Türkiye'de 1,5 milyon spastik çocuk var

Türkiye'de 1,5 milyon spastik çocuk var

Nilüfer Lions Kulübü, Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki spastik çocuklar ve ailelerini motive etmek amacıyla düzenlediği "Müzik her yerde" etkinliğinde, çocukların ihtiyaç duyduğu kitap, giysi ve oyuncakları da temin etti.

2012.10.11 11:58 - Son Güncellenme: 2012.10.11 11:58 - Bursa Bölge
A
Türkiye'de 1,5 milyon spastik çocuk var

 

Spastik çocukların ve ailelerinin en çok morale ihtiyacı olduğunu ifade eden Nilüfer Lions Kulübü Başkanı Zernur Meriç, "Sorumluluklarımızın farkındayız. Hastanede bulunan 54 spastik çocuk ve ailelerinin yüzlerini biraz olsun güldürebildiysek mutlu bize" dedi.

Spastik çocuklar ve aileleri Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Grubu ile doyasıya eğlendi. Etkinliğe Doğa Koleji de destek verdi.

Türkiye'de sayıları 1,5 milyon

Türkiye'de yatarak tedavi olunan tek kamu hastanesinin Bursa'daki Dr. Ayten Bozkaya Hastanesi olduğunu belirten Başhekim Uz. Dr. Ramazan Akkuş, hastanede Marmara Bölgesinden 8 bin kayıtlı çocuk bulunduğunu ve aileleri de düşünüldüğünde bu sayının 40 bin kişiye ulaştığını söyledi.

Türkiye'de 1,5 milyon spastik çocuk olduğunu belirten Akkuş, toplumu bu konuda bilinçlendirmek gerektiğini vurguladı. Çocukların topluma entegre olamadığını kaydeden Akkuş, "Bu nedenle ziyaretleri önemsiyoruz. Onların en çok morale ihtiyacı var. Toplumun ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Lions Kulüplerine desteklerinden dolayı teşekkür ederiz" dedi.

Oran Avrupa'dan 8 kat fazla

Spastik çocuk sayısı oranının binde 8 ve Avrupa'ya göre Türkiye'de bu oranın 8 kat fazla olduğunu belirten Akkuş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gidildikçe binde 12'lere ulaştığına dikkat çekti.

Yüzde 50'si doğum sırasında gerçekleşiyor

Toplumu bilgilendirmek gerektiğini ifade eden Akkuş şunları söyledi. "Hastalığı önleyici girişimlerde bulunulmalıdır. Devlet bu konuya eğilmeli özellikle anneye hamile kaldığı andan itibaren bir doğum uzmanı verilmeli ve hamilelik sürecini o doktor takip ederek doğumu da yine doktor yaptırmalıdır. Çünkü bebeklerin yüzde 50'sinde doğum sırasında oksijensiz kalmasından dolayı meydana gelen bir olaydır.  Akraba evlilikleri de genetik olarak çocukların spastik doğmasına etkendir. Akraba evlilikleri oranı doğuda yüzde 42 iken batıda her ne kadar yok zannedilse de yüzde 10-20 arasında değişmektedir. Bu konuda devlet düzenleme yapmalı ve çocuğa genetik olarak geçebilecek hastalıklar nedeniyle konuya çözüm üretmelidir.  Bebekler özellikle prematür bebekler bir hastaneden başka bir hastaneye nakil edilecekse mutlaka kuvöz ile taşınmalıdır. Bebeklerin oksijensiz kalması hastalığın oluşumunda en büyük etkenlerden biridir."

İkinci hastane için destek istedi

Bursa'da ikinci bir hastanenin kurulması için Bursa Valiliği ile çalışmalarda bulunduklarını belirten Akkuş, kurmayı planladıkları 50-60 yataklı hastane için konuya duyarlı herkesin destek olmasını istedi. 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2012.10.11 11:58 - Son Güncellenme: 2012.10.11 11:58 - Zeynep Çelik
A