Türk gazetecilere Mısır'da gözaltı

Türk gazetecilere Mısır'da gözaltı

Mısır'da dün Müslüman Kardeşler'in protesto çağrısı yaptığı 'Öfke Cuması'nda yaşanan şiddet olaylarında 173 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Güvenlik güçleri bugün, müdahaleden kaçan göstericilerin sığındığı, El Fetih Camii'ne müdahale etti. Camiye giren güvenlik güçleri çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında 2 Türk gazetecinin de olduğu bildirildi.

2013.08.17 21:16 - Son Güncellenme: 2013.08.17 21:50 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Türk gazetecilere Mısır'da gözaltı

Mısır'da 3 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ordu tarafından görevinden uzaklaştırılması sonrası ülkedeki kutuplaşma had safhasına ulaştı. 'Nefret ateşi" cami ve kiliselerin ateşe verilmesine de neden oluyor.

  Yaralı taşırken vuruldu

Kahire'de çekilmiş ve Youtube'a yüklenmiş bir video, protestolar sırasında bir Mısırlı vatandaşın yaralı taşırken vurulduğunu gösteriyor.

Mısır'ın başkenti Kahire başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen 'Öfke Cuması' protestoları, yine kanlı sona erdi. Mısır Sağlık Bakanlığı, dün yaşanan olaylarda toplam 173 kişinin öldüğünü, ölümlerin 95'inin Kahire'de yaşandığını açıkladı. Bakanlık, ülke genelinde yaralananların sayısını 1330 olarak verirken, Kahire'deki yaralı sayısının 596 olduğu belirtildi.

Çatışmaların yoğunlaştığı noktalardan biri olan Ramses Meydanı'ndaki El-Fetih Camii'ne yaklaşık 1500 kişi sığındı. Göstericilerin dışarı çıkmayı reddetmesi üzerine, güvenlik güçleri camiyi kuşattı. Güvenlik güçlerinin camiye girme girişimleri, içerideki Mursi destekçileri tarafından engellendi.

Yapılan pazarlıklar sonucu kadınlardan oluşan bir grup camiden ayrıldı. Geride kalanlarsa dışarı çıkmak için caminin çevresinde bulunan güvenlik güçleriyle "baltacılar" olarak bilinen paramiliter grubun uzaklaşmasını istedi.

15 saat süren gergin bekleyişin ardından güvenlik güçleri camiye gaz ve göz yaşartıcı bombalarla müdahale etti.

'MİNAREDEN ATEŞ AÇILDI'
Mısır'ın özel CBC kanalı, El-Fetih Camii'nin bir minaresinden, silahlı kişilerin güvenlik güçlerine ateş açtığını, güvenlik güçlerinin de ateş açarak karşılık verdiğini duyurdu.

Reuters'ın verdiği bilgiye göre, televizyonda yayınlanan görüntülerde, minarede kimliği belirsiz silahlı kişilerle güvenlik güçlerinin çatıştığı görüldü. CBC, çatışmanın Müslüman Kardeşler örgütü üyeleriyle güvenlik güçleri arasında yaşandığını öne sürdü.

Üç görgü tanığı da, Reuters'a Mursi destekçilerinin güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiğini doğruladı.

TÜRK GAZETECİLER GÖZALTINDA
El Fetih Mamii'nde bulunanlar, güvenlik güçlerince gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Anadolu Ajansı muhabiri Hibe Zekeriya ve TRT muhabiri Metin Turan'ın da olduğu belirtildi. 2 gazetecinin Tora Cezaevi'ne nakledildiği iddia ediliyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.08.17 21:16 - Son Güncellenme: 2013.08.17 21:50 - HABER MERKEZİ
A