akışlarında bozulmaya yol açabileceğini ifade eden Sachs, tehlikeli komşuluğun kaçınılmaz riskler anlamına geldiğini belirtti.