Tofaş'ın 3 kulvarda da hedefi büyük!
Tofaş Basketbol Takımı Genel Menajeri Tolga Öngören, Bursada Bugün'e yeni sezon öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Öngören, geçen sezon yaşanan hayal kırıklığının nedenlerini anlatırken yeni kadro yapılanmasını, İtalyan başantrenör Massimo Cancellieri'nin oyun anlayışını, EuroCup ve Türkiye Ligi hedeflerini, altyapı çalışmalarını ve Tofaş Spor Salonu'nun geleceğini değerlendirdi.
2026.08.17 14:57 - Son Güncellenme: 2026.08.17 15:04 - Spor - CEVDET ALTINEL
İLGİLİ VİDEO
Tofaş'ın 3 kulvarda da hedefi büyük!
Yeni sezon hazırlıklarına yeni teknik heyeti ve büyük ölçüde yenilenen kadrosuyla başlayan Tofaş, hedeflerini yükseltti. Bursada Bugün Spor Yazarı Cevdet Altınel'in sorularını yanıtlayan Tofaş Basketbol Takımı Genel Menajeri Tolga Öngören, takımın yeni sezonda daha agresif, hızlı ve tempolu bir basketbol ortaya koyacağını söyledi.

İşte Tofaş Basketbol Takımı Genel Menajeri Tolga Öngören'e yöneltilen sorular ve cevapları;
Soru: Geçmiş sezondaki yaşanan hayal kırıklığı ile başlayalım isterseniz. Başarısızlığın temel sebebi neydi size göre?
Tolga Öngören: Bence şu; şimdi sezon içi çok önemli bir dönem. Sezon içinde takımların ne kadar gelişeceği, nasıl ilerleyeceği çok önemli. Bu direkt olarak iyi takım olmayla paralel giden bir şey. İyi bir bağ kurulması lazım ve bağın yıpranmadan devam ediyor olabilmesi lazım. Bu bağın yıpranmasının getirdiği sonuç inançsızlık olur. Her branşta budur böyle yani, takım sporlarında böyledir bu. Oraya doğru gittiğiniz zaman önüne geçemeyeceğiniz şeyler olabilir, durumlar olabilir. Bunu tedavi etmek için hamleler yaparsınız; ki biz de birkaç hamle yaptık. Koçumuzu da değiştirdik en sonunda, çünkü inançsızlık olmaya başlamıştı biraz. Kendinde de oluşmuştu bu açıkçası takıma karşı. Bunu söyleyebilirim.
Bir de biz 10-12 tane maçı 1 veya 2 topa kaybettik, içeride dışarıda. Oralarda oyunun sonunu oynayabilecek, karar noktalarında ağırlık koyabilecek, sorumluluk alabilecek oyuncuların gerçek performansı ortaya çıkmadı açıkçası. Buna sadece oyuncu tarafından da bakmamak lazım, bu ortak bir şey yani. Oraya maç oynadığınız zaman sadece oyuncular oynamıyor veya sadece koçlar yönetmiyor; bu beraber yapılan bir şey. Biz Avrupa Kupası'nda çok motiveydik. Gruptan biz çıkmamız lazımdı. Bak açık söylüyorum, kesin çıkmamız lazımdı. Yani özellikle buradaki Alba ve AEK maçları olacak iş değil bizim kaybetmemiz. Oradan biz çıkabilseydik, 8'e gidebilseydik o sezonun diğer kısmı için muazzam bir motivasyon ve itici güç olacaktı bize takım adına. Olmadı. Böyle bir sezon geçirdik, öğretisi fazla bir sezon. Tofaş'ta hatadan veya başarısızlıktan öğrenmek önemli bir şeydir. O iyi bir öğretidir aslında baktığınızda, insan hayatında da öyledir.

Soru: Evet, yeni sezonla birlikte İtalyan Koç Massimo Cancellieri ile anlaştınız. Kadroda yeni bir yapılanma; 8 transfer, 7'si yabancı 1'i yerli. Mevcut kadrodan da 3 oyuncuyu muhafaza ettiniz. Bu yeni yapılanmayla birlikte özellikle taraftarın merak ettiği konu şu olsa gerek: Nasıl bir oyun anlayışı olacak Tofaş'ın bu sezon?
