Tofaş'tan yeni efsane

Tofaş'tan yeni efsane

Tofaş CEO'su Başaran, Doblo'yu ABD pazarına hazırladıklarını, diğer yandan da iki yeni model üzerinde çalıştıklarını söylerken, yakın zamanda da Japonya'ya araç göndereceklerini açıkladı

2013.07.15 08:37 - Son Güncellenme: 2013.07.15 08:54 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Tofaş'tan yeni efsane

Bursalı Doblo'nun makyajını hazırlayan, ayrıca ABD pazarında "Ram" markasıyla satılacak versiyonunu geliştiren Tofaş, tamamen yeni iki model üzerinde çalışmalara da devam ediyor. Tofaş, bununla birlikte ABD'nin yanı sıra Japonya'ya da ihracat yapacak.

Tofaş CEO'su Kamil Başaran, daha önce temmuz ayı içinde açıklanacağı duyurulan yeni projelerle ilgili "Otomobil tarihine geçecek yepyeni 2 model üzerinde çalışıyoruz. Doblo gibi kendi başına başarı hikayesi yaratmak üzere yola çıkacak araçlar" ifadesini kullandı. Başaran, bu modellerin de fikri ve sınai haklarının da Tofaş'a ait olacağı mesajını verdi.

Türkiye, Amerika ve Avrupa pazarlarına uygun olarak, pazar performasına uygun hafif ticari araç ve binek otomobilde yol haritasını belirlediklerini kaydeden Başaran, bu kapsamda Doblo'yu hem iç pazar hem de ihraç pazarlarındaki ihtiyaçlara göre yeniden tanımladıklarını söyledi.

Bursa'dan çıkacak Doblo'ların 2014 sonundan itibaren Amerika'ya ihraç edilmeye başlanacağına dikkati çeken Başaran, şöyle devam etti:
"Doblo Amerika projesi kapsamında, 2014-2021 yıllarında yaklaşık 175 bin araç ihraç edilmesi öngörülüyor. Kuzey Amerika'daki pazarın büyümesi dolayısıyla ihracatımızı iki katına çıkartabileceğiz. Doblo projesinin ömrü, ilk aşamada 2018'den 2021'e kadar uzatılmış olacak. Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olacağız."

Asya ülkelerine ihracat
Başaran, önümüzdeki dönemde Doblo gibi Minicargo'nun da gözden geçirileceğini, üzerinde yenilikler yapılacağını kaydetti.
Avrupa dışında irili ufaklı tüm ülkelere ihracat için çaba gösterdiklerini söyleyen Başaran, "Singapur'a ihracatımız var. Japonya'ya otomobil ihraç etmek için girişim içindeyiz. Ümit ediyorum önümüzdeki günlerde Türk işçisinin, Türk mühendisinin ürününü Japonya'ya ihraç edebildiğimizi müjdeleyeceğim. Sembolik de olsa Japonya'ya otomobil ihracatı anlamlı" diye konuştu.
Başaran model adı vermezken, bunun Doblo olma ihtimali bulunuyor. Fiat, Japonya'da resmi olarak 500, Panda ve Punto modellerini satarken, Doblo, ithalat yapan özel firmalarca satılıyor. Japonya'ya Türkiye'den araç ihracatı bir ilk olacak.

Peugeot'dan 'engelsiz yaşam'

Peugeot Türkiye, "Peugeot ile Engelsiz Yaşam" projesini hayata geçirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da desteklediği projeye, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği katılıyor.
Projeyle engellilere yönelik konuların yönetim, çalışanlar ve bayilerce benimsenip uygulanmasını sağlamayı hedeflediklerini belirten Peugeot Türkiye Genel Müdürü Marc Bergeretti, şunları söyledi:

"İlk olarak üç aşamada ilerlemeyi hedefledik. Çalışanlarımızdan başlayıp engelliliği hissetme, onlara saygılı olma, sorumlu davranma ve doğru iletişim kurabilmek amacıyla eğitimler yapılmasına karar verdik. Engelli dostu Peugeot çalışanları ve bayileri oluşturmak için çalışıyoruz. Diğer yandan, engellilerin araç kullanımlarında sürücü ve sistem güvenliğini artırıcı çalışmaları başlattık. Örnek olmayı ve projenin uzun yıllar sürmesini hedefliyoruz."

