TOBB ve İTO'ya kayyum davası

TOBB ve İTO'ya kayyum davası

Oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesine neden olan 'şike' iddiaları büyüyor. İTO'nun 30 bin üyesini temsil eden 15 meslek komitesi başkanı seçim öncesi 'kayyum' talebiyle mahkemeye başvuracak. Konu mektupla Başbakan'a iletilecek

2013.02.21 09:18 - Son Güncellenme: 2013.02.21 09:21 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
TOBB ve İTO'ya kayyum davası

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçimlerinin ertelenmesine neden olan NACE kodlamalarındaki skandallar nedeniyle İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 15 meslek komitesi başkanı 'kayyum' talebiyle dava açmaya hazırlanıyor. 320 bin üyeli İTO'da 30 bin işadamını temsil eden 15 meslek komitesi başkanının 4'ü dava açılması için vekalet verdi. 11 komite başkanının da vekalet işlemlerini bitirmek üzere olduğu öğrenildi. İTO ve TOBB yönetiminin görevini kötüye kullandığı iddiasıyla açılacak olan davada her iki kuruma da kayyum atanması talep edilecek. Yönetime görevden el çektirilerek yenisinin seçimlere kadar görev yapması anlamına gelen bu talep, Anayasa'nın 135'inci maddesi ve 5174 sayılı TOBB Kanunu'nun ilgili maddelerine dayanıyor. İTO'da seçimlerde uygulanacak NACE kodlamalarıyla ilgili ilk davayı Optisyenler Meslek Komitesi Başkanı Numan Hocaoğlu açmıştı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA İSTEMİ
Hocaoğlu'nun açtığı davanın da avukatı olan Haldun Ergun, önceki gün yapılan toplantıda 4 meslek komitesi başkanından vekalet aldığını bu sayının önümüzdeki günlerde 15'e çıkacağını söyledi. 71 meslek komitesinin yer aldığı İTO'da 15 vekaletin önemli bir oran olduğunu söyleyen Ergun, "Bu vekaletlerle ilk etapta üç dava açılacak. Bunlardan ikisi İTO ve TOBB'a kayyum atanmasıyla ilgili. Üçüncü dava ise TOBB kararlarının yürütmesinin durdurulmasına yönelik olacak" dedi.

BAŞBAKAN'A MEKTUP GİDİYOR
Meslek komiteleri başkanları yaşadıkları sıkıntıları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektupla iletme kararı aldı. Başbakan Erdoğan'a gönderilecek mektupta, meslek komitelerinin belirlenmesinde haksızlık yapıldığı vurgulanacak. Öte yandan diğer komitelerin de dava açmayı düşündüğü belirtildi. Dava açmaya hazırlanan isimler arasında Hüseyin Akarçeşme, Mustafa Balkuv, Ertuğrul Erdoğan, Bülent Onaran, Ali Kopuz, Tevfik Arıburnu, Rasim Mazlum ve Muzaffer Erşahin yer alıyor.

YASALAR NE DİYOR?
Anayasa'nın 'kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları' başlıklı bölümünde "Amaçları dışında faaliyet gösteren meslek kuruluşlarının sorumlu organlarının görevine, kanunun belirlediği merci veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine mahkeme kararıyla son verilir ve yerlerine yenileri seçtirilir" hükmü yer alıyor. TOBB Yasası'nın 94'üncü maddesinde de "Kanunda belirtilen asli görevlerini bakanlığın yazılı uyarısına rağmen yerine getirmeyen oda, borsa veya TOBB organlarının görevlerine son verilmesine ve yenilerinin seçtirilmesine (...) karar verilir" deniliyor.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.02.21 09:18 - Son Güncellenme: 2013.02.21 09:21 - HABER MERKEZİ
A