Tolga Öngören: Bizim aslında baktığınızda müdafaa konusunda, sertlik ve agresiflik konusunda zaman zaman sıkıntıda olduğumuz bir kaçışımız var? Biz dedik ki bizim bir değişikliğe ihtiyacımız var. Basketbol teknik anlamda yeni bir vizyona da ihtiyaç var. Bu anlamda yeni koçumuzla müdafaada daha agresif olan ama açık sahayı çok kullanan bir anlayışla sahada olacağız. Koç, çok hızlı oynamayı, top sayısını, possession (hücum) sayısını yükseltmeyi düşünüyor, istiyor. Bunu yaparken de böyle hani anlamsız bir hız değil bu yani. Anlatabiliyor muyum? Onun için başladı dünden itibaren anlatmaya, öğretmeye. Onu göreceğimizi düşünüyoruz.
Soru: Bir de kadro yapılanması buna göre yapıldı herhalde koçla birlikte değil mi? Yeni sezon için transfer çalışmalarına da erken başladınız herhalde?
Tolga Öngören: Tabii böyle yapıldı. Transfer çalışmalarına çok erken başladık biz. Çok erken de bitirebilirdik. O kadar çok insanla konuştuk ki, koçla ikimiz gece gündüz yani hep bir video toplantısı... İşte bazıları oldu, bazıları beklemek istedi, bazıları olmadı beğenmedik, onlar istemediler bizi, o da var yani. Herkes size gelecek diye bir şey yok. Ama bu prensipler ve bu anlayışın paralelinde bir kadro kurmaya çok zaman harcadık, çaba sarf ettik.
Soru: Yeni sezon çalışmalarına geçtiğimiz hafta başladınız, hayırlı olsun. Çok ciddi rakiplerle hazırlık maçları oynayacaksınız. 10 hazırlık maçı herhalde...
Tolga Öngören: 10 tane, evet. Biz 22'sinde Gelişim Koleji ile başlayacağız burada. 26'sında Bursaspor'la, 29'unda Beşiktaş'la İstanbul'da. 1'inde Fenerbahçe ile tekrar İstanbul'da oynayıp kamp için Antalya'ya gideceğiz.Orada Lokomotiv Kuban, CSKA Moskova, Galatasaray ve Romanya'nın Cluj takımı olmak üzere 4 tane maç yapacağız. Sonra geleceğiz buraya, Cevat Soydaş'ta Galatasaray, Trabzon, Bursa ve biz, 4'lü turnuvamız var. 26-27 sene oldu, 2001'den beri oynuyoruz yani rahmetli Cevat Ağabey'in turnuvası. Ve onun akabinde de 26'sında Bordo ile burada başlıyoruz.
Soru: Türkiye Kupası, EuroCup ve Lig, Tofaş'ın bu sezonki hedefi ne olacak? Mutlaka her 3 kulvarda da gitmek isteyeceksiniz.Ama ana hedef ne olacak?
Tolga Öngören: Ya ana hedef şu; biz böyle "-cek, -cak" falan istemeyiz konuşurken. Biz bir kere, yeni bir dönem başlıyor şu an teknik anlamda Tofaş'ta. Yeni bir koç ve yeni bir kadro. Bu kadronun bir kaynaşması lazım, belli süreçlerden geçmesi lazım koçla beraber. Bu süreçlerin bir kısmının da zor süreçler olması lazım ki orada daha iyi takım olursunuz. İyi olduğunuz zaman konuşacak fazla bir şey olmuyor yani, herkes iyidir, herkes mutludur. Aslında iyiyken de eksiği görmek marifet de...Burada bu kadronun avantajı koçla daha önce tanışmış iki tane point guard'ımız var; Shavar Reynolds'la, Bryce Jones. Bu büyük artı koç ve onlar için.
