"Türk bankaları ABD emrine girdi"

"Türk bankaları ABD emrine girdi"

Türk bankaları BDDK tarafından gönderilen bir yazıyı öne sürerek İranlı vatandaşların paralarını gelip çekmesini istedi. Karar, İran'a yönelik uygulanan ambargoya dayandırıldı.

2013.04.15 09:44 - Son Güncellenme: 2013.04.15 09:44 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
"Türk bankaları ABD emrine girdi"

ABD'nin İran'a uyguladığı ekonomik ambargo, Türkiye'deki İranlıları vurdu. Bazı bankalar, İranlı müşterilerini arayıp 'Paranızı 17 Nisan'a kadar bankamızdan çekin, aksi takdirde el konulacak' diye uyardı.

Türkiye'de 10 yıldır öğrenim hayatını sürdüren İranlı A. G., Yapı Kredi Bankası'nın BDDK'ya dayandırdığı 'ambargo uygulanan ülkelerin vatandaşlarının işlemlerine aracılık edilmeyecek' talimatı gerekçesiyle banka hesabını kapatmak zorunda kaldı. Banka tarafından aranarak hesabındaki 15 bin doları 17 Nisan'a kadar çekmesi gerektiği söylenen A.G., kendisine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından gönderildiği belirtilen bir yazının okunduğunu ifade etti. İranlı A. G., bankaya giderek yaptığı görüşme sonrasında ABD ambargosu nedeniyle böyle bir yaptırıma maruz kaldığını öğrendi. A.G.'nin bilgilendirmesi üzerine görüştüğümüz Yapı Kredi Bankası Galatasaray Şubesi yetkilisi olayı doğrularken, talimatın BDDK tarafından gönderildiğini iddia etti . Fakat BDDK yetkilileri böyle talimat yayınlamadıklarını ifade ettiler.

"EVDE URANYUM YOK"
A. G.'nin verdiği bilgiye göre Garanti Bankası da İranlı ve Suriyeli müşterilerine aynı uyarıyı yaptı. Finansbank, Vakıfbank ve Halk Bank'ın yetkilileri ise bu uygulamadan haberlerinin olmadığını ifade etti.
Parasını bankadan çekmek zorunda kalan A.G. 'Bana bütün İranlılar evinde uranyum zenginleştiriyormuş gibi davrandılar. Sözde Türkiye'de yaşayanların Türk bankasına para yatıramama sebebi İran'ın tabi tutulduğu ambargoymuş. Ben paramı Türk bankalarına yatıran bir sivilim. Bundan BM'ye ne, NATO'ya ne?' dedi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.04.15 09:44 - Son Güncellenme: 2013.04.15 09:44 - HABER MERKEZİ
A