"Temenni ediyorum ki en az zararla kapatırız"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2011 yılında yaklaşık 7 milyar Avro olduğunu fakat 2012 yılının ilk 7 ayında bu rakamın daha da düştüğünü belirtti.
2012.11.06 20:33 - Son Güncellenme: 2012.11.06 20:34 - Güncel - HABER MERKEZİ
Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde ise iki ülke arasında Havacılık ve Uzaycılık arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokolün ardından ise Başbakan Erdoğan bir konuşma yaparak, Hollanda Başbakanı'nı Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Kendisinin de uzun zamandır Hollanda'yı ziyaret etmediğini kaydeden Başbakan Erdoğan, ilkbaharda Hollanda'ya bir iade-i ziyaret gerçekleştireceğini ifade etti.
Ziyaretin ayrıca bir önemine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Bu yıl Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin; burası özellikle çok önemli, 400. yıl dönümünü aynı zamanda tesis etmiş oluyoruz" dedi. Bu çerçevede en üst düzeyde karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "2011 yılında yaklaşık 7 milyar Avro'ya ulaşan ikili ticaret hacmimiz 2012 yılının ilk 7 ayında aynı noktada değil. Yaklaşık 4 milyar Avro gibi bir durumdayız. Temenni ediyorum ki, şu kalan süre içerisinde de bu yılı yine en az zararla kapatırız diyorum, iki ülke açısından" diye konuştu.
Türkiye'de şuanda yaklaşık 2 bin Hollanda firması bulunduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, Hollanda ile Almanya'nın adeta bir firma yarışında olduklarını söyledi. Almanya'nın da Türkiye'de 4 bin civarında firması olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin de Hollanda'da 400 bin soydaşı olduğunu söyledi. "Bu aramızda çok çok iyi bir köprü oluşturuyor" diyen Başbakan Erdoğan, Fransa'da 500 bin civarında, Almanya'da 3 milyon civarında Türk vatandaşı olduğunu söyleyerek, "Zaten Avrupa Birliği'nde varız ve Hollanda bize bugüne kadar vermiş olduğu desteğini bundan sonraki süreçte de artırarak sürdüreceğine inanıyorum" diye konuştu. Başbakan Erdoğan Hollanda'daki Türklerle ilgili olarak şunları söyledi:
"Hollandalı Türkler bir yandan Hollanda toplumuna tam olarak uyum sağlarken, diğer yandan da Türkiye ile bağlarını muhafaza etmeyi gerçekte arzu ediyorlar ve bunun gayreti içindeler. Ama şunu da çok açık net söyleyebilirim ki; gerçekten Avrupa'da Hollanda'nın bizim oradaki soydaşlarımıza bakışı çok çok farklı. Bunu hissediyoruz, görüyoruz. Ve gerek siyasi noktada aldıkları temsil yetkisiyle çok iyi konumdalar. Gerekse orada demokratik anlamda kendilerine verilen yetkiler noktasında, hak ve özgürlükler noktasında iyi bir konumdalar. Tabi ki temennimiz bunu daha iyi noktaya getirilmesidir. Ama mevkidaşım, dostumla bundan sonra ki süreçte de bunları değerlendireceğiz, oturacağız konuşacağız. Çok daha iyi bir noktaya geleceğine inanıyorum."
Başbakan Erdoğan ayrıca görüşmede Suriye konusunun da gündeme geldiğini belirterek, enerji konusuyla ilgili de "Enerji sektöründe müşterek olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'yla Shell ne gibi girişimlerde bulunabilir? Kısa bir süre önce Shell Yönetim Kurulu Başkanı'nın bir Türkiye ziyareti olmuştu. Kendileriyle görüşmelerimizi yapmıştık. Ve bu anlamda da yoğun bir çalışmanın içerisinde bakan arkadaşlarımız girmek suretiyle inşallah burada da hayırlı neticeler alacağız. Gerek Akdeniz'de, gerek Karadeniz'de yapılabilecek yatırımların olabileceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye hala vize muafiyeti uygulamadığını söyleyerek, "Avrupa Birliği'nde şuanda Avrupa Birliği'yle yakından uzaktan alakası olmayan Latin Amerika ülkeleri dahi adeta Schengen Vizesi kullanır gibi rahatlıkla girip çıkıyorlar. Türkiye müzakereci bir ülke olduğu halde, şuanda hala vize muhafiyetinden istifade edemiyor" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan'ın ardından bir konuşma yapan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400'üncü yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, Hollanda Kraliyet Ailesi'nin de yakında Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştireceğini söyledi. Toplantıda petrol sektörüyle ilgili önemli diyologlar gerçekleştiğini söyleyen Rutte, "Savunma, banka, finans sektörüyle ilgili görüştük. Birlikte yapabileceklerimize ilişkin yol haritası çizmeye başladık" dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin notunu yükseltmesiyle ilgili olarak Başbakan Erdoğan'ı tebrik ettğini söyleyen Rutte, "Fitch tarafından yapılan notlandırma yükselmiş durumda ve bu gerçekten güzel bir haber. Türkiye stabil bir yatırım ortamı sağlamaktadır" diye konuştu.