Sportif olarak ne isteriz? EuroCup'ta tabii ki ilk 4'e girip grupta yukarı gidip yukarıda kiminle eşleşiyorsak bakmak isteriz. Ligde mutlaka play-off'a girmek isteriz, mutlaka. Yani Türkiye Ligi en iyi, en kuvvetli ligi oldu Avrupa'nın bu sene. Çok ciddi 16 tane takım var. Oynayacağınız her maç bir Avrupa Kupası maçı niteliğinde oynayacaksınız. Orada play-off'a girmek isteriz. Türkiye Kupası bir fırsat kupası, biraz önce de belki sohbette konuştuk. İlk 8'e girersek devre sonunda oynuyoruz. Ondan sonrası eşleşme ve şans yani. Bu kulüp 3 kere kazandı Türkiye Kupası'nı, 4.'yü kazanmaya oraya bakmak lazım yani. Türkiye Kupası'nı şampiyon olmanız lazım, çünkü tek maçta yukarı gidiyorsunuz. Play-off falan onlar farklı konular, onlar bence bu anın gündemleri olmaması lazım.

Soru: Tofaş yalnız Bursa'nın değil Türkiye'nin bir basketbol ekol kulübü haline geldi. Mustafa Koç Spor Salonu her bakımdan muazzam olmuş, tesis çok güzel... Özellikle altyapıya verdiğiniz değeri ve önemi biliyoruz. Burada ne gibi çalışmalarınız var?
Tolga Öngören:Bizim aslında şimdi hedefimiz altyapıda; bir, tabii ki oyuncu yetiştirmek Türk basketboluna, Tofaş'a. Ama şu an NBA draftına girebilecek bir oyuncu çıkarabilecek miyiz biz? Hani Mehmet gitti, İlkan Karaman gitti falan... Acaba böyle bir şey olacak mı? Şimdi onun peşindeyiz, o yetenekte oyuncular var mı? Var gibi gözüküyor. "Gibi" diyorum çünkü çok ufak oldukları için bu belli olmuyor. Arada olan birisi çok acayip bir yere evrilebilir pozisyon anlamında, çok iyi olan biri de evrilemeyebiliyor yani.
Ama önemli olan şu; 125 tane her sene bizim lisanslı oyuncumuz var. 123 olur, 130 olur. Altyapı bizim için bir okul. Yani giriyor, okuldan çıkıyor. Şimdi bir çıktı var; bu 125 tane oyuncunun yüzde 15'i ile 20'si basketbolcu oluyor. Bunların içerisinde de üst seviye, A Milli Takım seviyesinde olur veya olmaz bilmiyoruz. Sonuçta biz basketbol kulübüyüz. Burada akademik eğitim var. Doğru insan olmaya ait kazanımlar var. Çünkü günlük zamanın büyük bölümünü burada geçiriyor çocuklar. Bir de spora çok başka bakıyor; koçuna başka bakıyor, kulübüne başka bakıyor, A takımdaki abisine başka bakıyor. Bu okuldan çıktığında herkesin biz hayatı kazanabilmesini hedefliyoruz altyapıda. Bu bence çok kıymetli.
Burada Tofaş'ta, bu fabrika içindeyiz biz şu an, 6000 civarı insanla beraberiz yani. Efendime söyleyeyim, basketbolun bir yerinde durmak... Sporun kazandırdığı, takım sporunun kazandırdığı bazı kazanımları hayatının ilerleyen kısmında kullanabilmek...Şu an biz yaşıyoruz bunları, bir sürü oyuncumuz var böyle. Bunlar bizim için önemli.
