"Türkiye ilk kez dışarıdan zeytin ithal etti"

"Türkiye ilk kez dışarıdan zeytin ithal etti"

CHP Bursa Milletvekili Aday Adayı Orhan Sarıbal, Türkiye'de zeytinciliğin AKP iktidarları döneminde büyük darbeler yediğini, Türkiye tarihinde ilk defa Tunus ve İtalya'dan zeytinyağı ithal edildiğini söyledi.

2015.03.26 17:51 - Son Güncellenme: 2015.03.26 17:52 - Projeler - HABER MERKEZİ
A
"Türkiye ilk kez dışarıdan zeytin ithal etti"

CHP'de bu Pazar yapılacak olan ön seçim ve 7 Haziran Seçimleri için yoğun şekilde çalışan Orhan Sarıbal, Orhangazi, İznik ve Gemlik'te partililerle buluştu. Ziyaretlerinde partililerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Sarıbal, özellikle tarım sektöründeki sorunlar ve çözümleri konusunda yaptığı çalışmaları paylaşıyor.

Zeytin konusunda zengin bir alana sahip olan Anadolu topraklarında sağlığa son derece yararlı bu ürünün yeterince tüketilmediğini belirten Sarıbal,  ABD'de yapılan bir araştırmaya göre zeytinyağındaki "oleokantal" maddesinin prostat, meme ve pankreas kanserleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtti.

Anavatanı Anadolu olarak bilinen zeytin ve zeytinyağının Türkiye'de 100'ün üzerinde çeşidi bulunduğunu, buna karşılık zeytinyağı tüketiminin yılda kişi başına 2 litreyi bile bulmadığını belirten Sarıbal, "Kişi başına zeytinyağı tüketiminde 18 litre ile Yunanistan lider durumda. Yunanistan'ı sırasıyla 11 litre ile İspanya, 10 litre ile İtalya izliyor" dedi.

İktidar sözcülerinin, "Türkiye'nin bazı bölgelerinde verdiğimiz desteklerle her taraf zeytin tarlası olmuştur. Dağ taş zeytin ağaçlarıyla dolmuştur" dediklerini hatırlatan Sarıbal, şunları söyledi:

İHRACAT YÜZDE 71 DÜŞTÜ

"Acaba öyle mi? Tarım arazileri içerisinde zeytinliklerin payı Yunanistan'da yüzde 11, İspanya'da yüzde 9, İtalya'da yüzde 8. Bu rakam ülkemizde ise yalnızca yüzde 2'dir. Üstelik Türkiye ihraç edecek kadar zeytinyağı üretmemektedir. Geçen sezona göre ihraç edilen zeytinyağı miktarında yüzde 71, ihracattan elde edilen gelirde ise yüzde 66 düşüş yaşanmıştır. 2012-13 ihraç sezonunda 92 bin ton zeytinyağı ihraç edilerek 293 milyon dolar gelir elde edilirken; 2013-14 sezonunda ihracat 26 bin tona, gelir ise 99 milyon tona düşmüştür.

İLK KEZ ZEYTİNYAĞI İTHAL EDİLDİ

Bu yıl ise iç fiyatları düşürmek için zeytinyağı baronları üreticiye karşı savaş açarak Türkiye zeytinyağı tarihinde bir ilk olarak Tunus ve İtalya'dan ithalata başlamışlardır. Bu kararın üreticimizin zararına olduğu kuşkusuzdur."

Zeytincilikte sorunların çözümü için piyasayı regüle edici fiyat ve destek modellerinin uygulanması gerektiğini ayrıca havza bazlı destek modelinde geleneksel eğimli alanlarda kurulu zeytinlikler için ilave destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Sarıbal, şöyle devam etti:

'YERLİ ZEYTİN GENLERİ KORUNMALI'

"Yerli zeytin gen kaynaklarının korunması için fidan ithalatı engellenmeli; ayrıca 'Deliceler' aşılanmalı ve 300-400 rakımlı bozuk orman arazilerinde zeytinlik tesisine izin verilmelidir. Zeytincilikte kullanılan girdilerden başta akaryakıt olmak üzere enerji ucuzlatılmalı, Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidir.

Zeytin alanlarında maden aramalarına imkan tanıyan Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılmasına dair Kanun'da değişiklik içeren yasa teklifi geri çekilmelidir. Stratejik bir ürün olması nedeniyle zeytinyağının prim sisteminin zeytinyağına değil ham dane zeytine 50 kuruş ya da zeytinyağına 1-1,5 TL seviyelerine çıkarılmalıdır."

Diğer Emlak ve Gayrimenkul Projeleri için tıklayın


2015.03.26 17:51 - Son Güncellenme: 2015.03.26 17:52 - HABER MERKEZİ
A