Görüşmede Suriye konusununda gündeme geldiğini belirten Rutte, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda büyük bir yük taşıdığını ve Hollanda'nın da mülteciler için 2 milyon Avro yardım tahahhüdünde bulunduğunu söyledi. Rutte ayrıca "Türkiye büyük ve gurur duyulacak bir ülke" diye konuştu.
Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Hollanda Başbakanı Rutte, Türk işadamlarına vize kolaylığıyla ilgili bir soru üzerine, Türk girişimcilere hızlı bir şekilde vize verme imkanı sağladıklarını belirtti. "Diplomatik temsilclikleirmiz aktif bir çalışma ve faaliyet göstermekteler" diyen Rutte, "Gerek öğrencilere gerek Türk girişimcilere girişlerde kolaylık sağlamakiçin çalışma yapılmakta" dedi.
"LATİN AMERİKALI BİLE RAHATLIKLA AVRUPA'YA GİRİP ÇIKABİLİYOR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa'ya vize kolaylığıyla ilgili bir soru üzerine değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, Türkiye'ye hala vize muhafiyeti sağlanmadığını belirterek şunları söyledi:
"Bu konuda Türkiye olarak bizim yaklaşımımız şu; bildiğiniz gibi Avrupa Birliği'nde şuanda Avrupa Birliği'nyle yakından uzaktan alakası olmayan Latin Amerika ülkeleri dahi adeta Schengen Vizesi kullanır gibi rahatlıkla girip çıkıyorlar. Türkiye müzakereci bir ülke olduğu halde, şuanda hala vize muhafiyetinden istifade edemiyor. Ve bu konuyu Avrupa'nın tüm birlik üyesi dostlarımıza hep anlattık, anlatıyoruz. Öyle zannediyorum ki, bu iş aşılacak ama bizi biraz yoruyorlar, terletiyorlar. Ve değerli dostumla da bunu konuştuk. Ve kendileri şuanda AB'de Hollanda olarak her zaman yanımızda oldular, desteklediler. Ben bu konuda da bizi destekleyeceklerine inanıyorum, inancım tamdır.
Fakat bizim Hollanda'daki dostlarımıza yönelik vize konusunda bir zorlaştırma olmadığı gibi aramızda yalnız şöyle bir olumlu yan var; o da şudur, çifte vatandaşlıkta Hollanda ile Türkiye arasında bir sıkıntı yok. Fakat Almaya ile çifte vatandaşlık konusunda geçmişte sıkıntı yoktu ve 700 bin soydaşımız Alman vatandaşı da olabildi. Ama ondan sonra bir engel koydular. Maalesef 2 milyon 300 bin insanımız hala bunun mücadelesi içerisinde. Fransa'da da aslında vatandaşlık noktasında sorun yok. Orada bizimkilerde sorun var, çünkü bizimkiler vatandaş olmak istemiyor. İşte 100 bin civarında Türk'ün aynı zamanda Fransa vatandaşlığı var. Hollanda'da böyle bir sorun yok. Bizde böyle bir sorun yok. Yani isteyen Hollandalı dostumuzu biz vatandaş yapabiliriz. Yeter ki, teröre vesaireye bulaşmamış olsun."
"TÜRKİYE, AB İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ÜLKE"
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, bir gazetecinin Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda Türkiye'ye destek verip verilmeyeceği şeklindeki bir soru üzerine, Hollanda'nın AB'nin başındayken Türkiye'nin AB'ye girmesi konusunda çalışmalar başlatıldığını söyledi. Aktüel gelişmelerin bu süreci olumsuz etkilemesini istemediklerini belirten Rutte, "Türkiye AB için gerçekten çok büyük bir ülke. Ticaret anlamında büyük bir önem taşıyor. Zaman içinde kesinlikle Türkiye'nin AB'ye gireceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Rutte, "Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi gecikti mi? Bu notun yükselmesi Hollandalı yatırımcıları cesaretlendirir mi?" şeklindeki bir soru üzerine, "Bu kredi kuruluşlarının nasıl çalıştığını anlamaya zorlanıyorum. Anlamaya çalışmayı uzun bir süre önce bıraktım" dedi. Kredi kuruluşu tarafından Türk ekonomisinin çok stabil bulunduğunu belirten Rutte, "Bu anlamda ben Başbakan adına çok mutluyum. Bu kolay birşekilde gerçkeleşmedi" dedi.
Açıklamaların ardından ise Başbakan Erdoğan ve Hollanda Başkanı Rutte birlikte gazetecilere poz verdi. Bu sırada ise Başbakan Erdoğan bir espri yaparak, "Çok genç duruyor, kıskanıyorum" deyince salondaki davetlileri güldürdü.