Yerli Corolla'nın dörtte biri Türkiye pazarında satılacak

Adapazarı'nda üretilen yeni Corolla Türkiye'de satışa sunulurken, yıllık üretimin yaklaşık dörtte biri Türkiye pazarında satılmış olacak

Yaklaşık 150 milyon euro'luk yatırımla Adapazarı'nda üretimine başlanan 11. nesil yeni Corolla, 45 bin 400 TL'den başlayan fiyatlarla Türkiye'de satışa sunuldu. 2014'ten itibaren iç pazarda yılda 25 bin Corolla satılması planlanırken, Adapazarı üretiminin yaklaşık dörtte biri Türkiye yollarına çıkacak.
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, yeni Corolla'nın Japonya dışında dünyada ilk kez Türkiye'de üretildiğini ve satışa sunulduğunu belirtti. Yeni Corolla'nın, hedeflerinde önemli itici bir güç olacağını kaydeden Bozkurt, "Tanıtım yapmamamıza rağmen, şimdiden 1000 adetlik sipariş aldık. 2013 satış hedefimizi de, revize ettik. 40 bin adedi geçeceğimizi düşünüyoruz" dedi.

25 binlik satış
Bozkurt, bu yıl sonuna kadar Corolla satışlarının 13 bin 500 adede ulaşacağını da bildirdi.
Satış operasyonunu devraldıklarında koydukları yıllık 50 bin adetlik satış hedefine de 2014'te ulaşacaklarını kaydeden Bozkurt, bunun 25 bin adedinin yeni Corolla olacağını belirtti, kalan bölümünün de büyük ölçüde yenilenen Auris ve Yaris'ten geleceğini ifade etti. Bozkurt, yeni Corolla ile müşteri profillerinin genişleyeceğini de vurguldı.
Adapazarı'ndaki yeni Corolla üretiminin yılda 100-110 bin adet olması öngörülürken, iki önemli pazarı Türkiye ve Rusya.

Daha konforlu, sessİz ve güvenlİ

Türkiye'de 45 bin 400 TL'den satışa sunulan ve ilk test sürüşleri İspanya'da gerçekleştirilen yeni Corolla, Avrupa için daha çok "prestij" ağırlıklı (ABD versiyonu daha sportif çünkü) bir görüntü sunuyor. Eskisine göre 80 mm daha uzun, 15 mm geniş. Böylece iç mekanda, özellikle arkadaki diz mesafesi bir hayli artmış. Gövdenin bazı bölümlerinde hafif metal kullanımıyla ağırlık da eskiye göre azalmış.
İç mekanda kullanılan elemanlar daha kaliteli bir hava verirken, gösterge tablosu da, donanım paketlerine göre değişebiliyor. İçeride kumanda elemanlarının ve orta konsolun kolay kullanımı göze çarpıyor. Kabindeki ses düzeyi, ciddi şekilde azaltılmış, süspansiyon ise daha yumuşak bir sürüş sunuyor. Yol tutuşu ise hayli başarılı.

Üç motor seçeneğİ

Yeni Corolla'da, 4 donanım paketi var. En düşük donanımda bile 7 hava yastığı (biri diz hava yastığı), VSC, Yokuşta Kalkış Desteği gibi güvenlik donanımları standart. Üst versiyonlarda Kolay - Akıllı Park Destek sistemi, Advance paketinden itibaren dokunmatik ekrana sahip navigasyon da alınabiliyor.
Yeni Corolla'da "şimdilik" 1.33 lt benzinli (99 HP), 1.6 lt (132 HP) benzinli ve 1.4 lt 90 HP dizel motorlar var. Dizelin MultiMode alternatifi değişmezken, 1.6 lt'de yeni 7 ileri CVT otomatik şanzıman alternatifi de sunuluyor. Bu vites kutusu, gerçekten başarılı ve yakıt tüketimi de düşük. Denedik...

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.07.15 08:37 - Son Güncellenme: 2013.07.15 08:54 - HABER MERKEZİ
A