TBMM'de kabul edildi: Nüfusu 5 bini aşan yerlere belediye kurulabilecek
TBMM Genel Kurulu'nda bazı kanun ve KHK'lerde değişiklik öngören teklif kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeyle yeni iskan bölgelerinde nüfusu 5 bini aşan yerleşim yerlerine belediye kurulmasından yükseköğretim ve savunma alanındaki yetki değişikliklerine kadar çok sayıda başlık bulunuyor.
2025.06.19 00:45 - Son Güncellenme: 2025.06.19 00:45 - Güncel - İHA
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve bazı kanunlar ile Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik öngören teklif yasalaştı. Düzenleme ile birlikte iskan politikaları kapsamında nüfusu 5 binin üzerinde olan yerleşim yerlerine belediye kurulabilmesinin önü açıldı.
Yasaya göre, yeni iskan bölgelerinde nüfusun 5 bini geçmesi durumunda, bu yerleşim yerlerinde belediye kurulabilecek. Böylece, yeni yerleşim alanlarının altyapı ve hizmet ihtiyaçlarının daha etkin karşılanması hedefleniyor.
REKTÖRLERİ CUMHURBAŞKANI ATAYACAK
Kabul edilen diğer maddelerden bazıları ise şöyle:- Spor bayiliklerinin kurulacağı yerler, sayıları, başvuru ve ruhsatlandırma süreçleri Spor Teşkilat Başkanlığı'nca belirlenecek.
- Teğmen ve albay rütbesindeki Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin görev süreleri Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
- Milli Savunma Bakanlığı'nın yürüttüğü insani amaçlı mayın temizleme faaliyetlerinde kullanılacak araç, makine, teçhizat ve eğitimli hayvanlar gümrük vergisinden muaf olacak.
- Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 21 üyeden oluşacak. Üyelerin 7'si başarılı profesörler arasından, 7'si devlet görevlisi veya emeklisi arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak; 7'si ise Üniversitelerarası Kurulca seçilecek.
- Devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri Cumhurbaşkanınca atanacak.
- Yabancı uyruklu öğretim elemanlarının sayısı, mevcut dolu öğretim kadrosunun yüzde 2'sini geçemeyecek.
- Gençlik ve Spor Bakanlığı, yurt dışında koordinasyon ofisleri kurabilecek.
- Ekonomik ve Sosyal Konsey üyeleri de Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
Öne Çıkan Galeriler

Öne Çıkan Videolar
-
07:11
-
00:33
-
01:48
-
04:27
-
00:30
En Çok Okunanlar
- Bursa'da bugün hava nasıl olacak? 5 günlük...
- Metrelerce sürüklenerek telef oldu! Ayının...
- Trafik magandasının sonu kötü bitti!
- Paybull faaliyet izni iptal edildi! Karar...
- Düzce'de arının soktuğu kadın yaşamını...
- Tarlada çıkan yangın korkuttu
- Sulama kanalında feci şekilde can verdi!
- Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'dan...
- D100'de alev topuna dönen otomobil...
- Rize'de minibüs ile hafif ticari araç...
- Hatay'da çıkan orman yangını kısa sürede...
- 8 Temmuz 2025 güncel altın satış fiyatları
- Kartalkaya duruşmasının ilk günü bitti
- Hatay'da orman yangını
- ABD, HTŞ'yi terör örgütü listesinden...