Türkiye'den İsviçre'ye meyve özü ihracatı

Türkiye'den İsviçre'ye meyve özü ihracatı

İlaç üretiminde dünya liderliğini elinde tutan İsviçreli bir ilaç firması Bolada, bitkisel ilaç üretimini kuvvetlendirmek için Türkiye'den satın aldığı bitkisel ilaç ham maddesine, dünyada ilk kez Türkiye'de üretilmeye başlanan meyve özlerini de ekledi.

2012.12.13 08:59 - Son Güncellenme: 2012.12.13 08:59 - Ekonomi
A
Türkiye'den İsviçre'ye meyve özü ihracatı

İlaç üretiminde dünyanın en büyük pazarını yıllardır ellerinde tutan İsviçre, kimyasal ilaçların tehlikeler doğurmasıyla birlikte bitkisel ham maddeli ilaç üretimine yönelmeye başladı ve ham madde temininde de Türkiye'yi kendisine destekçi seçti. Türkiye'nin ilk ve tek bitki özü (ekstrakt) üretimi yapan tesisleri ve dünyanın en gelişmiş ekstrakt laboratuarını yöneten Türk kaşif olarak tanınan Faruk Durukan ile ikili görüşmeler yapan İsviçre'nin tanınmış ilaç firması İsviçre Bolada, 1 yıldır Türkiye'den karşıladığı bitkisel ham madde teminine, meyve özlerini de ekledi.
Bu güne kadar dünyada bu değerleri taşıyan meyve özlerini hiçbir ülkenin üretemediğini söyleyen Bolada isimli firmanın Türk yetkilisi Dr. Cankut Yüksel, Türk kaşif Faruk Durukan'ın, Türkiye'deki bilimsel araştırmalar yapan 20 üniversite ile çalışmalar yaparak yaklaşık 250 kilogram miktarındaki herhangi bir meyveyi 1 kilogramlık öz haline getirmeyi başardıklarını duyunca hemen Türkiye'ye geldiğini söyleyerek, "Faruk Durukan ile ilk olarak sebze, yani bitki özleri ile başlayan birlikteliğimiz, meyve özleri üzerine devam etmektedir. Şu anda Faruk beyin geliştirdiği teknoloji ile 200-250 kilogram meyveden meyve özü almak mümkündür. Ve bu çok farklı şekillerde kullanılabilir. Çünkü içinde herhangi bir katkı maddesi, şeker bulunmadığından, çocuklar ve yetişkinler için çok faydalıdır. Bitki özleriyle başlayan bu birliktelik neticesinde, bu bitki özlerini ilk önce İsviçre'ye ve daha sonra tüm Avrupa'ya dağıtmayı hedefledik. Geliştirilen teknoloji ile, mevsiminde toplanan meyveler, vitamin değerlerini yitirmeden öz haline getiriliyor ve kullanıma hazır oluyor. Faruk Durukan ve ekibine teşekkür ediyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN MEYVE SEBZE İHRACATINA YENİ BİR BOYUT KAZANDIRILACAK
İsviçre'deki firmanın yetkilileri, bitkisel ilaç yapımında kullanılan ve gıda üretimlerinde kullanılan en iyi en bol ham maddenin Türkiye'de olduğunu ve bu sebep ile Türkiye'nin tek ekstrakt üretimi yapabilen kişisi Faruk Durukan ile masaya oturduklarını ifade etti. Yaptıkları anlaşma gereği firmanın ihtiyaçları doğrultusunda istenilen her türlü meyve ekstraktı maddelerini Türkiye'de üretip, İsviçre'ye ihraç etmeye başladıklarının altını çizen Faruk Durukan, "İsviçre'nin büyük ilaç ve ekstrakt firmaları arasında olan ve dünyaca tanınan Bolada adlı firma ile anlaştık. Artık, Balıkesir'in Edremit ilçesinde bulunan Kale Naturel adlı firmamızda, onların istekleri doğrultusunda bitkisel ilaç ham maddesi ile birlikte meyve özleri de üreteceğiz ve ülkelerine yollayacağız. Bu anlaşma ile hem Türkiye, hem de İsviçre memnun olacak. Görüyorsunuz, ülkemiz nereden nereye geldi. Artık dünya ülkelerine ilaç ham maddesi ve gıda ekstraktları (meyve özleri) verir durumdayız. Türkiye artık ileri teknoloji ile elde ettiği ekstraktları sektörde dünya lideri ülkelere satar hale geldi. Ülkemiz, tıbbi bitkilerin bir çoğunu ve meyvelerin neredeyse tamamını içinde barındırıyor. İleri teknoloji ile birleştiğinde de ortaya dünyanın kabul ettiği bu ürünler çıkıyor. Bu çalışmamız ile Türkiye'nin meyve ve sebze ihracatına yeni bir boyut kazandırılmış olacak. Yaklaşık 250 kilogramlık bir meyve çalışmamız sayesinde 1 kilogramlık hale getirilmektedir. Bu ürünü bizimle birlikte dünya da tanımış olacaktır. Umarız, ilerleyen zamanlarda ülkemiz dışa bağımlı olmadan kendi ilacını kendisi üretmeye başlar ve sağlık alanındaki sıkıntılar son bulur" diye konuştu.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2012.12.13 08:59 - Son Güncellenme: 2012.12.13 08:59 - Alican Özbay
A