Ama tabii birinci işimiz basketbolcu yetiştirmek. O önemli. Bunu derken de belki 1 sene sonunda Tofaş şu konuşabilir: Bir 2.takım kuralım Tofaş adı altında, TBL2'de. Çünkü öyle bir oyuncu profili geliyor. Sıkışacağız yani, ya başka takıma vermemiz lazım... Hepsi de A takımda oynayamayacak. Belki o takımı kurma ihtiyacımız çıkacak veya belki Gemlik'le yaptığımız gibi, daha önceki yıllarda başka takımlarla yaptığımız gibi kooperasyon yapacağız. Bu da olabilir, ciddi bir durum...Oyuncuların 19'la 22 arasında bir yerde oynamaları lazım, doğru basketbol oynamaları lazım. Orada A takımın parçası olabilirsin ama oyuna girmiyorsan hiçbir şey ifade etmiyor sana ve geri gitme başlıyor. Dolayısıyla burada bir yer lazım.

Soru: Kombine satışları da başlıyor. Bununla birlikte soruyu şöyle yönlendireyim; Tofaş Spor Salonu konusunda Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile tekrar anlaştınız.
Tolga Öngören: Bize bu konuda üst yönetimimiz çok büyük destek oldu. Ve dediler ki: "Evet, Tofaş Spor Salonu orada olsun tekrar bir 10 sene daha. Olmamız önemli" dediler. Bu önemli bir karardı. Yani burada üst yönetimdeki yöneticilerimizin böyle bir bakış açısı göstermesi hem Bursa adına hem spor adına çok kıymetli bence. Bunun farkındalığının artırılması lazım şehirde aslında. E şimdi baktığın zaman hani benim konum değil ama Tofaş Spor Salonu Nilüfer'de, Tofaş Otomobil Müzesi, Tofaş Fen Lisesi... Tofaş Fen Lisesi bugün ilk 10 lisesinden biri Türkiye'nin. Bunu yapan hep Tofaş fabrikası yapıyor bunu. Anlatabiliyor muyum? Geri bildirim yapıyor bulunduğu Bursa'ya, insanlara, gençlere özellikle... Şimdi o salonla ilgili anlaşmamız 10 yıl daha uzatıldı, 1 yıl sürdü müzakereleri. Biraz kilitlendik bazı yerlerde ama sonunda dediğim gibi şehrin paydaşları, üst yönetimin bu konuda pozitif bakış açısı ile sonuca vardık... İyi olacak. Yeni bir parkemiz olacak, parke eskidi çünkü. Kötü yani. İşte yine salonda bazı makyajlar yapılacak ve devam edecek yani.

Soru: Son olarak taraftarınıza mesajınız ne olacak?
Tolga Öngören: Yani evet, sen bahsetmiştin. E şimdi tabii taraftarı bekliyoruz. Bursa'nın iki tane çok güzel basketbol takımı var. İki takıma da destek olmaları lazım. Her hafta sonu Bursa'da 1. Lig maçı oynanıyor, bu çok kıymetli bir şey. Özellikle aileleri bekliyoruz, gençleri bekliyoruz, her türlü taraftarı... Bizim maçlarımız biliyorsun öyle kötü tezahüratın olmadığı maçlardır. Aynı konseptte, aynı kültürde devam etmek istiyoruz. Daha fazla seyircimiz olsun. Takımın yani bir seyirci topluluğunun takım üzerinde, sahada, korttaki çocuğa yaptığı etkiyi anlatmak imkansız. Müthiş bir etki var yani, öyle böyle değil. Bu önemli bir şey. Şehre aidiyet hissediyor oyuncular kendilerini bir anda. Seyircinin de ait hissetmesi lazım takıma. Bu karşılıklı biraz. Yani bize baktığında aslında takım ne kadar iyiyse seyirci o kadar çoğalıyor. Ailelerin rahat gelebileceği ortam var, onu söyleyebilirim. O yüzden biz dediğim gibi zorlu, motivasyonu çok yüksek, heyecanlı bir lige başlayacağız. Bütün Bursa'nın hem Tofaş'a hem Bursaspor'a çok destek olmasını isteriz. Güzel bir şekilde bu lig oynansın. İki takım da çok başarılı olsun hem Türkiye Ligi'nde hem Avrupa Kupası'nda. Ondan sonrasına kulüpler baksın ileriye.

Bursada Bugün Spor Yazarı Çetin Sabırlı'da röportaja katıldı