Taşıt kredisi faiz oranları düştü! Bursalılar araba almayı düşünüyor mu? (ÖZEL HABER)

Taşıt kredisi faiz oranları düştü! Bursalılar araba almayı düşünüyor mu? (ÖZEL HABER)

Taşıt kredi faiz oranları yaz aylarındaki düşüşü sürdürerek, ekim ayının ilk haftasında yüzde 1,42 ile son 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Peki, bu durum satışlara nasıl yansıyacak? Bursalılar sıfır otomobil almayı düşünüyor mu? Vatandaş, "100 bin lira olan aracı şu an 180 bine satıyorlar" diyor. İşte detaylar...

2019.10.17 09:44 - Son Güncellenme: 2019.10.17 10:23 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Taşıt kredisi faiz oranları düştü! Bursalılar araba almayı düşünüyor mu? (ÖZEL HABER)
02:55 Taşıt kredisi faiz oranları düştü! Bursalılar araba almayı düşünüyor mu? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Taşıt kredisi faiz oranları düştü! Bursalılar araba almayı düşünüyor mu? (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA - EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Bursa'da sıfır otomobil alanların sayısı Türkiye genelinde olduğu gibi azaldı...

Üstelik taşıt kredi faiz oranlarındaki aşağı yönlü hareket ekim ayında da devam etmesine karşın...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) temmuz ve eylül ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısı'nda sırasıyla 425 ve 325 baz puanlık politika faizi indirimi, taşıt kredi faiz oranlarını da aylık ortalama yüzde 2,5 seviyesinden yüzde 2'nin altına çekti.

Geçen ay üç kamu bankasının (Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank) yerli üretimi desteklemek amacıyla hazırladığı "Otomotivde Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi Kampanyası" da taşıt kredi faiz oranlarında düşüşün sürmesine katkı sağladı.

Bu kapsamda fiyatı 50 bin lira ila 120 bin lira arasında bulunan sıfır kilometre binek araçlarda 18-36 ay vade için uygulanan aylık faiz oranı yüzde 0,49-0,69 bandına çekilmişti. Öte yandan, fiyatı 72 bin lira ila 500 bin lira arasında değişen sıfır kilometre ticari araçlar için 36-60 ay vadeli kredinin faizi de aylık yüzde 0,49-0,69 bandına düşürülmüştü.

Taşıt kredi faiz oranları hem Merkez Bankasının faiz kararları hem de kamu bankalarının kampanyası ile düşüşe geçti. Haziran ayında ortalama yüzde 2,4, temmuzda yüzde 2,3, ağustosta yüzde 1,9 ve eylülde yüzde 1,7 seviyesine kadar gerileyen taşıt kredi faiz oranları ekim ayının ilk haftasında yüzde 1,42'ye kadar indi.

Peki, bu mevcut tabloyu Bursalılar nasıl yorumluyor?

BAYİLER FİYATI ARTIRIYOR

Taşıt kredisi faiz oranlarının düştüğünü ama alımda bir şey değişmediğini söyleyen vatandaş, "Araç almayı düşünüyorum, faiz oranları da çok uygun duruma geldi. Yalnız ÖTV indirimi kalkınca, faiz oranlarının düşmesi çok bir etki yapmadı. Çünkü ben son 1 aydır araç fiyatlarını geziyorum, neredeyse bütün bayilere gittim. Ama bütün araçlarda fiyat artışı var. Önceden aldığımız araçlarda iskontalar yapılırdı, baya uygun fiyatlar olurdu. Ama şu dönemde faizler düşmesine rağmen uygun fiyatları göremiyoruz. Sadece faizden faydalanabiliyoruz. 100 bin lira olan aracı şu an 180 bine satıyorlar. Haliyle bu da bizim bütçemizi aşıyor. Yani faiz oranları ne kadar düşerse düşsün, bayilerin fiyatları artırmasından dolayı alamıyoruz" dedi.

Yurt dışında neredeyse hiç faiz oranı olmadığını ve Türkiye'deki araba fiyatlarının çok yüksek olduğunu dile getiren gurbetçiler ise, "Biz yurt dışında yaşıyoruz ama Türkiye'yi de takip ediyoruz. Fiyatlar çok pahalı. Yurt dışında insanların gelir düzeyine göre fiyatlar çok normal. Türkiye'deki işçinin gelirini düşündüğümüzde araba alması çok zor. Fiyatlar insanların gelir düzeyine uygun olmalı. Yurt dışında araba almak çok kolay, Türkiye'de sizler için çok zor" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.10.17 09:44 - Son Güncellenme: 2019.10.17 10:23 - HABER MERKEZİ
A