Türkiye'den AB'ye sert yanıt!
Avrupa Birliği'nden yapılan Türkiye ile ilişkilerin yeniden canlandırılmasına dönük açıklamada 'dost çemberi' tanımının kullanılmasına sert tepki gösteren Çelik, "Bu söz ikinci dünya savaşı yıllarındaki hayat çemberi sözünü hatırlatıyor ve çok tehlikeli. Türkiye Avrupa'nın asli unsurudur. Biz kimsenin güvenlik ve refahının tamponu değiliz. Türkiye ile AB ilişkilerini Suriye üzerinden okumak vizyonel değil" diye konuştu..
2015.11.18 18:58 - Son Güncellenme: 2015.11.18 19:08 - Güncel - HABER MERKEZİ
Avrupa Birliği'nin (AB) genişlemeden sorumlu yetkilisi Johannes Hahn, yıl sonuna kadar Ankara ile durmuş olan AB üyelik görüşmelerine yeniden başlamayı önereceğini söylemişti.
Hahn, AB sınırlarında bir "dost çemberi" oluşturma çabaları çerçevesindeki girişimlerinin bir parçası olarak AB-Türkiye zirvesinde Avrupa'ya mülteci akışını azaltmayı öngören bir anlaşmanın sağlanmasının da olası olduğunu savunmuştu.
Türkiye'den bu açıklamalara çok önemli bir yanıt geldi... Ömer Çelik şöyle konuştu:
Türkiye ile ilişkilerin canlandırılması konusunda AB'nin geç kaldığını düşünüyoruz. "Dost Çemberi" kavramı rahatsız edici.
Mesele sadece Suriye ise çok vizyoner bir yaklaşım olmaz.
Çok tehlikeli bir kavramı çağrıştırabilir. Türkiye kimsenin refahı, güvenliği için tampon değildir.
Türkiye Avrupa güvenliğinin bir protezi değildir.
Türkiye AB ilişkilerinin canlandırılmasını mülteci meselesine indirgiyorlarsa bu da yanlıştır.
Sığınmacılara karşı fasıl yaklaşımı yanlış olur.
Çok net ve açık söylüyoruz. Avrupa Birliği'nin kriterleri neyse Türkiye için de o kriterler dikkate alınmalıdır.
Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini Kıbrıs'la, mültecilerle diğer meselelerle değerlendirmek çok indirgemeci yaklaşımlar olur.
O 'dost çemberi' kavramını kimse kullanmamalıdır.
Türkiye ve Avrupa Birliği'nden başlıyorsa Türkiye, üye devletler gibi eşit bir konumdadır.
DAEŞ terör örgütüne karşı savaşılıyor diye, başka terör örgütleri asla desteklenmemelidir. Onlara yardımların ulaşması demek, oradaki terör kapasitesini arttırır.
YPG, Türkiye için bir terör örgütüdür. Türkiye'nin terörle mücadele çizgisi bellidir. DAİŞ'ın sınırda etkinliğine müsamaha göstermeyiz.
AB GEÇ KALDI
AB, ilişkileri canlandırmak konusunda geç kaldı. 'Dost çemberi' kavramı bizi rahatsız etti.
TÜRKİYE TAMPON BÖLGE DEĞİL
Türkiye kimsenin barış ve güvenliğinin bir tampon bölgesi değildir. Türkiye bir toplama kampı değildir.
KARA HAREKATI AÇIKLAMASI
Türkiye'nin gündeminde Suriye'ye bir kara harekatı yok. Sadece askeri çözüm çıkmaz sokaktır. Askeri çözüme siyasal çözüm eşlik etmeli. Siyasi çözüm olmazsa bölge Afganistan gibi olur.