Türkiye gözünü Etiyopya'ya dikti

Türkiye gözünü Etiyopya'ya dikti

Etiyopya, kalkınma planı kapsamında 5 bin kilometreye yakın demiryolu inşa etmek için düğmeye bastı. Güney Afrika dışında BRICS ülkeleri ve Türkiye, Etiyopya'da demiryolu inşa edecek.

2013.05.02 12:29 - Son Güncellenme: 2013.05.02 12:29 - Ekonomi
A
Türkiye gözünü Etiyopya'ya dikti

Etiyopya geçtiğimiz yıl Çin ve Türk firmaları ile bazı demiryolu hatları için yapılan anlaşmalardan sonra şimdi diğer hatların inşası ve finansmanı için de Brezilya, Rusya ve Hindistan ile görüşmeler yapıyor.


Etiyopya Demiryolları Genel Müdürü Getachew Betru'nun yaptığı açıklamaya göre Rusya, ülkenin güneyini kuzeydoğusundaki Lamu liman kentine bağlayacak 587 kilometre uzunluğundaki güney bölgesi hattını n inşasını finanse edecek. Brezilya şirketleri Güney Sudan'a ulaşılmasını sağlayacak 439 kilometrelik bölümü inşa edecek. Hindistan'ın ise Cibuti ile bağlantıyı sağlaması düşünülüyor.

Afrika'nın en kalabalık ikinci ülkesi olan Etiyopya'da karayolu trafiğini azaltmak amacıyla 4.744 kilometre elektrikli demiryolu hattı inşa ediliyor. Geçtiğimiz on yılda kıtanın en hızlı büyüyen petrol dışı üretim ekonomisine sahip ülkeye yeni demiryolunun maliyeti 5.9 milyar dolar olacak. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre son beş yılda yüzde 8,7 ortalama büyüme ile karşılaştırıldığında bu yıl ve gelecek yıl büyüme 6,5 oranında yavaşlayabilir.

Etiyopya'nın 2015'e kadar olan beş yıllık ulusal büyüme planı kapsamında 2 bin kilometreden fazla demiryolu hattı döşenmesi planlanıyor. Çin şirketleri halihazırda başkent Addis Ababa'dan Cibuti'ye kadar olan ve 1 milyar dolardan fazla maliyeti olan 656 kilometrelik ana hattı inşa ediyor.

ÜRETİM BÖLGESİNE UCUZ ULAŞIM: DEMİRYOLU
Çinli ayakkabı üreticisi Huajian Grup, geçen yıl Addis Ababa yakınlarında yeni bir üretim bölgesi inşası için 2 milyar dolarlık yatırım planladığını açıkladı. Çin-Afrika Kalkınma Fonu ve Çin-Afrika Deri Ürünleri başkent yakınlarındaki bir cam fabrikasına ve tabakhaneye yatırım yaptı.

Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası Kalkınma Programı Müdürü Deborah Brautigam; Etiyopya'da fabrikası bulunan Çinli üreticilerin en büyük sorununun Cibuti'den yapılan ulaşım olduğunu söyledi. Etiyopya Demiryolları Genel Müdürü Getachew; karayolu yerine demiryolu kullanıldığında navlun maliyetinin 3 katı azaldığını söyledi. Yeni demiryolu ile yılda 1.3 milyar değerinde mal taşınması bekleniyor. Bu rakamlarla işletme 5 yıl içinde başa baş konumuna gelebilir.

Çin şirketlerinin ana hat dışında ülkenin kuzeydoğusundaki potaslı gübre yataklarına uzanan bağlantılar üzerinde de çalıştığı bildirildi.

FUKARADAN ORTA GELİRLİYE
Etiyopya'daki devlet güdümlü ekonomi hüküm sürüyor. Hükümetin, dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden birini 2025 yılına kadar orta gelirli bir ulusa dönüştürme planı kapsamında altyapı yatırımlarına öncelik veriliyor.

Etiyopya'nın kıtanın en büyük ikinci hidroelektrik potansiyeline sahip olmasının demiryolunda elektriğin tercih edilmesinin en önemli nedeni olduğu söylenebilir. Bu yolla tahmini 3 milyar dolar olan akaryakıt ithalatının önemli oranda azaltılması bekleniyor. Getachew Betru, taşımacılık sektörünün gelişiminin ve diğer darboğazların aşılmasının yenilenebilir enerjiye yatırım yapılarak mümkün olabileceğini söyledi.

Toplamda 4.4 trilyon dolarlık döviz rezervleri bulunan Brezilya, Çin, Rusya ve Hindistan BRICS grubu ülkelerden. Etiyopya'daki siyasi iradenin bu ülkelerden yatırım çekmekte başarılı olduğu ve bunun devam edeceği söyleniyor.

VİZYON
Geçen yıl, Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi AŞ; Cibuti hattında Awash ile Hara Gebeya arasındaki demiryolu bölümünü inşa etmek için 1.7 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Suudi milyarder Muhammed el-Amoudi'nin 600 milyon dolarlık çelik fabrikası Türk şirketinin inşa edeceği güzergahta bulunuyor.

Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi AŞ Genel Müdürü Murat Haşim Köksal, 42 ay sürecek proje için Etiyopya'nın Türk Eximbank'tan borç alacağını söyledi. Eximbank (ihracat-ithalat bankası) kuralarına göre müteahhitler borç veren ülkeden gelmek zorunda ve malzeme de büyük oranda o ülkeden sağlanmalı.

Etiyopya, fonun yüzde 60'ının yabancı yatırımcıların ülkelerindeki Eximbanklar tarafından sağlanması şartıyla sözleşme yapıyor. Çin ve Hint ihracat-ithalat banka şartlarına göre, müteahhitler borç veren ülkeden gelmek zorunda ve projenin girdilerinin en az yarısı o ülkeden gelmeli.

Etiyopya Demiryolları Genel Müdürü Getachew Betru'ya göre Etiyopya'nın demiryolu inşasındaki en büyük engeller dağlık arazi, yolların tasarımı, kamulaştırma ve nitelikli yerel profesyonellerin eksikliği.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.05.02 12:29 - Son Güncellenme: 2013.05.02 12:29 - Ramazan Acar
A