Türk Dünyası'na uygun Özbek alfabesi yürürlüğe girdi
Özbekistan'da Latin alfabesine dayalı Özbek alfabesinin yeniden düzenlenerek yürürlüğe girmesi, Türk dünyasındaki ortak alfabe çalışmalarını yeniden gündeme taşıdı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, 21 Ekim Özbek Dili Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Zorlu, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından imzalanarak yürürlüğe giren alfabe düzenlemesinin, Türk dünyasında dil alanındaki iş birliğine katkı sağlayacağını belirtti.
2026.10.21 19:13 - Son Güncellenme: 2026.10.21 19:13 - Dünya - AA
Özbekistan'da alfabe değişikliğiyle ilgili yeni dönem, eğitim materyallerinden kamusal alanlardaki yönlendirme levhalarına kadar çeşitli alanları kapsayacak. Açıklamaya göre ders kitapları, tabelalar ve yönlendirme levhaları, mevcut kullanım ömürlerini tamamladıkça aşamalı olarak yenilenecek. Böylece yeni alfabenin günlük yaşamda ve eğitim sisteminde kademeli biçimde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Özbek Alfabesi Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in İmzasıyla Yürürlüğe Girdi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Özbekistan'da Latin alfabesine dayalı Özbek alfabesinin yeniden düzenlenerek yürürlüğe girmesini değerlendirdi. Zorlu, 21 Ekim Özbek Dili Bayramı'nda gerçekleşen bu gelişmeden memnuniyet duyduklarını ifade ederek düzenlemenin Türk dünyası açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in imzasıyla yürürlüğe giren düzenleme, ülkede Özbekçenin yazım sistemine ilişkin sürecin yeni bir aşamaya taşınmasını sağladı. Alfabenin uygulanması kapsamında mevcut basılı materyallerin ve kamusal alanlardaki yazılı unsurların bir anda değiştirilmesi yerine, kullanım ömürlerinin sona ermesiyle birlikte yenilenmesi öngörülüyor.
Bu uygulamayla ders kitapları, tabelalar ve yönlendirme levhalarının belirli bir geçiş süreci içerisinde yeni alfabeye uygun hale getirilmesi planlanıyor. Eğitim kurumlarında kullanılan materyallerin yanı sıra vatandaşların günlük yaşamda karşılaştığı yazılı işaretlerin de aşamalı olarak güncellenmesi, değişikliğin farklı alanlarda uygulanmasını sağlayacak.
21 Ekim Özbek Dili Bayramı'nda Dikkat Çeken Gelişme
Özbekistan'da 21 Ekim'in Özbek Dili Bayramı olarak kutlandığı günde yürürlüğe giren alfabe düzenlemesi, dil ve kültür alanındaki gelişmeler arasında öne çıktı. Kürşad Zorlu, açıklamasında bu tarihe özel olarak vurgu yaparak yeni alfabenin yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Özbek dili, Türk dilleri ailesinin önemli üyeleri arasında yer alırken Özbekistan da Türk dünyasının nüfus, kültür ve tarih bakımından öne çıkan ülkelerinden biri olarak biliniyor. Ülkede Latin alfabesine dayalı yazım sisteminin yeniden düzenlenmesi, dilin yazılı kullanımına ilişkin uygulamaların güncellenmesi açısından önem taşıyor.
Alfabe düzenlemesinin hayata geçirilmesiyle birlikte eğitim materyallerinin, kamusal alanlardaki tabelaların ve yönlendirme sistemlerinin yeni yazım kurallarına uyum sağlaması bekleniyor. Bu değişimin aşamalı şekilde uygulanacak olması, mevcut materyallerin kullanım sürelerinin dikkate alınacağı bir geçiş sürecine işaret ediyor.
Türk Dünyasında Ortak Alfabe Çalışmalarına Katkı Sağlaması Bekleniyor
Kürşad Zorlu'nun açıklamasında öne çıkan başlıklardan biri de Özbek alfabesindeki düzenlemenin Türk dünyasındaki ortak alfabe çalışmalarına sağlayabileceği katkı oldu. Zorlu, yeniden düzenlenen Özbek alfabesinin bu çalışmalara güç katacağını belirterek Türk toplulukları arasındaki dil bağlarının geliştirilmesine yönelik hedeflere değindi.
Türk dünyasında ortak alfabe konusu, farklı ülkelerde ve topluluklarda kullanılan yazı sistemleri arasındaki uyumun artırılması bakımından önem taşıyor. Bu alandaki çalışmalar, Türk dilleri konuşan toplulukların birbirlerinin yazılı metinlerini daha kolay takip edebilmesi ve kültürel etkileşimin güçlenmesi gibi hedeflerle gündeme geliyor.
Özbekistan'da yürürlüğe giren yeni alfabe düzenlemesi de bu çerçevede değerlendirildi. Zorlu, açıklamasında ataların hayallerinin gerçekleştirilmesi ve dil ailesinin etkisinin artırılması yönündeki hedeflerin sürdürüleceğini ifade etti. Böylece Özbek alfabesindeki değişikliğin yalnızca ülke içindeki yazım uygulamalarıyla sınırlı görülmediği, Türk dünyasındaki ortak çalışmalar açısından da ele alındığı ortaya konuldu.