TİP Bursa milletvekili adayları gündeme dair değerlendirmelerde bulundu

TİP Bursa milletvekili adayları gündeme dair değerlendirmelerde bulundu

Türkiye İşçi Partisi, Bursa 1. Bölge milletvekili adaylarının tanıtıldığı ve basın mensuplarının sorularının yanıtlandığı basın toplantısını Minareliçavuş Mahallesi'nde düzenledi.

2023.05.10 12:11 - Son Güncellenme: 2023.05.10 12:30 - Bursa Bölge - MEMETCAN YEŞİLBAŞ
A
TİP Bursa milletvekili adayları gündeme dair değerlendirmelerde bulundu

MEMET CAN YEŞİLBAŞ / BURSADA BUGÜN

Türkiye İşçi Partisi, Bursa 1. Bölge adaylarıyla Bursa basının buluştuğu toplantıda ülke ve şehrin gündemine yönelik değerlendirilmelerde bulunuldu. 

Türkiye İşçi Partisi Bursa milletvekili adayları şöyle;

Mahmut Hakan Koçak

Helin İlcek

Erhan İmralı

Selahaddin Habib Göbelez

Timur Torgay 

Eylem Gün Güneş

Suat Şenocak

Busenur Çoban

Murat Demirhan

Refayi Refayioğlu

Türkiye İşçi Partisi Bursa 1'nci bölge 1'nci sıra milletvekili adayı Hakan Koçak'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Son derece kitlelere yabancılaşmış bir siyaset var. Hele iktidar partisinin üyesiyseniz bu iktidarın nimetlerinden yararlanmak için olan bir işe dönüşüyor. 

Aday profili ve seçimlerinde büyük ölçüde hedefimize ulaştık. Yaşamın içinden, emekçi ve çeşitli hak mücadelesinin öncüsü olan insanlar var. Maden işçisi, tekstil işçisi, özel sektör öğretmenler ve bunun yanında toplumun vicdanını yansıttığını söyleyebileceğimiz adaylarımız var. 

"EMEKÇİLERİN LEHİNE BİR MÜDAHALE GEREKİYOR"

Türkiye İşçi Partisi olarak hedefimiz partililerden ziyade, ziyade toplumsal mücadelelerin öncüsü olan insanları meclise taşıyabilmek. Özellikle Gezi'de ortaya çıkan toplumsal bir ruh var. Gezi, bu partinin düşünsel serüveninde çok önemli. Halkın saraya karşı yönettiği kesintisiz bir mücadele var. 

Her zaman dar anlamda Türkiye İşçi Partisi'nin çıkarları değil, TİP'in de içinde yer aldığı toplumsal muhalefetin çıkarlarını ön plana çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Bozulmuş olan meclisteki dengeye dikkat çekmek istiyoruz  

Meclis, sermayedarların ya doğrudan ya da dolaylı olarak temsil edildiği bir alan haline geldi. Orada bulunanlar, nüfusun büyük bir bölümünü temsil etmiyorlar. Anayasa ve yasalara rağmen çok yüksek duvarlar var. 

Emekçilerin lehine bir müdahale gerekiyor. Bakanların hemen hepsi sektörde önde gelen sermayedarların temsilcisi durumundalar. Biz bunu değiştirmek istiyoruz.
Bursa, işçi nüfusunun en yüksek olduğu ilimiz. Ne yazık ki siyasette onların adı hiç geçmiyor. On binlerce işçi bir özgürlük mücadelesi verirken, yanlarına gelerek destek olan çok az kişi var. Geçmiş dönemdeki kenti temsil eden vekillerle ilgili bir tarama yaptım ve büyük bir bölümü iş insanlarından oluşuyor.

"EMEĞİN ALDIĞI PAY 2 YILDA YÜZDE 18'LERE DÜŞTÜ"

Mecliste bulunan Bursa milletvekilleri Bursa'daki emekçilere ilgili soru önergesi vermişler mi? diye baktım. CHP'li bir kaç vekilin az da olsa önerge verdiğini gördüm. 

Kentte aday olanların kentin sosyal durumuna da bir bakması ve bir şeyler söylemesi lazım. Emekçiler açısından  bir temsil sorunu var. İşçiler bir mücadele verirlerken zorlanıyorlar.
Toplu sözleşme masasına oturmak istediklerinde karşılarına bir çok prosedür çıkıyor. Tam anlamıyla hukukun suiistimal edilmesi süreci görülüyor. Bu ciddi engelin aşılması için mücadele etmek benim açımdan çok yaşamsal bir konudur. 

Bir işçi sendikalı olmaya karar veriyor. İşsiz kalma korkusunu aşıyor ve sonrasında 6 yıl süren örgütlenme süreci yaşanıyor. Çeşitli mobing ve işten çıkarma tehditleri yaşıyorlar.

"MECLİSE DAHA GÜÇLÜ GİREREK EMEKÇİLERİN HAKLARINI SAVUNMAK İSTİYORUZ" 

Milli gelir içinde emeğin aldığı pay son 2 yılda yüzde 18'lere düşmüş durumda, toplumun çoğunluğun aldığı pay çok azalmış ve bu payı artırmak gerekir. İşçilerin büyük bir bölümünü örgütlü hale getirerek bu hakların örgütlü mücadele ile alınması gerekiyor.

Türkiye'de yüzde 13 sendikalılık oranı var. Bursa'da ise yüzde 16 civarında emekçilerin örgütlü bir hale gelebilmesi bizim önceliklerimiz arasındadır. Bunlar sendikaların konusu olmaktan öte, siyasetin konusu olması gerekir. 

Meclise daha güçlü girerek, emekçilerin haklarını savunmak istiyoruz. Emekten yana bir ana muhalefet gücü olmayı hedefliyoruz.
Dindarlara değil, dincilere karşıyız. Türkiye İşçi Partisi'nin kapısının içinden girerken kimse size dininizi sormuyor. İnançların siyasete ve ticarete yansıması konusunda taviz vermiyoruz.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2023.05.10 12:11 - Son Güncellenme: 2023.05.10 12:30 - MEMETCAN YEŞİLBAŞ
A