Ticaret Borsası'nda coğrafi işaret toplantısı

Ticaret Borsası'nda coğrafi işaret toplantısı

Bursa'nın Gemlik ilçesinde, Ticaret Borsası'nda zeytinde Gemlik coğrafi işareti ile alakalı bilgilendirme toplantısı yapıldı.

2012.10.18 18:16 - Son Güncellenme: 2012.10.18 18:16 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Ticaret Borsası'nda coğrafi işaret toplantısı

Ticaret Borsası Başkanı İlhan Acar, yaptığı açılış konuşmasında son dönemde Gemlikli zeytincinin ürün satışlarında ciddi bir değer kaybı yaşandığını, bunun sebebinin de miras yoluyla zeytinlik alanlardaki yüzölçümlerin düşmesi ve Gemlik tipi zeytinin ülkenin her yerinde dikilmesi olduğunu söyledi.
Gemlik Kaymakamı Cahit Işık ise konuşmasında, Gemlik'in ülke değerleri açısından bir çok özelliği bir arada taşıdığını, zeytine dayalı tarımın yanı sıra, sanayi, turizm ve limancılık konusunda da ülkemizin önde gelen yerleşim yerleri arasında yer aldığını söyledi. Işık, Gemlik'te son yıllarda yaşanan rekolte azlığına dayalı olarak zeytin satış fiyatlarının üretim maliyetini dahi karşılayamadığını bildirdi.
Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik de, 2002 yılında müracaatı yapılan ve 2004 yılı başında coğrafi işaret belgesini alan Gemlik zeytinin hak ettiği değeri kazanması gerektiğini söyledi. Çelik, zeytinlik alanların metrekaresinin miras ve benzeri yollarla küçülmesi sonrası yapılan masrafların maliyeti karşılayamaz duruma geldiğini belirterek, son yıllarda zeytin fidanı satışının hızla artması yüzünden zeytincinin mağdur edildiğini ileri sürdü. Çelik, Gemlik'in yanı sıra Orhangazi ve İznik ile Bursa'yı da içine alan coğrafi işaret konusunda BEBKA ve üniversite ile iş birliğine gidilerek kazanılan bu hakkın en iyi şekilde değerlendirilmesini istedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2012.10.18 18:16 - Son Güncellenme: 2012.10.18 18:16 - HABER MERKEZİ
A